StoryEditor

Plynovod do Poľska môže štátu zarobiť

24.10.2013, 00:22
Nový plynovod zo Slovenska do Poľska môže byť dobrý biznis pre pološtátnu firmu Eustream.

Cez nové potrubie potečie plyn cez Slovensko na sever, respektíve naopak. To prinesie aj možnosť nového zárobku pre našu firmu.

Aj preto vláda v blízkom čase podpíše zmluvu s Poľskom o vzájomnej spolupráci. Krajiny chcú na projekt získať aj eurofondy. „Očakávame podporu projektu od Európskej únie. Budeme na tom pracovať,“ vyhlásil po včerajšom rokovaní vlády minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD).

Čaká sa na štúdiu

Šéf rezortu včera predložil na vládu návrh zmluvy, podľa ktorej bude náš podnik Eustream spolupracovať s poľským Operator Gazociągów Przesyłowych GAZ-SYSTEM. Ešte nie je známe, kedy presne začnú investori stavať, ani koľko bude projekt stáť. Podľa Malatinského by to malo byť jasné po tom, čo bude hotová projektová štúdia a vysporiadajú sa pozemky na trase plynovodu. Do konca roka majú firmy predložiť harmonogram predinvestičných prác.

Kapacita potrubia by pritom mala byť podobná ako v prípade napojenia nášho plynovodu na maďarský. Ten by mali spustiť v roku 2015. Z juhu na sever by sme tak mali dokázať prepraviť 5 miliárd kubických metrov plynu, čo je približne ročná spotreba Slovenska. „Napojenie plynovodu na Poľsko okrem výnosu z prepravy určite zvýši aj energetickú bezpečnosť Slovenska,“ zhodnotil analytik Inštitútu pre energetickú bezpečnosť Peter Marčan.

 

Obíde Ukrajinu

Slovensko tak zo severu získa aj novú možnosť doviesť plyn z Ruska bez toho aby sme ho dovážali cez Ukrajinu. Dôležitosť nových potrubí vzrástla najmä po roku 2009. Ukrajinci vtedy nezaplatili Rusom za všetok plyn a najväčší dodávateľ pre Európu – ruský Gazprom – im preto zastavil dodávky. V tom čase sme ešte nevedeli doviesť plyn spätným tokom zo západu. A keďže sme nemali ani iné trasy, stali sme sa obeťou krízy, na čo doplatili najmä naše podniky. Dnes už dokážeme dovážať plyn aj spätným tokom zo západnej Európy.

Európska komisia pritom podporuje projekt práve preto, aby sa zlepšila infraštruktúra plynovodov vo východnej Európe, čo by malo pomôcť aj trhu. Nové potrubia by totiž mali ešte viac rozhýbať obchod s plynom v Európe.

01 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 02 - Modified: 2024-01-28 09:52:43 - Feat.: - Title: Plánovaná výstavba plynovodu Sila Sibíri 2 z Ruska do Číny sa môže oneskoriť 03 - Modified: 2024-01-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Rozprávkové zisky pre Slovensko z plynu Rakúšanom a Talianom preťala vojna. Fico teraz naznačuje obrat 04 - Modified: 2023-12-11 16:45:00 - Feat.: - Title: Historický pád: Křetínského „zlatá sliepka“ na Slovensku prišla o ruský plyn, štát stratil tučnú dividendu 05 - Modified: 2023-11-12 08:41:06 - Feat.: - Title: Poškodenie plynovodov Nord Stream koordinoval ukrajinský dôstojník, tvrdia svetové média
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:54