StoryEditor

Zmena roka. Firmy zaplatia štátu viac

28.10.2014, 23:00
Autor:
(red)(red)

Podnikateľ si kúpi administratívnu budovu. Kým dodnes ju mohol odpisovať a tak si znižovať daň 20 rokov, po novom to už nebude možné. Odpisovať ju bude môcť dvojnásobne dlho – až 40 rokov. To v praxi znamená, že v prvých rokoch sa mu daň zvýši, avšak odpisovať a zároveň znižovať si daňový základ, bude môcť dlhšie obdobie. Toto je jedna z najdôležitejších zmien, ktorú má dnes pre biznis schváliť parlament. Na stole majú totiž daňový zákon roka, ktorý mení hneď niekoľko pravidiel v odpisoch firemného majetku. „Bude to pre nás ďalšia záťaž, lebo budeme platiť vyššie dane,“ tvrdí konateľka Hotela Partizán na Táľoch Miloslava Kičová. Výsledkom zmien má byť to, že firmy budú musieť v budúcom roku odviesť štátu na daniach o vyše 190 miliónov eur viac ako v tomto roku. „Cieľom zmien je zvýšenie výberu daní prostredníctvom obmedzenia súčasných veľmi výhodných podmienok odpisovania v porovnaní so zahraničím,“ uviedla Alexandra Gogová z tlačového odboru ministerstva financií.

Jednou z najvýraznejších zmien je predĺženie doby odpisovania budov. Keď si podnikateľ kúpil hotel, administratívnu budovu alebo inú nevýrobnú budovu, doteraz si jej cenu mohol odpisovať 20 rokov. Tým si znižoval základ, z ktorého platil dane. Od budúceho roku sa však obdobie na odpisovanie budov predĺži dvojnásobne – na 40 rokov. Firmy si tak budú môcť odpisovať nižšiu sumu, avšak dlhšie obdobie. Zmenu pocítia napríklad hotelieri. „Bude to pre nás ďalšia záťaž, lebo budeme platiť vyššie dane,“ uviedla konateľka Hotela Partizán na Táľoch Miloslava Kičová.


Čítajte aj: Zmeny neprinášajú takmer nič pozitívne


Príliš radikálne

Komplikáciu vidí v tom, že takáto radikálna zmena v odpisovaní budov je veľkým zásahom do celkového hospodárenia hotela. „Pre každého podnikateľa je lepšie investovať do vlastného biznisu, ako dávať peniaze štátu,“ uviedla Kičová. Základ dane by sa mal hotelu na Táľoch zvýšiť o 350-tisíc, čo znamená, že po novom majitelia hotela zaplatia na dani o približne 70-tisíc eur ročne viac. Riaditeľ Hotela Partizán Michal Kič sa nazdáva, že predĺženie doby odpisovania budov na 40 rokov je príliš veľké. Uvítal by kompromis – 30 rokov. „Interiér hotela musíme opravovať každých 15 až 20 rokov. Budovy, akými sú hotely, sa totiž opotrebujú rýchlejšie,“ povedal Kič.

Ďalšie zmeny v odpisoch

Rovnako novinky zasiahnu aj tých podnikateľov, ktorí si kupujú luxusné autá. Po novom si totiž budú môcť na autách podnikatelia odpísať sumu do 48-tisíc eur. Viac si budú môcť zahrnúť do nákladov len v prípade, že bude firma každoročne zisková. Štát tak chce zabrániť nákupu drahých áut, za ktoré si podnikatelia odpisovali plné sumy. Ďalšou zmenou je, že zrýchlene sa budú môcť odpisovať od budúceho roku len výrobné stroje a zruší sa aj možnosť zvýhodneného lízingového odpisovania.

Po novom by sa mali podnikatelia tiež sami rozhodnúť, či si z majetku, ktorý využívajú aj na osobný účel, odpíšu paušálnych 80 percent, alebo viac. Aby sa však vyhli problémom pri potenciálnych daňových kontrolách, odpisovať si majetok v 100-percentnej výške zrejme nebudú. Opoziční poslanci však tvrdia, že 80-percentný paušál na odpisy je horšou voľbou v porovnaní s presne vymenovaným zoznamom majetku, ktorého sa mala 80-percentná hranica týkať.

01 - Modified: 2006-12-04 13:42:38 - Feat.: 0 - Title: Vývoj priemrných miezd
01 - Modified: 2024-04-26 08:37:33 - Feat.: - Title: SaS varuje: Vláda pripravuje zvýšenie ďalšej dane 02 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 03 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 05 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:06