StoryEditor

Na Slovensko prichádza boom nových bytov

11.09.2013, 00:00

Dopyt po novom bývaní sa na Slovensku zvyšuje a realitný trh hlási oživenie. Podľa údajov Štatistického úradu sa počet začatých bytov v druhom štvrťroku zvýšil o vyše 40 percent. V tomto ukazovateli ide o najvyšší nárast za posledných päť rokov. „Už v posledných dvoch rokoch pozorujeme zvýšený dopyt ľudí o nové bývanie,“ potvrdzuje Ján Palenčár z Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska.

Podľa odborníkov je hlavným faktorom najmä zmena požiadaviek kupujúcich. A to ovplyvňuje vývoj celého trhu v oblasti bývania. V súčasnosti sú kupujúci náročnejší a nový byt musí spĺňať vyššie kritériá. „Oproti predkrízovému obdobiu sa zmenili požiadavky na dispozíciu bytu, veľkosť a jeho technické vybavenie,“ myslí si Palenčár. To, čo žiadajú kupujúci, sa snažia okamžite podchytiť developeri. Katarína Krajňáková z J&T Real Estate potvrdila, že v hlavnom meste už začali výstavbu viacerých projektov. A čísla to potvrdzujú. Najviac sa začalo stavať v Bratislavskom kraji. Pritom podľa Pavla Bartošíka z realitnej kancelárie The Advisors v slovenskej metropole predstavujú rozostavané byty až 68 percent z celkového dopytu po novostavbách.

Tešiť sa môžu aj banky. To, že ľudia nakupujú nové byty, znamená aj ich väčšiu účasť na úveroch. Podľa analytika Jána Porázika zo spoločnosti Fincentrum môžeme v súčasnosti vidieť historicky najnižšie úrokové sadzby, a na druhej strane historicky najvyššie objemy úverov. A práve nízke úroky môžu mať za následok zvýšený dopyt klientov po nehnuteľnostiach, dodáva Porazik.

Aj napriek tomu, že stavebná produkcia bola celkovo za druhý kvartál nižšia ako vlani, developeri sa snažia výpadok prác kompenzovať už teraz. Trh s nehnuteľnosťami je ešte presýtený, čo by nemalo priniesť nárast cien nehnuteľností. Záujem o nové byty bude podľa analytika Vladimíra Vaňa zo Sberbank ovplyvňovať situácia na trhu práce. Hlavne to vplýva na rozhodnutie domácností o veľkých investíciách. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 08:35