StoryEditor

Slovná roztržka v parlamente. Opozíciu pobúril vládny návrh

30.09.2015, 00:00
Opozícia kritizovala vládu za výber potravín s nižšou DPH: Kde sa dá kúpiť tuniak modroplutvý? pýtal sa Hlina.

Novela zákona o dani z pridanej hodnoty vyvolala v parlamente v závere deviateho rokovacieho dňa 54. schôdze slovnú roztržku. Stalo sa tak po prednesení pozmeňujúceho návrhu poslanca Smeru-SD Ladislava Kamenického so zoznamom potravín, na ktoré sa má znížiť DPH na 10 percent.

Opozícii sa nepáčilo, že o zozname už nemohli rokovať, reakciu im umožňovali len dvojminútové faktické poznámky. Predstavitelia troch strán preto žiadali okamžité zvolanie poslaneckého grémia, aby situáciu prediskutovali.

Schôdzu ale vtedy viedla podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová (OĽaNO). Oznámila, že šéf parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) ho nemôže teraz zvolať, "lebo ide do televízie". Následne schôdzu prerušila s tým, že pokračovať sa bude vo štvrtok (1.10.) od 08.30 h.


Prečítajte si aj: Exkluzívne v HN: Toto sú Ficove potraviny s nižšou DPH


Vtom sa ujal slova predseda Pellegrini, navrhol v schôdzi pokračovať a grémium zvolal na štvrtok ráno. Na to však opozícia zareagovala ostrou kritikou a dožadovala sa okamžitého zvolania grémia.

"Do bodky za tri poslanecké kluby napĺňame literu zákona, aby bolo grémium zvolané," povedal Jozef Viskupič (OĽaNO). Alojz Hlina (KDH) zase Pellegrinimu v pléne povedal, že jeho nezaujíma, že ide do nejakej televízie. "To, že vy idete do nejakej telky, to mi žily netrhá," podotkol Hlina.

„Chováte sa ako Paška“

Opoziční poslanci tiež pripomenuli, že na začiatku svojho funkčného obdobia Pellegrini prisľúbil, že chce zlepšiť kultúru rokovania v parlamente. "Chováte sa ako Pavol Paška - vyhraj voľby a môžeš všetko. Ja som vás volil a myslel som si, že prinesiete novú politickú kultúru," dodal Alojz Přidal (KDH).

Pellegrini však argumentoval, že teraz z technických dôvodov nemôže zvolať grémium. Okrem toho minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) chce podľa neho vystúpiť v rozprave, dáva mu tak priestor.

Poslanec vládnej strany Smer-SD Róbert Madej tesne pred skončením schôdze uviedol, že do konca rokovacieho dňa zostáva 13 minút a to nie je podľa neho dostatočne dlhý čas na prerušenie rokovania, a preto môže byť grémium až ráno.

Na záver sa teda vyjadril aj minister Kažimír. Podľa jeho slov právna norma má okrem nižšej DPH na potraviny priniesť aj ďalšie dôležité zmeny, ako napríklad platbu DPH až po úhrade faktúry odberateľom, taktiež sa zavádza prenos daňovej povinnosti pri DPH na príjemcu plnenia v sektore stavebníctva.

Ostrá kritika od opozície

"Toto je grobianstvo, čo ste predviedli," konštatoval poslanec za SaS Martin Poliačik. Zaujímalo ho, či naozaj nebol čas na to, aby sa pozmeňujúci návrh vytlačil skôr, prefotografoval a rozdal poslancom do lavíc. Tak, aby si ho mohli pozrieť a nejako naň zareagovať. "Kedy ste dostali do ruky tento papier?" pýtal sa Poliačik.

Jozef Viskupič (OĽaNO) tiež vyčítal vládnej strane, že umožňuje poslancom diskusiu k takýmto závažným zmenám len cez dvojminútovú faktickú poznámku. "Toto bola obyčajná špinavosť," zdôraznil opozičný poslanec za OĽaNO Igor Hraško. Viacerí poslanci zároveň apelovali na ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD), ktorého rezort novelu pripravil, aby nanovo otvoril rozpravu k novele.

Alojz Hlina (KDH) si tiež všimol, že do zoznamu sa nedostali zemiaky, vajcia, kapusta, mrkva, cibuľa, ale tuniak modroplutvý tam bol. "Občania ideme naň, pán Kamenický, kde sa to dá kúpiť," vyzýval národ Hlina s tým, že takého tuniaka si určite často dávajú ľudia na Orave alebo na východnom Slovensku.

Chcel tým upozorniť na to, že do zoznamu sa nedostali základné potraviny, ktoré patria pravidelne do jedálnička občanov Slovenska.

 

01 - Modified: 2007-09-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Mexiku zabíjal hurikán
01 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 02 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 03 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili 04 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 05 - Modified: 2024-04-24 09:21:21 - Feat.: - Title: Vláda odmietla návrhy kandidátov na sudcov Všeobecného súdu a súdu pre ľudské práva
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:54