StoryEditor

Ekonomika i Zeman. Aj to sú hrozby pre českú vládu

07.01.2014, 22:59
Prinášame vám štyri nášľapné míny, ktoré bude musieť zvládnuť Sobotkov kabinet.

Neskúsenosť budúcich ministrov, veľké názorové rozdiely medzi koaličnými partnermi či zlé vyhliadky pre ekonomiku Nemecka, najväčšieho obchodného partnera Čechov. To sú najväčšie problémy, ktoré v budúcnosti môžu ohroziť fungovanie rodiacej sa českej koalície pod vedením šéfa sociálnej demokracie Bohuslava Sobotku.

Prinášame vám štyri nášľapné míny, na ktoré si koalícia v zložení ČSSD, ANO 2011 a ľudovcov bude musieť dať najväčší pozor po očakávanom vymenovaní prezidentom Milošom Zemanom v najbližších dňoch.

Problémy ekonomiky

České hospodárstvo ťaží najmä z dobrej kondície Nemecka, ktorému však na tento rok niektorí odborníci veštia pád do recesie. To by sa mohlo negatívne podpísať aj na výkonoch českých exportérov. „Sobotkova vláda bude musieť riešiť predovšetkým zhoršujúcu sa ekonomiku. Andrej Babiš je síce úspešný podnikateľ, ale nevie, ako vládnuť štátu. Platí to aj o niektorých ďalších ministroch. Skúsenosti z politiky má spomedzi šéfov ekonomických rezortov len budúci minister priemyslu a obchodu Jan Mládek, čo môže byť málo,“ povedal pre HN český politológ Oskar Krejčí.

Nevyspytateľnosť politikov

Najväčšia pozornosť sa v budúcej vláde bude upierať najmä na šiestich ministrov z hnutia ANO, ktoré v roku 2011 založil biznismen Andrej Babiš (majiteľ spoločnosti Agrofert, ktorý je vlastníkom firmy Ecopress, vydavateľa Hospodárskych novín). „Nielenže sa medzi sebou dobre nepoznajú koaliční partneri, ale dokonca ani mnohí poslanci v rámci jedného klubu. Ich kvalifikácia je slabá či v niektorých prípadoch úbohá. Všetko pre nich bude nové, začnú sa len učiť, ako politika funguje,“ tvrdí Krejčí.

Podľa neho preto najmä prvé mesiace budú poznačené akousi nevyspytateľnosťou. Na druhej strane, pre Česko to môže byť úplne nová sociálna skúsenosť.

Názorové rozdiely

Ďalším problémom môže byť fakt, že všetci traja koaliční partneri pochádzajú z rozdielnych častí politického spektra. Kým sociálna demokracia sa prezentuje ako ľavicová strana, ľudovci sú centristi a ANO bude prirodzene obhajovať pravicové názory. Už počas koaličných vyjednávaní sa tak diskutovalo najmä o témach ako dane či cirkevné reštitúcie. „Opäť bude veľa závisieť od toho, ako sa vyprofiluje najmä ANO a či dokáže ako novotvar v českej politike hľadať kompromisné riešenia,“ podčiarkol Krejčí.

Prezident Zeman

Otázka je, ako sa k novej vláde postaví prezident Miloš Zeman. Šéf Hradu sa netajil výhradami k niektorým kandidátom, napríklad Martinovi Stropnickému z ANO, ktorý by sa mal stať šéfom rezortu obrany, či sociálnemu demokratovi Lubomírovi Zaorálkovi, pravdepodobne budúcemu ministrovi zahraničných vecí. „Myslím si, že Zeman vládu podporí. Keď sa zmieril so Sobotkom, zmieri sa aj s ostatnými,“ hovorí Krejčí.

Až nasledujúce mesiace však ukážu, či Zeman bude voči vláde presadzovať svoju vlastnú politiku a v prípade konfliktu sa nepostaví proti nej.

01 - Modified: 2005-11-24 06:58:00 - Feat.: 0 - Title: Minister Sarkozy prezentoval francúzskym poslancom protiteroristický zákon
01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:26