StoryEditor

Intervencia proti korune. To je osudový krok Českej národnej banky

16.11.2013, 13:20
Autor:
tasr, stltasr, stl

Česká národná banka (ČNB) v úsilí podporiť export, a tým nepriamo aj rast počtu pracovných príležitostí, vrhla pred vyše týždňom do obehu masu čerstvo vytlačených peňazí. Rozhodnutie ČNB celý tento týždeň vyvolávalo reakcie odborníkov, médií a politikov.

Stanica Českého rozhlasu Plus v komentári uviedla, že ČNB konala učebnicovo na jednotku, akým spôsobom oslabila korunu voči euru. Ak za jedno euro doteraz inkasoval vývozca približne 26 Kč, v nasledujúcom období získa o jednu korunu viac bez toho, aby pohol prstom. Ak zachová vývoznú cenu, zvýši tak v korunách svoj celkový výnos.

Peniaze môže hneď investovať do vytvárania nových pracovných príležitostí. Samozrejme iba v prípade, že súčasne vzrastie aj objem jeho exportu. Ten vďaka oslabenej korune môže dosiahnuť znížením ceny predávaných výrobkov. Tovar sa stane konkurenčnejším a možno po ňom vzrastie aj dopyt.

Vec má však háčik. Veľká časť českých exportérov spolupracuje so zahraničnými partnermi v režime práce v mzde. Z dovezeného materiálu, spravidla požičaného, vyrába určitý dohodnutý polotovar, ktorý sa potom posiela partnerovi na finalizáciu. Objem zazmluvnenej práce je konečný a oslabenie koruny tu na veci nič nezmení. Teda nebude viesť k rozšíreniu exporterovho výrobného potenciálu.

Rovnako budú na tom aj českí výrobcovia, ktorí sú voči zahraničnému partnerovi v pozícii subdodávateľov. Aj oni upravujú rozsah svojej výroby iba dopytom od partnera.

Iba výrobcovia, ktorí umiestňujú na zahraničných trhoch vlastné finálne výrobky, by mohli vďaka slabšej korune dosiahnuť vyšší obchodný obrat. V ich prípade však všetko závisí od miery nasýtenosti trhu. Takže možnosť zvýšiť počet pracovných príležitostí je aj tu skôr teoretická než praktická.

Terajšie búrlivé skupovanie dovážaných tovarov, najmä elektroniky, akoby potvrdzovalo predpoklad ČNB, že svojím rozhodnutím vyvolá v Česku spotrebiteľský dopyt a tak zabráni prehlbovaniu deflácie. Hrozí však, že po nákupnej horúčke nastane silný pokles záujmu spotrebiteľov o tovary.

Umelo vyvolaná inflácia vyvolá rast cien. To bude asi všetko. Útok ČNB na českú menu navyše zabrzdí sľubný proces zlacňovania elektrickej energie. Životné náklady, ktoré sú aj tak neúnosné, budú ďalej rásť a ich prvými obeťami sa stanú, ako býva pravidlom tí, ktorí nemajú najmenšiu možnosť sa brániť - dôchodcovia a mladé rodiny s deťmi. Výhercami budú, rovnako ako zvyčajne v týchto situáciách, tí najbohatší.

ČRo Plus uzavrel komentár konštatovaním, že sa netreba čudovať. Národná banka sa trvalo nachádza v zajatí neoliberálnej ekonomickej doktríny. A tá, ako je známe, ide na ruku iba bohatým.

Mimochodom, rozhodnutie ČNB intervenovať proti českej mene kritizovali prezident Miloš Zeman a aj exprezident Václav Klaus. Zeman uviedol, že v krajine deflácia nehrozí. Inflačná hladina sa pohybuje medzi jedným a dvoma percentami. Česká ekonomika pomaly ožíva a inflácia pri takom vývoji spravidla rastie. Klaus povedal, že "ekonomike hrozí iba pokračovanie päť rokov chýbajúceho ekonomického rastu".

Rozhodnutie vedenia ČNB oslabiť korunu pochválil len predseda českej vlády v demisii Jiří Rusnok.

Prezident Agrárnej komory ČR Jan Veleba povedal, že sa slabšia koruna cez domáce poľnohospodárske produkty dotkne každého. V dôsledku oslabenej koruny zdražia základné vstupy do sektoru - nafta do strojov, priemyselné hnojivá do pôdy a krmivo pre zvieratá. Nárast cien podľa Velebu oslabí ekonomiku celého agrárneho sektoru.

Zahraniční dodávatelia majú v Česku už teraz 50-% podiel na maloobchodnom predaji mäsa, v predaji syrov sa ich podiel približuje k 50 % a na predaji hydinového mäsa a zemiakov je ich účasť 20-%. Všetok ich sortiment v dôsledku oslabenia koruny bude časom stáť viac.

Silnú kritiku podnikateľov, verejnosti, ekonómov a väčšiny politikov guvernér ČNB Miroslav Singer sa v piatok (15. 11.) usiloval zmierniť v interview pre ČT24 tým, že devízová intervencia nebude mať dramatický vplyv na rast cien potravín. Podľa neho, kým v tomto roku vzrastú asi o 3 %, na budúci rok by mali byť vyššie len asi o 2 %. Pripustil však, že rýchlo vzrastú ceny tých skupín výrobkov, u ktorých sa významná časť domácej spotreby uspokojuje dovozmi.

01 - Modified: 2005-09-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Minúty pre rozhlas
01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:32