StoryEditor

Anketa: Aký význam má výskum pre firmu a aké legislatívne zmeny by jej prospeli?

05.06.2013, 00:00

Jaroslav Patka
generálny riaditeľ závodov INA  Kysuce a  INA Skalica
Navrhujeme umožniť vysokým školám tvoriť zisk z vedy a výskumu a daňovo zvýhodniť podniky, ktoré ich podporujú. Toto opatrenia by malo podľa nás okamžitý účinok. Z dlhodobejšieho hľadiska by bolo vhodné prepracovať školský systém už od základných škôl až po univerzity, vrátane vyúčby cudzích jazykov a spolupráce so zahraničnými školami či vývojovými centrami. Strategicky je tu však príležitosť pre Slovensko, aby sme aspoň časť vedy a výskumu robili u nás, v opačnom prípade budú deponované vývojové centrá v iných krajinách a tým strácame nové projekty či produkty.

Norbert Brath
generálny riaditeľ spoločnosti Embraco Slovakia
Vhodnou formou opatrenia by mohli byť daňové úľavy pri investíciách do vedy a výskumu. Súvislosť medzi investíciami do výskumu a prosperitou spoločnosti je veľmi významná, nakoľko veda a výskum sú kľúčovým faktorom pre trvalo udržateľné podnikanie v akomkoľvek segmente.  Naša spoločnosť je svetovým lídrom na trhu v oblasti chladenia, a to práve vďaka vývoju a výskumu. Inovatívne technológie a samotné vodcovstvo v technológiách nás diferencuje od konkurencie.

Ana Campón Alonso, finančná riaditeľka spoločnosti Siemens
Nárastu miest v oblasti výskumu a vývoja by veľmi pomohol jasný, dobre zrozumiteľný a funkčný systém daňových výnimiek a bonusov. Nevyhnutnou je dobre pripravená a skúsená pracovná sila. Preto je dôležitá spolupráca so školami. Siemens na Slovensku nedostáva takéto dotácie, disponuje však oddeleniami, ktoré spolupracujú na významných  medzinárodných projektoch. Je pre nás veľmi dôležité ponúknuť práve na Slovensku vysokokvalifikovaných a skúsených pracovníkov a nákladové podmienky porovnateľné s ostatnými krajinami, keďže o investíciách sa v Siemense rozhoduje na medzinárodnej úrovni.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:38