StoryEditor

Vláda narobila obrovské škody v dôchodkoch a daniach, kritizuje Mihál

06.02.2016, 13:34
Autor:
TASRTASR

Vláda Roberta Fica (Smer-SD) narobila obrovské škody v dôchodkovom systéme a v oblasti daní a odvodov. Presvedčený je o tom podpredseda strany SaS a exminister práce Jozef Mihál.

Podľa neho sa rezortu práce podarilo uskutočniť aj pozitívne opatrenia, bolo ich ale len veľmi málo. Za pozitívne považuje napríklad nápravu nespravodlivostí pri pozostalostných dôchodkoch alebo zavedenie vyrovnávacích príspevkov pre ľudí, ktorí za čias Československa pracovali u českých zamestnávateľov a táto doba sa im nezapočítala do dôchodku. "Ide však o opravy, ktoré sa týkajú malého počtu ľudí a rozhodne nemôžu vyvážiť obrovské škody, ktoré po sebe druhá Ficova vláda nechala v dôchodkovom systéme a v oblasti daní a odvodov," uviedol Mihál.

Preto je presvedčený, že mladí ľudia na Slovensku nevidia perspektívu a hromadne odchádzajú do zahraničia. "To je tragédia a to je aj najväčšia škoda v dôchodkovom systéme. Na súčasnú strednú generáciu, dnešných ľudí vo veku 40 rokov, tak doslova nebude mať kto robiť," tvrdí.

Dobrým opatrením, ktoré pripravil rezort práce, bolo podľa neho aj zavedenie minimálneho dôchodku. Čo sa však rezortu podľa neho nepodarilo, je už samotná realizácia. "Dôsledkom je, že živnostník v určitých prípadoch zaplatí trikrát také odvody ako zamestnanec v pracovnom pomere, ale dôchodok budú mať rovnaký," upozornil Mihál.

Presvedčený je aj o tom, že vláda nenabrala odvahu povedať ľuďom, že dôchodky z prvého piliera sú neudržateľné. "Ľudia sa ma dnes pýtajú, či sa naozaj od roku 2017 bude zvyšovať dôchodkový vek. Áno, bude to tak. Ale to je, žiaľ, realita, súčasný prvý pilier je v ťažkom deficite a Sociálnej poisťovni (SP) už dnes chýbajú každý rok dve miliardy eur na výplatu starobných dôchodkov," upozornil Mihál s tým, že tieto problémy sa "plátajú" dotáciami z iných ziskových fondov SP, alebo neustálym otváraním druhého piliera. "Horšie však je, Robert Fico si povedal, že sociálne balíčky musí mať za každú cenu. A tak ich financuje z toho, čo vláda zobrala sporiteľom v druhom pilieri. Ide o sumu 500 miliónov eur ročne," tvrdí Mihál.

Priblížil, že sa znížil príspevok na starobné dôchodkové sporenie z pôvodných 9 percent na 4 percentá vymeriavacieho základu. "Sporitelia tak v budúcnosti z druhého piliera dostanú dôchodky nižšie viac ako o polovicu oproti pôvodným predpokladom. Pri neudržateľnosti prvého piliera v horizonte 20 až 30 rokov tak najmä mladých ľudí čaká neradostná budúcnosť v čase, kedy pôjdu do dôchodku," predpokladá Mihál.

Za zlepšujúcimi sa štatistikami nezamestnanosti vidí odchod ľudí do zahraničia, rušenie živností či dotovanie pracovných miest na krátky čas z eurofondových projektov. "Veľmi veľa ľudí si našlo prácu v zahraničí. Tí, ktorí sa v roku 2009-2010 vrátili na Slovensko, pretože boli prví, ktorí boli počas krízy prepustení v Rakúsku, v Nemecku, dnes sú vlastne naspäť. Samozrejme, znížila sa nezamestnanosť pretože pracujú, ale nie na Slovensku," podotkol Mihál.

Vláda podľa neho navyše prijímala zákony, ktoré boli v neprospech živnostníkov. "Veľmi veľa živnostníkov, ktorí pracovali, boli nútení živnosti ukončiť a dnes sú zamestnancami. Vláda prijíma také zákony, ktoré sú vyslovene bojom proti živnostníkom," doplnil Mihál.

Problém vidí aj v projektoch, ktorými minister práce Ján Richter (Smer-SD) deklaruje, že vďaka nim sa podarilo vytvoriť nové pracovné miesta. "Richter nalial obrovské množstvo peňazí do rôznych kvázi projektov a rôznych školení, aby tak na istý krátky čas posunul ľudí zo štatistík nezamestnaných. V štatistikách nie sú preto, lebo sa nejakým spôsobom vzdelávajú alebo majú krátkodobé zamestnanie. Pracovný pomer vznikol pre vysokú dotáciu. Lenže tie dotácie a projekty sú nastavené tak, že po voľbách peniaze vyschnú, ľudia sa vrátia do evidencie," dodal Mihál s tým, že potom, ak bude Smer-SD možno v opozícii, bude ukazovať na neschopnosť novej vlády, ako jej narástol počet nezamestnaných.

 

 

01 - Modified: 2014-06-03 15:32:35 - Feat.: 0 - Title: Bankám ukrojilo zo zisku najmä euro
01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 02 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 03 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 04 - Modified: 2024-03-27 14:30:00 - Feat.: - Title: V čom spočívajú špecifiká zdanenia príjmov seniorov? V istých prípadoch nemusia platiť dane, tvrdí odborník 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 07:08