StoryEditor

Sila PPF je v presúvaní kapitálu

09.12.2013, 22:58
Analýza. PPF vstúpila a vystúpila z rôznych firiem viac ako tridsaťkrát.

Petr Kellner je najbohatším mužom Česka a Slovenska pre skvelý čuch na investície. Jeho stratégiou je vyčkať správny čas, spoločnosť kúpiť, získať cez ňu kapitál, prípadne inak zvýšiť jej hodnotu, a čoskoro predať. Tvrdia to odborníci, ktorí hodnotia správu o možnom vycúvaní PPF Group z Energetického a průmyslového holdingu (EPH). „Petr Kellner nie je strategický investor. Preto kupuje, zvyšuje a niekedy tiež znižuje cenu firmy a predáva,“ hovorí Miroslav Motejlek, nezávislý novinár, ktorý na možné vystúpenie Petra Kellnera z EPH upozornil.

 

Bežný postup

Ako najjasnejší príklad stratégie PPF Group slúži predaj podielu v Generali PPF Holding talianskej spoločnosti Generali. Podiel, ktorého súčasťou bola aj jednotka českého poisťovacieho trhu Česká pojišťovna, predal Talianom v januári tohto roku za 2,5 miliardy eur. Českú pojišťovnu pritom ovládol len pred šiestimi rokmi. Šikovným obchodom mal podľa českých analytikov zarobiť približne 15-percentné zhodnotenie. Tesne pred uzatvorením obchodu v poisťovníctve spravila PPF Group podobný ziskový krok aj v decembri 2012. Plusovo odpredala svoj podiel v stávkovej kancelárii Sazka skupine KKCG známeho podnikateľa Karla Komárka. „Predali aj podiel v EP Industries či ruskej banke Nomos Bank podiel v Uralkali,“ vymenúva podobné scenáre Miroslav Motejlek.

 

Obavy z regulácií?

Do pozornosti dáva aj to, že so spoločnosťou Home Credit PPF Group vycúvala z Ukrajiny. Podľa Motejlka tam možno nájsť kľúč aj k tomu, prečo chce Petr Kellner vycúvať zo slovenskej energetiky. PPF Group sa totiž vyhýba podnikaniu v odboroch, kde je silná regulácia štátu. Gro zisku EPH tvorí podiel v Slovenskom plynárenskom priemysle, kde do cenotvorby silno zasahuje slovenská vláda. Podľa Petra Marčana, analytika Inštitútu pre energetickú bezpečnosť, je však energetika cenovo „deformovaná“ už od čias prvej vlády Roberta Fica a Petr Kellner s tým rátal. „Každý investor v takej významnej transakcii detailne vyhodnocuje aj takéto riziká a PPF ich pravdepodobne aj zohľadňovala pri rozhodnutí vstúpiť cez EPH do SPP,“ hovorí Peter Marčan. Podľa neho ide skôr o vopred plánovaný postup.

 

Výnimka potvrdzuje pravidlo

Podľa štatistík agentúry Bisnode realizoval Petr Kellner vstup do firmy a následný odpredaj podielu viac než tridsaťkrát. Jedinou výnimkou je zatiaľ Home Credit, ktorý skupina vybudovala na zelenej lúke. Dlhodobého charakteru by mala byť aj zatiaľ neschválená transakcia s Telefónicou. Odborníci však prognózujú ďalšie pohyby v PPF.

Skloňuje sa vstup Home Credit na burzu či predaj obchodnej siete Eldorado.

01 - Modified: 2005-10-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: UniCredit získal v nemeckej HVB plánovaný podiel akcií
01 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 04 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 05 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:15