StoryEditor

Na Oravu smerujú desiatky nových miest

21.10.2013, 00:00
Rozšírenie výroby i nové pracovné miesta. Výrobca hydraulických systémov plánuje ďalšiu expanziu.

Rozšírenie výroby i nové pracovné miesta. Oravský výrobca hydraulických systémov plánuje ďalšiu expanziu. „Postaviť chceme už tretiu výrobnú halu, v ktorej by v priebehu nasledujúcich piatich rokov malo nájsť uplatnenie okolo 70 nových zamestnancov,“ hovorí konateľ spoločnosti Hydac Electronic Jozef Líška. Ďalších 14 ľudí chce firma zamestnať vo vývoji. Výška investície na výstavbu a výrobné zariadenia by sa mala vyšplhať na desať miliónov eur.

Svetové zákazky

Spoločnosť z tvrdošínskeho priemyselného parku Krásna Hôrka v súčasnosti zamestnáva 180 pracovníkov. Zameriava sa najmä na vývoj a výrobu hydraulických systémov pre automobilový a strojársky priemysel. Okolo 80 percent ich produkcie putuje do materskej spoločnosti v Nemecku, odkiaľ sa distribuujú do krajín celého sveta. „Z Oravy priamo dodávame napríklad pre kórejské automobilky aktívne opierky či elektrokomponenty do Spojených štátov,“ konštatuje Jozef Líška.

Podľa jeho slov by v prípade priaznivého vývoja objednávok mohli začať s výstavbou haly už budúci rok, čo bude znamenať rozšírenie výroby o 50 percent. Mesto takúto iniciatívu vníma pozitívne. „Spoločnosť začínala v obmedzených priestoroch bývalej Tesly, neskôr sa pustila do výstavby hál. Je jednou z tých, čo investuje aj bez štátnych dotácií. A, myslím si, že sú spokojní aj so zamestnancami, ktorých našli v našom regióne,“ vysvetľuje primátor mesta Tvrdošín Ivan Šaško.

Čísla rastú

Odvetviu elektronických zariadení sa pritom v poslednom období u nás darí. Podľa najnovších štatistických údajov si výrobcovia tohto sektora pripísali takmer 30-percentný nárast. Podľa odborníkov sa firmy popri automobilovom odvetví postupne stávajú oporou slovenského priemyslu. „Tento sektor v letných mesiacoch v priemere medziročne vzrástol o úctyhodných 41,2 percenta medziročne. Odvetviu pravdepodobne prospieva rastúci investičný dopyt na hlavných trhoch, ale aj silné prepojenie časti odvetvia na automobilový priemysel,“ povedal pre HN hlavný analytik UniCredit Bank Slovakia Ľubomír Koršňák.

Stavať idú aj ďalší

Do priemyselného parku Krásna Hôrka v Tvrdošíne však mieri aj ďalší investor, a to miestna firma Leško. Výrobca kovových konštrukcií, šalovacích dielcov či lešenia dosiaľ sídlil v prenajatých priestoroch na poľnohospodárskom družstve. Po pätnástich rokoch však nastal čas na zmenu. „Kedysi sme mohli vyrábať viac, ale brzdili nás nevhodné priestory, potom prišla kríza, tak sme nevyrábali naplno. Dnes chceme novú halu i viac zamestnancov,“ uvádza konateľ spoločnosti Leško Ferdinand Bulla. S výstavbou za pol milióna eur by firma chcela začať na budúci rok. Počet zamestnancov by mal po novej investícii vzrásť z 13 na 30.

Oravu ťahajú elektrotechnici

Región je známy vyučenými pracovníkmi. S Oravou sa totiž spája viac ako päťdesiatročná história výroby televízorov. Niekdajšie štátne orgány v polovici minulého storočia rozhodli, že v rámci industrializácie sa majú nové pracovné miesta vytvoriť aj vo vidieckych oblastiach. Pri výrobe televízorov značky Tesla Orava padla voľba na obec Nižná. Tamojšia fabrika vyrobila do roku 1989 viac ako desať miliónov prijímačov a postupne sa stala monopolným výrobcom televízorov v bývalom Československu. Počas prvej etapy privatizácie sa Tesla pretransformovala na Oravskú televíznu fabriku (OTF), avšak spoločnosť sa dostala do úpadku. Následne bola zaradená do kupónovej privatizácie. V roku 2000 bol na fabriku vyhlásený konkurz.

01 - Modified: 2005-08-01 09:27:18 - Feat.: 0 - Title: INFORMAČNÝ SERVIS VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 13. 07. 2005
01 - Modified: 2022-05-26 13:28:05 - Feat.: - Title: V Sabinove by mal vzniknúť nový priemyselný park, prácu môžu získať tisíce ľudí 02 - Modified: 2022-05-08 16:28:27 - Feat.: - Title: Hľadá sa tínedžer. Firmám chýbajú ľudia, chytajú tak čerstvých absolventov 03 - Modified: 2022-05-06 13:52:18 - Feat.: - Title: V Spojených štátoch vzniklo v apríli viac nových pracovných miest, než sa čakalo 04 - Modified: 2022-04-08 11:47:14 - Feat.: - Title: Plat vyše 3-tisíc eur mesačne. V Košiciach za roky vznikli tisíce lukratívnych pozícií 05 - Modified: 2021-12-30 05:36:01 - Feat.: - Title: BMW sa pripravuje na dopyt po elektromobiloch. V budúcom roku chce vytvoriť tisíce pracovných miest
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 21:54