StoryEditor

Firmy hľadajú kvalitných pracovníkov. Čoraz častejšie si pýtajú východniarov

10.10.2013, 23:57

„Hľadáme nových pracovníkov do výroby. Môžete nám zohnať východniarov?“ Takto znie neobvyklá požiadavka, ktorú slovenským personálnym agentúram čoraz častejšie adresujú naši zamestnávatelia.

Podľa zistení HN je jednou z týchto firiem aj významný zamestnávateľ na Považí – Universal Media Corporation (UMC) Slovakia. Len na spresnenie – tento novomestský výrobca televízorov aktuálne rozširuje produkciu, pričom zamestná približne 50 ľudí. „K tejto téme sa nebudeme vyjadrovať,“ reagovala marketingová riaditeľka firmy Magdaléna Verešová.

 

Východ je viac lojálny

Motivácia našich spoločností je jasná. Snažia sa zohnať pracovnú silu, ktorá im chýba v regióne. „Plus očakávajú aj vyššiu lojalitu,“ dopĺňa Branislav Holík, manažér jednej z najväčších personálnych firiem u nás McRoy Slovakia.

Trend „lanáriť“ ľudí z východu sa pritom na Slovensku začal objavovať už pred krízou. Na trhu vtedy nebol dostatok pracovnej sily, ľudia radi menili zamestnanie a pribúdali takzvaní job hopperi. Potom tento trend ustal. „Napriek pomerne vysokej miere nezamestnanosti sme ho však zaevidovali aj teraz – na konci leta 2013,“ priznáva Holík.

Záujem firiem o ľudí z východného Slovenska potvrdzuje tiež personálna agentúra Manpower Slovenská republika. „Na východniarov cielia predovšetkým firmy, ktoré podnikajú v automobilovom sektore, ťažkom strojárstve, elektronike či v spracovateľskom priemysle,“ hovorí regionálny manažér spoločnosti Martin Milánek.

Holík dopĺňa, že primárne ide o firmy s viac ako sto pracovníkmi, ktoré sídlia na západnom Slovensku a na Považí.

Pod 600 eur v čistom nejdú

Platové nároky východniarov sú však iné, než sú predstavy podnikateľov. „Človeku z východu sa ani pri menej kvalifikovanej pozícii neoplatí za prácou dochádzať, prípadne robiť na týždňovky a platiť si ubytovanie, ak nedostane mzdu minimálne 600 eur v čistom. A to často nedostane,“ vraví Holík. Aj to je dôvod, prečo mnohé plány firiem zamestnať východniarov stroskotajú.

Riaditeľka pre rozvoj a stratégiu v spoločnosti Index Nosluš Darina Mokráňová pripomína, že najviac potenciálne kvalitnej pracovnej sily je práve vo východoslovenskom regióne:„Preto firmy sústreďujú nábor týmto smerom.“

Podniky bude východ zaujímať čoraz viac

Rozhovor.Branislav Holík,HR manažér spoločnosti McRoy Slovakia, pre HN:

Firmy sa obzerajú po pracovníkoch z východu. Prečo?

Mnohé spoločnosti očakávajú, že náklady na pracovnú silu budú nižšie. V konečnom dôsledku však nie sú. Na tom potom môže celý plán „skrachovať“.

Čo by mohlo byť riešením?

Napríklad podnikové ubytovne, ktoré však má k dispozícii len menšina firiem, najmä tých stredných a menších. Prípadne by pomohla vyššia výstavba nájomných bytov samosprávou či štátom, keďže komerčné prenájmy sú drahé. No to je v slovenských podmienkach ešte väčšia utópia než väčšie rozšírenie podnikových ubytovní. Lepšia situácia je napríklad v spoločnostiach typu Volkswagen. Dokážu ponúknuť taký plat, že sa človeku z východu Slovenska oplatí presťahovať sa do Bratislavy a zaplatiť si hoci aj komerčný podnájom.

Firmy teda nakoniec zamestnajú miestneho?

Áno, je to jednoduchšie. Iná situácia je, ak v danom regióne skrátka žiadna vhodná pracovná sila nie je. Napríklad, pred krízou sa niektoré spoločnosti snažili získať zváračov aj z Vietnamu.

Bude trend zháňania východniarov rásť?

Ak bude pokračovať oživovanie ekonomiky, je to možné. Tlak na cenu práce aj vďaka medzinárodnej konkurencii bude pokračovať, čo vidíme i na trende presúvania prevádzok do krajín ako Rumunsko. Ak sa nepodarí dostatočne zreformovať slovenské školstvo, nie je vylúčené, že v budúcnosti sa budú firmy opäť obzerať aj po ľuďoch z krajín ako Ukrajina či už skôr spomínaná Ázia.

ANKETA

Jozef Bačé, Kia Motors Slovakia

Pri výbere a posudzovaní uchádzačov, ktorí majú záujem o prácu v našej spoločnosti, sú kľúčovými najmä ich osobnostné predpoklady, zručnosti a kompetencie pre výkon obsadzovanej pozície. Lokalita, odkiaľ uchádzač pochádza, nie je pri nábore rozhodujúca.

Miloš Kraus, generálny riaditeľ závodu Danfoss Power Solutions

Všeobecne sa dá povedať, že takýto trend vo firme nebadáme. Na lokálnom trhu práce máme dostatočný počet záujemcov. Ak je vypísané výberové konanie na špecifické profesie, hlásia sa aj ľudia z východu. Ak uspejú, radi ich privítame vo firme a niekoľkých aj zamestnávame. So stratégiou lojálnejšej a lacnejšej pracovnej sily z ktoréhokoľvek regiónu nepracujeme.

 

Helena Králiková, Hella Slovakia Front-Lighting

V roku 2010 bola do nášho závodu premiestnená časť výroby zo Spojených štátov. Pre vysoké nároky na počet priamych robotníkov boli možnosti v regióne veľmi limitované a personálne agentúry zabezpečili nábor pracovníkov aj z regiónov východného Slovenska ako Bardejov či Snina. Pracovníkom z týchto vzdialených miest sme zabezpečili aj ubytovanie. Náklady na zamestnancov sa predražili, ale boli sme si vedomí, že ide o dočasné riešenie. V dnešnom období je ponuka pracovného trhu v regióne dostatočná a nie je potrebné riešiť nárast výroby náborom pracovníkov zo vzdialenejších regiónov. Čo sa týka lojality zamestnancov, nekalkulujeme s „ukazovateľom“, že pracovníci zo vzdialenejších regiónov by mali zachovať vyššiu úroveň vernosti.

01 - Modified: 2005-07-15 14:07:00 - Feat.: 0 - Title: V Bosporskom prielive sa potopila nákladná loď
01 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 02 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 03 - Modified: 2024-03-25 10:17:36 - Feat.: - Title: Zamestnanci očakávajú na pracovisku čoraz originálnejšie benefity, vysvetľuje odborník 04 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 05 - Modified: 2024-03-12 16:30:00 - Feat.: - Title: Trenčianskej nemocnici chýba 65 sestier, nových kolegov lákajú na 5-tisícový príspevok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 04:41