StoryEditor

Slovensko pozná TOP firmy Prešovského kraja

17.09.2015, 20:05
Firiem, ktoré sú zdravé, je na Slovensku málo. HN v spolupráci s partnermi UniCredit Bank, Deloitte a Bisnode Slovensko sa pozreli na to, ktoré to sú.

Rebríček TOP 10 firiem zahŕňa najzdravšie firmy spomedzi malých a stredných podnikov v rôznych regiónoch Slovenska. Zostavuje sa na základe objektívnych ukazovateľov z účtovných závierok firiem dostupných z verejných zdrojov. Ocenenie TOP firma vždy získavajú štyri firmy: jedna v kategórii s tržbami od 2 do 10 miliónov eur, druhá od 10 do 50 miliónov eur. V danej kategórii sa samostatne posudzujú výrobné a obchodné spoločnosti.

Dominujú Prešovčania

Počas diskusného fóra HNClub v Poprade spoznalo Slovensko TOP firmy Prešovského kraja. Cenu za TOP výrobnú firmu Prešovského kraja s obratom od 2 do 10 miliónov eur si odniesol výrobca prístrojov pre vývojových pracovníkov a výrobcov elektrotechniky Elnec z Prešova. Firma sa postupne od založenia v roku 1991 vypracovala na európskeho lídra v poskytovaní riešení pre programovanie pamätí, mikrokontrolérov a iných programovateľných obvodov. Spoločnosť pritom stavila na šikovnosť Východniarov.

Celý proces vývoja, výroby, testovania a "zahorovania" svojich unikátnych produktov drží výlučne vo vlastných rukách na Slovensku. „Elnec do tejto chvíle neumožnil žiadnej tretej strane licenciou, alebo iným spôsobom možnosť finalizovať výrobu svojich produktov,“ konštatuje firma na svojej internetovej stránke. Prešovčania pritom produkciu vyvážajú na viac ako 40 trhov celého sveta. Firma Zeocem, ktorá pri Vranove nad Topľou ťaží a spracováva zeolit, sa stala víťazom medzi výrobnými spoločnosťami s obratom od 10 do 50 miliónov eur. Spoločnosť B. K. Prešov kraľovala medzi obchodnými firmami s tržbami od 2 do 10 miliónov eur. Firma v prešovskej a bardejovskej prevádzke poskytuje autorizovaný servis pre nákladné vozidlá a autobusy značiek Iveco, SOR a Karosa. Medzi obchodnými spoločnosťami s obratom medzi 10 a 50 miliónmi eur triumfoval prešovský dodávateľ farmaceutického tovaru Intravena.

O čom vypovedá umiestnenie firiem na shortliste?

František Doležal, riaditeľ pre stredne veľké firmy v UniCredit Bank (Spoločnosť je generálny partner): „Ide o určitý benchmark firiem v regióne zohľadňujúci veľkosť firiem, ktorý ukazuje na to, že spoločnosti sa darí a má potenciál rásť.“

Patrik Ferko, riaditeľ oddelení auditu Deloitte (Spoločnosť je odborný garant rebríčka): „Úspešná na trhu. O tom, ako jej majitelia a manažment maximalizujú využívanie zdrojov a generujú pridanú hodnotu. Vypovedá o aktuálnej kapitálovej sile spoločnosti a je predpokladom jej úspešného pokračovania v činnosti.“

Július Sauer, country manažér Bisnode Slovensko (Spoločnosť je odborný a dátový partner): „Umiestnenie deklaruje, že firma je dôveryhodným a zodpovedne pôsobiacim podnikateľským subjektom, a tým ju možno považovať za stabilnú a ekonomicky zdravú spoločnosť s pozitívnym výhľadom do budúcnosti.“

O rebríčku Top 10 firiem regiónu

Zostavený je na základe objektívnych ukazovateľov z účtovných závierok. Titul za daný región získavajú vždy štyri firmy a to v štyroch kategóriách: obchodné spoločnosti s obratom od 2 do 10 miliónov eur, obchodné spoločnosti s obratom od 10 do 50 miliónov eur. Ako aj výrobné firmy s obratom od 2 do 10 miliónov eur a výrobné firmy s obratom od 10 do 50 miliónov eur.

Vyberá sa zo všetkých firiem v regióne, ktoré majú známy obrat a následne sa posudzujú na základe údajov zo zverejnených účtovných výsledkov. Generálnym partnerom rebríčka je UniCredit Bank, odborným garantom rebríčka je spoločnosť Deloitte, a odborný a dátový partner je Bisnode.

O tom, aké firmy budú ocenené a ktoré sa ocitnú medzi najlepšími, HN pravidelne informujú. Vyhlásenie rebríčka zároveň sprevádzajú tri regionálne diskusné fóra Hospodárskych novín HNRegióny. HNRegióny už odštartovali v Žiline, včera sa konali v Poprade a najbližšie sa uskutočnia v Trenčíne.

Rebríček TOP 10 spoločností

HN prinášajú mená TOP spoločností z Prešovského kraja vyhlásených na HNClube v Poprade. Rebríček vyhlasujú HN spolu s partnermi UniCredit Bank, Bisnode a Deloitte.

Výrobné spoločnosti s obratom 2 – 10 miliónov eur:

1. Elnec

2. Kamax

3. WBB

4. Medicproduct

5. MK Illumination Production

6. AWU Precision Slovakia

7. Slen

8. Kovostroj

9. Canor

10. Beky

Obchodné spoločnosti s obratom 2 – 10 miliónov eur:

1. B. K. Prešov

2. Penta Slovensko

3. Bodos

4. Regulus-Technik

5. Mondo Marketing Slovakia

6. Kávomaty

7. Haus Seman

8. Intes Poprad

9. Zemplín

10. Energomer

Výrobné spoločnosti s obratom 10 – 50 miliónov eur:

1. Zeocem

2. Tesla Stropkov

3. Immergas Europe

4. Elcom

5. Minerálne Vody

6. Plastiflex Slovakia

7. BGV

8. Pasell Slovakia

9. Konfektion E - SK

10. Mops Press

Obchodné spoločnosti s obratom 10 – 50 miliónov eur:

1. Intravena

2. COOP Jednota Humenné

3. Gurlex

4. PO Car

5. S-Plus Trade

6. Zlatá Studňa

7. Motor – Car Prešov

8. Lunys

9. Diamon

10. DAH Biomasa

 

01 - Modified: 2007-09-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Energofirmy sa majú deliť
01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 03 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 04 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 05 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 17:47