StoryEditor

Sme na tom lepšie ako Francúzi. V ekonomickej slobode

20.09.2013, 17:00
Autor:
TASR, pebTASR, peb
V rebríčku ekonomickej slobody si držíme 36. miesto. Česko je až 52., podobne ako Botswana.

Slovensko v ekonomickej slobode stagnuje. Ukázali to najnovšie výsledky Indexu ekonomickej slobody, ktorý zostavilo 75 mimovládnych organizácií z celého sveta, pod vedením kanadského Fraser Institute.

Podľa údajov z roku 2011 sa Slovenská republika v tomto roku umiestnila na 36. mieste spomedzi 152 porovnávaných krajín. Ekonomická sloboda na Slovensku tak bola porovnateľná napríklad so Španielskom, ktoré skončilo na 32. priečke, či s Francúzskom, ktoré sa umiestnilo na 40. mieste. Podstatne horšie je na tom Česká republika, ktorá obsadila 52. miesto.

"Hodnotenie Slovenska sa oproti poslednému porovnávanému roku 2010 zlepšilo o 0,04 bodu, na posun vyššie v rebríčku to však nestačilo. Najlepšie umiestnenie dosiahlo Slovensko v oblasti menovej stability," približuje Matúš Pošvanc z Nadácie F.A. Hayeka, ktorá je partnerom zverejňovania indexu na Slovensku. V ukazovateli menovej stability sa SR umiestnila na 15. priečke spomedzi všetkých hodnotených štátov v rebríčku. Vysoké bodové hodnotenie získalo Slovensko aj za slobodu medzinárodného obchodu, kde skončilo na 17. mieste. Naopak, najhoršie hodnotenie získalo v oblasti súdnictva a ochrany vlastníckych práv, kde sa umiestnilo na 63. mieste.

Rebríčku ekonomicky najslobodnejších krajín kraľoval v tomto roku Hongkong. Okrem neho sa na popredných miestach umiestnili aj Singapur, Nový Zéland, Švajčiarsko, Spojené arabské emiráty, Maurícius, Fínsko, Bahrajn a Kanada. Najmenej slobodnými krajinami sú Mjanmarsko a Venezuela.

Index ekonomickej slobody každoročne porovnáva 42 rozličných ukazovateľov v piatich oblastiach a na ich základe zostavuje rebríček krajín podľa rozsahu ekonomickej slobody v nich. Základným princípom, ktorým sa zostavovanie indexu riadi je, že pravidlá, ktoré umožňujú vyšší rozsah osobnej slobody, dobrovoľnej výmeny, konkurencie na otvorenom trhu, vymáhateľnosti práva a ochrany súkromného vlastníctva vedú k vyššiemu hodnoteniu ekonomickej slobody v danej krajine.

Podobný rebríček zverejňuje aj americká nadácia Heritage Foundation spolu s Wall Street Journal. Podľa tohto poradia Slovensko za svojim západným susedom zaostáva. Česko skončilo na 29. mieste, my sme sa umiestnili o 13 priečok za nimi.

01 - Modified: 2005-06-09 09:52:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfa polície v mexickom pohraničnom meste zabili v deň nástupu do funkcie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:26