StoryEditor

Sitno zmrazuje ďalší zbrojársky projekt

23.08.2013, 00:00
Namiesto 260 zamestnancov majú zatiaľ Kremnické Bane iba nesplnené sľuby a odklad projektu.

Najprv odvážne expanzívne plány, potom vytriezvenie. Takto by sa dal charakterizovať posledný rok strojárskych aktivít Sitno holding. Po tom, čo jedna z najdôležitejších spoločností skupiny – Way Industries z Krupiny – ohlásila hromadné prepúšťanie, je ohrozený aj plán vytvorenia 260 pracovných miest v Kremnických Baniach. Tu mali pracovníci už začiatkom septembra vyrábať pištole pre Českú zbrojovku. „Projekt mešká. Spomalil sa kvôli tomu, že sme nedostali všetky potrebné povolenia,“ hovorí predseda Predstavenstva Sitno holdingu Ľudovít Černák starší. S Českou zbrojovkou podľa neho práve rokujú o inej forme spolupráce. Kedy a či sa vôbec sa projekt výroby pištolí naštartuje, nechcel do ukončenia rozhovorov komentovať. Niekoľkomiliónovú investíciu zmaril aj štát, ktorý s použitím zbraní z fabriky váha.

Najprv áno, potom nie
„Pri plnej kapacite výroby sa závod rozrastie až na 350 zamestnancov,“ hovoril v januári o projekte výroby českých pištolí projektový manažér Sitno Holdingu Tomáš Magyarics. Na jar investori v médiách ohlasovali vznik 260 pracovných miest. Teraz je rozširovanie otázne. Slovenská fabrika mala vyrábať pištole z dielne projektantov Českej zbrojovky. Tá ich následne mala predávať cez svoje distribučné kanály.
Prvých sto kusov bolo úspešne testovaných a nábor visel len na dohodách s odberateľmi. Záujem mala hlásiť slovenská armáda. „Na základe nariadenia náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl budú vykonané vojskové skúšky pištolí. Záujem o používanie tohto typu zbrane bude závisieť od výsledkov týchto skúšok,“ vysvetľuje hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Zrušenie dotácií
Zbrane, ktoré mali v novej fabrike vo veľkom vyrábať pre armádu, má tak Sitno stále iba na papieri. Výpadok zákazky, s ktorou rátali, investíciu zmrazilo. S požehnaním rezortu obrany by sa navyše Kremnickým Baniam dostalo väčšej podpory štátu. Pod to, že sa tam sériová výroba nespúšťa, sa totiž podpísalo aj to, že nedostal žiaden stimul výroby alebo pracovnej sily. Ministerstvo hospodárstva plánovalo projekt nielen koordinovať, ale v hre mala byť aj finančná podpora. Od svojho zámeru však ustúpilo. Ako nás informoval hovorca rezortu Stanislav Jurikovič, projekt neplánuje podporiť. Predstavitelia spoločnosti potvrdili, že finančnú pomoc nedostali. Peniaze nepritiekli ani z rezortu ministerstva sociálnych vecí.

Zmarené aj ďalšie projekty
Podobný scenár sa nedávno opakoval tiež pri spoločnosti Way Industries, autora známeho slovenského odmínovača Božena. „Momentálne evidujeme najväčší záujem zo Saudskej Arábie a z Emirátov, zo strany ministerstiev vnútra, ale aj súkromných bezpečnostných spoločností,“ predstavoval novú Boženu Riot, určenú na potlačovanie občianskych nepokojov, manažér Way Indtusries Patrik Váňa. Potvrdil tiež to, že podpis zmluvy so záujemcami bude znamenať nábor zamestnancov. Plány však padli. Naopak, v júli dostalo hromadnú výpoveď 78 pracovníkov firmy. Paradoxne, hlavným argumentom spoločnosti bol v čase uvedenia novinky na trh zaspatý vývoj, ktorý nepostačoval na konkurencieschopnosť. Sitno Holding sa však z týchto udalostí, zdá sa, poučil. Keď sa na stôl dostala ponuka nájmu štátnych vojenských opravovní, vedenie ostalo chladné. „Vziať si na krk 360 zamestnancov je v súčasnosti veľkým rizikom,“ konštatuje Ľudovit Černák.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:07