StoryEditor

Razia v elektrárňach. Polícia preveruje spornú privatizáciu

24.07.2014, 00:00
Autor:
pejpej
Energetika. Vyšetrovatelia si od talianskeho akcionára Enel vyžiadali dokumenty z obdobia predaja firmy.

Kontroverzný predaj Slovenských elektrární má po ôsmich rokoch dohru. Polícia včera spravila raziu minimálne na troch miestach, kde sídli podnik pod kontrolou talianskeho akcionára Enel. Policajti prišli do elektrární okolo pol ôsmej ráno a pátrali v ich priestoroch aj vo večerných hodinách. Hľadali dôkazy o trestnej činnosti v elektrárňach v Bratislave, Mochovciach a Trenčíne, pričom podľa informácií HN policajti preverovali dokumenty z roku 2006.

Teda z obdobia, keď sa ukončila privatizácia elektrární a Taliani v nich získali 66 percent akcií za sumu takmer 840 miliónov eur.

Vyšetrovateľ médiám odkázal len to, že už od konca júna tohto roka polícia preveruje v podniku zločin porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku. Okrem toho však prešetruje aj skresľovanie hospodárskych čísel. O čo však konkrétne ide, prezradiť odmietol.

„Analyzujeme poskytnuté dokumenty a spolupracujeme s políciou podľa jej požiadaviek,“ odkázala hovorkyňa firmy Jana Burdová.

Pri predaji podniku stáli počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu najmä vtedajší podpredseda vlády Ivan Mikloš a minister hospodárstva Pavol Rusko. Ani s jedným z nich sa HN včera nepodarilo spojiť, nedvíhali telefóny ani neodpisovali na esemesky. Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) bol tento predaj pre štát nevýhodný a podozrivý. „Ak sa polícia rozhodla nezávisle tieto podozrenia vyšetriť, je potrebné jej vytvoriť všetky podmienky, aby si urobila svoju prácu,“ vyhlásil.

Jedným so sporných bodov pri privatizácii bola aj zmluva o prenájme Vodného diela Gabčíkovo, ktoré ovláda štát. Podľa bývalého ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka Enel dostal až príliš výhodný kontrakt na jeho správu. Zmluvu napadol štátny Vodohospodársky podnik, ktorému majú elektrárne vyplácať časť zisku. Súd na základe dostupných dôkazov vždy rozhodol v prospech elektrární.


Čítajte viac:

Privatizačná zmluva bola pre štát úmyselne nevýhodná

Policajné razie v minulosti


Polícia vyšetruje firmu aj vo veci „zločinu skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie“. Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného by to mohlo znamenať, že „väčšinový akcionár chce prostredníctvom svojho manažmentu skresľovať výsledky, aby dostal niečo domov.“

Vyšetrovateľ pritom hľadá dôkazy o trestnej činnosti v čase, keď chce taliansky Enel predať svoj podiel v elektrárňach. Peniaze, ktoré takto koncern získa, chce podľa vlastných vyjadrení použiť na zníženie svojho dlhu, aby mu ratingové agentúry nezhoršili hodnotenie.

Majú problémy aj v Rumunsku

Okrem slovenskej firmy sa chce zbaviť aj podniku v Rumunsku. Aj tam sa dostal v minulosti do sporu so štátom. Rumunská vláda obvinila Enel z toho, že nesplnil svoje záväzky vyplývajúce z privatizačnej zmluvy. Podľa kontraktu Taliani mali údajne investovať do elektrizačnej sústavy, ktorú od štátu odkúpili a zarábajú na jej prevádzke. Arbitráž sa doteraz neskončila.

Na Slovensku sa v súvislosti s Enelom hovorí najmä o problémovej dostavbe jadrových blokov v Mochovciach. Taliani stavajú atómovú elektráreň prvýkrát a nie sú schopní plniť stanovené termíny a rozpočet. Pôvodne mala byť elektráreň dostavaná už vlani, najnovšie sa termíny posúvajú až k roku 2017.

Márne čakanie na záruky

S tým súvisí aj predraženie projektu. Namiesto pôvodne plánovaných 2,8 miliardy eur sa suma môže vyšplhať až na viac ako 5 miliárd. Firma pritom na projekte dala prácu aj svojim dcérskym spoločnostiam. Aj preto premiér ešte začiatkom minulého roka vyhlásil, že od Talianov chce garancie za dostavbu v definitívnych termínoch. Doteraz štát žiadne záruky nedostal.

01 - Modified: 2006-08-17 08:29:00 - Feat.: 0 - Title: Ceny benzínov a nafty klesli k 10. augustu o 0,01 Sk
01 - Modified: 2024-04-12 19:14:12 - Feat.: - Title: "Dodáme iba 20 percent". Rusko vyradilo z prevádzky takmer všetky ukrajinské tepelné elektrárne 02 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 03 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 04 - Modified: 2024-04-05 06:09:52 - Feat.: - Title: Ukrajina potrebuje stovky malých elektrární, povedal šéf ukrajinskej energetickej spoločnosti 05 - Modified: 2024-03-31 05:21:39 - Feat.: - Title: Pri ruských útokoch bolo poškodených päť zo šiestich elektrární firmy, ktorá zásobuje značnú časť Ukrajiny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:32