StoryEditor

Brusel chce otvoriť trh únie pre moldavské vína

25.09.2013, 12:10
Autor:
tasr, stltasr, stl

Európska komisia (EK) dnes uviedla, že navrhuje úplné otvorenie trhu krajín EÚ pre dovoz moldavského vína ešte pred nadobudnutím platnosti Asociačnej dohody s EÚ a dohody o voľnom obchode medzi Moldavskom a EÚ.

Moldavsko spolu s Gruzínskom a Ukrajinou očakávajú, že k podpísaniu oboch uvedených dohôd dôjde počas novembrového summitu Východného partnerstva vo Vilniuse. Ide o dohody, ktoré tieto krajiny politicky a ekonomicky užšie pripútajú k priestoru EÚ.

Komisia sa vo svojom komuniké odvoláva na "ťažkosti Moldavska na niektorých jeho tradičných trhoch", čo je odkaz na rozhodnutie Ruska z 10. septembra zakázať dovoz alkoholických nápojov z Moldavska.

"Trh Európskej únie je udržateľnou a životaschopnou alternatívou a pólom stability pre moldavský vinársky sektor. Úplné otvorenie trhov EÚ pre moldavské vína v čase, keď moldavskí poľnohospodári majú ťažkosti, ukazuje, že EÚ nie je len projekt ekonomickej integrácie, ale aj priestor solidarity," uviedol v tejto súvislosti eurokomisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Dacian Ciološ.

Komisia chce navrhnúť Rade EÚ a Európskemu parlamentu (EP) čo najrýchlejšiu zmenu obchodných preferencií tak, aby dovoz moldavského vína do únie bol kompletne liberalizovaný ešte pred nadobudnutím platnosti dohody o voľnom obchode.

Rusko 10. septembra zakázalo dovoz moldavského vína z dôvodu zlej kvality. Rozhodnutie z Moskvy prišlo krátko potom, ako ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin v Kišiňove uviedol, že podpísaním obchodnej dohody medzi Moldavskom a EÚ prestanú platiť viaceré dohody medzi Moldavskom a Ruskom. Rogozin okrem toho Moldavčanov nepriamo varoval, že by mohli mať problémy aj s dodávkami zemného plynu počas zimného obdobia.

Moldavskí politici považujú reakcie Moskvy za nátlak na ich krajinu pre prehlbovanie vzťahov s EÚ. Rusko vyvíja podobný ekonomický a politický tlak aj na ďalšie krajiny Východného partnerstva, najmä na Ukrajinu, ktoré chcú užšie kontakty s Bruselom a ktoré Moskva považuje za svoju sféru vplyvu.

 

01 - Modified: 2024-04-20 10:30:00 - Feat.: - Title: Ak pri vstupe odovzdáš mobil, dostaneš fľašu vína zadarmo. Talianska reštaurácia chce prinútiť ľudí viac komunikovať 02 - Modified: 2024-04-06 13:34:39 - Feat.: - Title: Rusko vyzýva na vyšetrenie dronového útoku v Podnestersku 03 - Modified: 2024-03-30 09:12:48 - Feat.: - Title: Ukrajinský tajomník bezpečnostnej rady bude veľvyslancom v Moldavsku, nahradí ho doterajší šéf rozviedky 04 - Modified: 2024-03-22 08:44:09 - Feat.: - Title: Moldavský parlament podporil žiadosť o vstup do Európskej únie. Napätie v separatistickom Podnestersku rastie 05 - Modified: 2024-03-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Keď slovenské vína bodujú vo svete
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:01