StoryEditor

IBM chystá miliónovú investíciu. Slovenskí študenti budú sledovať mobily

02.03.2015, 14:34
Projekt výskumného centra je spolufinancovaný cez eurofondy. Rozpočet má byť vyše päť miliónov eur.

Na Slovensku vzniká nové výskumné centrum. Stojí za ním spolupráca počítačového koncernu IBM a Slovenskej technickej univerzity (STU), ktorí chcú pracovať na ochrane dát v mobilných zariadeniach.

A využívať na to budú pomoc približne tisícky slovenských študentov. „Presvedčiť medzinárodný koncern IBM, aby vytvoril výskumnú divíziu nebolo ľahké, sme radi, že sa to napokon podarilo,“ vysvetľuje Gabriel Juhás zo STU.

Výskum bezpečnosti
Pripravované centrum pre analýzu a ochranu dát má pracovať na výskume, ktorý umožní firmám byť v online spojení bez ohrozenia v oblasti bezpečnosti.

Tisícka študentov STU bude zbierať dáta z mobilných zariadení pri rôznych simulovaných scenároch, ktoré bude možné neskôr vyhodnocovať. „Jedným z cieľov tohto projektu je kvalitnejšie prepojenie akademickej obce z praxou, a jej zapojenie sa do riešenia výskumných úloh slúžiacich pre potreby biznisu v oblasti kybernetickej bezpečnosti,“ hovorí generálny riaditeľ IBM Slovensko Martin Murgáč. Tretím partnerom projektu je softwérová spoločnosť DWC, ktorá poskytne zberu dát technickú podporu.

Cez eurofondy
Projekt výskumného centra je spolufinancovaný cez eurofondy. Rozpočet tvorí 5,2 milióna eur, do ktorých prispela 95 percentami Európska únia, zvyšok spolufinancovali partneri projektu. Jeho trvanie má však vypršať už v septembri tohto roka. Ostáva preto otázne, ako bude výskumné centrum ďalej financované.

Partneri sa budú snažiť presvedčiť medzinárodnú IBM v tom, že takáto činnosť má zmysel. „Ťažko povedať, čo bude ďalej, ale IBM tento projekt zaujíma. Dúfam, že sa nám podarí získať podporu aj na jeho pokračovanie,“ vysvetľuje Martin Murgáč.

Podľa Gabriela Juhása sa s ním dá pokračovať tak či tak. A vzhľadom na štatisticky významnú vzorku tisícky študentov, ktorí budú dáta zbierať, sa tento výskum stáva zaujímavý aj z medzinárodného hľadiska.
 

01 - Modified: 2024-04-16 12:36:26 - Feat.: - Title: STU boduje na plnej čiare. Jej fakulta je pre stredoškolákov opäť jednou z najžiadanejších na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-10 11:29:48 - Feat.: - Title: Hromadné prepúšťanie v Bratislave: O prácu majú prísť stovky zamestnancov IBM 03 - Modified: 2024-03-26 10:52:35 - Feat.: - Title: Študentov čaká rapídne navýšenie štipendií: Môžeš získať takmer 17 000 eur. Ktorých odborov sa to týka? 04 - Modified: 2024-03-14 14:34:54 - Feat.: - Title: Viete, ako nazvať obyvateľa Prahy? Možno by ste nezvládli maturitnú otázku a ani novinku roka 2024 05 - Modified: 2024-03-12 12:09:43 - Feat.: - Title: Toto sú témy tohtoročného maturitného slohu. Vybral by si si charakteristiku, rozprávanie, úvahu alebo prejav?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:36