StoryEditor

Fico udrel na Talianov, berie im Gabčíkovo

04.12.2014, 23:00
Autor:
pejpej

Situácia okolo predaja podielu v Slovenských elektrárňach sa zamotáva. Štát, ktorý je zároveň menšinový vlastník podniku, vypovedal tým istým elektrárňam zmluvu o prenájme Vodného diela Gabčíkovo. A to cez svoju ďalšiu firmu Vodohospodársku výstavbu. Práve z Gabčíkova majú pritom elektrárne dôležité výnosy. Takýto postup ohlásil premiér Robert Fico.

Dôvodom podľa neho je, že väčšinový akcionár podniku – taliansky Enel okrem iného nedal vláde potrebné údaje o ziskoch z prevádzky vodného diela. Slovenské elektrárne obvinenia odmietajú a nevylučujú ani žalobu na štát.

Rozhodnutie pritom prišlo v čase, keď chcú Taliani svoj podiel predať. A strata Gabčíkova im v tomto procese môže uškodiť. „Tento krok zníži hodnotu spoločnosti,“ potvrdil špecialista na energetiku z právnickej kancelárie Maple & Fish Martin Javorček. Z dostupných údajov sa nedá presne určiť, o koľko cena akcií klesne. Nie je to však prvý krok štátu proti Talianom. Vláda výrazne tlačí na Enel aj kvôli predraženej dostavbe jadrových blokov v Mochovciach.

Gabčíkovo je už dlhší čas predmetom sporu medzi štátom a Enelom. Taliani chceli získať vodný zdroj energie v roku 2006 v rámci privatizácie Slovenských elektrární. Podľa zmluvy však stavba musela ostať vo vlastníctve Vodohospodárskej výstavby. Obe strany súhlasili s riešením, že štátny podnik prenajme Gabčíkovo Slovenským elektrárňam, vďaka čomu mal mať aj Enel ako väčšinový vlastník firmy na 30 rokov zaistené zisky z prevádzky.

Premiér verzus Enel

Fico označil zmluvu za nevýhodnú pre štát. Okrem toho Talianom vyčíta aj to, že neinvestujú do rekonštrukcie stavby a že neplatia za jej prenájom 5 miliónov eur ročne.

Elektrárne sa však bránia. „Opätovne zdôrazňujeme, že sme vždy konali v súlade s požiadavkami a dohodami manažmentu elektrárne,“ odkázala hovorkyňa firmy Janka Burdová.

Firma tvrdí, že platí za údržbu Gabčíkova a okrem toho aj investuje, aby zvýšila spoľahlivosť a bezpečnosť prevádzky.

Výhoda pre kupcov

Zo sporu však môžu vyťažiť záujemcovia o kúpu podielu do Enelu. A to konkrétne tí, ktorí sa dohodnú s vládou. Ako upozorňuje analytik J&T Banky Michal Šnobr, práve kabinet Roberta Fica má dnes v rukách predaj talianskeho podielu. „Zníženie hodnoty Slovenských elektrární pred plánovaným predajom jej akcií môže favorizovať tých záujemcov, ktorí dobre komunikujú s našou vládou a poznajú jej dlhodobý zámer a energetické priority,“ doplnil Javorček.

V praxi by tak nový vlastník podniku mohol v určitej forme obnoviť zmluvu so štátom o prenájme Gabčíkova. Ako poznamenala Burdová, Slovenské elektrárne dokážu predať elektrinu z vodného diela za lepšiu cenu, než je trhová, vďaka svojmu širšiemu portfóliu. Aj preto by bolo obnovenie kontraktu v budúcnosti logické.

Otázne je, kto bude novým vlastníkom podielu v elektrárňach. Záujemcov je hneď niekoľko. Oficiálne svoju ponuku potvrdili český koncern ČEZ a maďarský MVM spolu so Slovnaftom. V zákulisí sa však hovorí aj o Energetickom a průmyslovom holdingu, ktorý sa vlani dohodol so štátom na kúpe akcií v Slovenskom plynárenskom priemysle.

01 - Modified: 2007-01-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: 1. január 2009, euro za 33 korún
01 - Modified: 2024-01-19 10:50:01 - Feat.: - Title: Vodohospodárska výstavba opäť vyhlásila tender na nákup žeriavov pre Gabčíkovo 02 - Modified: 2024-01-12 14:33:11 - Feat.: - Title: Ministerstvo životného prostredia spúšťa verejné obstarávanie na modernizáciu gabčíkovskej elektrárne 03 - Modified: 2023-12-01 14:07:32 - Feat.: - Title: Vláda hľadá riešenie na výmenu turbín vo vodnej elektrárni Gabčíkovo, vyhlásil Fico 04 - Modified: 2023-11-19 15:27:36 - Feat.: - Title: Nový trávnik či mini ihriská. Na rozvoj nášho futbalu pôjdu milióny eur. Dôvodom je bonus za postup na Euro 05 - Modified: 2023-11-15 10:48:16 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Taraba prináša naozaj veľký obrat
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 10:13