StoryEditor

Každej piatej slovenskej firme hrozí krach

14.05.2015, 00:00
Spoločnosť Bisnode v spolupráci s Hospodárskymi novinami bude firmám vydávať certifikáty, ktoré zhodnotia ich ekonomickú kondíciu.

Až takmer 70 percentám firiem na Slovensku hrozia finančné problémy, ktoré ich môžu dostať do bankrotu. V súčasnosti je pritom na našom podnikateľskom trhu reálne okolo 20 percent rizikových spoločností, ktoré do krachu reálne smerujú. Vyplýva to z prieskumu poradenskej spoločnosti Bisnode, ktorá sa venuje analýzam firiem a snaží sa znižovať riziko v podnikaní. „Pokiaľ firma dlhuje v priemere niekoľko tisíc eur Sociálnej a zdravotnej poisťovni, nemôžeme povedať, že by bola ohrozená bankrotom. Ak však dlh presiahne hranicu 5200 eur, riziko insolvencie sa zvyšuje na 10 percent. Pokiaľ je priemerný dlh firmy zhruba 40-tisíc eur, tak je pravdepodobnosť bankrotu dokonca 25 percent, v prípade živnostníka 15 percent,“ zhodnotil výsledky analytik Bisnode Michal Řičař.

O certifikovaní kondície slovenských firiem včera hovorili (sprava) Milan Seliak a Michal Řičař z poradenskej spoločnosti Bisnode a šéfredaktorka Hospodárskych novín Marcela Šimková.

Certifikát prestíže

Dôvodom rizikovosti firiem nie sú iba ich dlhy na zdravotnom a sociálnom poistení. Do úvahy sa berie široká škála aspektov, akými sú napríklad odbor podnikania, právna forma, výška dlhov, počet štatutárov firmy či demografické dáta. „Dôležité je, aby firma či živnostník vedel, s kým ide obchodovať, dôkladne poznal svojho partnera a nemusel sa obávať toho, že nedostane za svoju zákazku zaplatené,“ povedal konzultant Bisnode Slovensko Milan Seliak. Bisnode ponúka firmám na základe svojich analýz možnosť zakúpiť si za približne dvesto-tristo eur certifikát, ktorým môžu dokladovať svojim klientom, že sú spoľahlivým a dôveryhodným partnerom. Spoločnosti, ktoré s možnosťou zakúpenia certifikátov oslovia, sú podľa Seliaka prekvapené, že si niekto všimne ich poctivú prácu a chce ich ohodnotiť, keďže väčšinou si odborníci berú na mušku skôr tých, ktorí majú problémy s platením pohľadávok a faktúr za zákazky. Hospodárske noviny sú partnerom certifikácie spoločnosti Bisnode pri hodnotení ekonomickej kondície slovenských firiem.

Zhoršenie cítia aj strojári

Medzi najrizikovejšie oblasti podnikania podľa výsledkov prieskumu Bisnode patrí ťažba nerastných surovín, výroba elektriny, vzdelávanie a služby v oblasti ubytovania, stravovania a pohostinstiev. „Finančná situácia firiem sa citeľne zhoršuje,“ potvrdil nám aj viceprezident Zväzu strojárskeho priemyslu Juraj Borgula. Narastá podľa neho najmä počet pohľadávok, ktoré sa nedajú vymáhať. „Firmy si navzájom neplatia a nie je to tým, že si zo seba uťahujú, ale jednoducho nemajú peniaze,“ dodal Borgula. Za zarážajúce pritom považuje najmä to, že rezort financií vyvíja tlak na vymáhanie peňazí na základe daňových licencií, ale finančné zdravie firiem ministerstvo akoby nezaujímalo. „K dispozícii majú pritom množstvo údajov, z ktorých by finančnú kondíciu firiem vyčítali, ale nerobia žiadne opatrenia na jej zlepšenie,“ vysvetlil Borgula.

Aj keď oblasť ťažby nerastných surovín je podľa analýzy najrizikovejším odvetvím podnikania, finančná situácia Hornonitrianskych baní Prievidza je podľa ich hovorkyne Adriany Sivákovej stabilizovaná. „Záväzky voči dodávateľom platíme načas, v lehote splatnosti,“ informovala Siváková. Spoločnosť si podľa nej priebežne a v stanovených lehotách plní všetky finančné povinnosti voči zamestnancom, štátnemu rozpočtu, bankovým ústavom a aj organizáciám sociálneho a zdravotného zabezpečenia. Stabilnú finančnú situáciu firma predpokladá aj naďalej.

01 - Modified: 2007-05-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sovietska stopa
01 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 02 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 03 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 04 - Modified: 2024-03-15 13:33:00 - Feat.: - Title: Krok Bruselu do slovenských daní je cez čiaru, varuje biznis a žiada zmenu sporného návrhu 05 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:10