StoryEditor

Kauza štátnej agentúry pokračuje, siaha až k Širokému, tvrdí Matovič s Lipšicom

15.10.2015, 15:37
Autor:
TASRTASR
Prepojenie na veľkopodnikateľa je podľa nich dôvod, prečo vláda doteraz generálneho riaditeľa agentúry Branislava Šafárika neodvolala.

Za škandalóznym predraženým nájmom kancelárií Slovak Business Agency (SBA), na ktorom štát prerobí dva milióny eur, stojí bývalý spoločník Juraja Širokého.

Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to vyhlásili opoziční poslanci parlamentu Daniel Lipšic (nezaradený) a Igor Matovič (OĽaNO). To je podľa nich dôvod, prečo vláda doteraz generálneho riaditeľa agentúry Branislava Šafárika neodvolala.

Poslanci ešte tento týždeň upozornili, že SBA si prenajala kancelárske priestory v centre Bratislavy na sedem rokov dvakrát drahšie, ako sa dajú zohnať v rovnakej lokalite.

Ide o priestory pre budúce Národné podnikateľské centrum (NPC), ktoré má slúžiť na podporu pre malých a stredných podnikateľov a záujemcov o podnikanie. Agentúra ho zriaďuje spoločne s Centrom vedecko-technických informácií (CVTI) SR, ktoré patrí pod rezort školstva.

Prepojenie na Široký

Lipšic dnes poukázal na to, že zmluvu o nenávratnom finančnom príspevku na vybudovanie NPC za 4,5 milióna eur s ministerstvom školstva v máji 2014 podpísal za CVTI jeho generálny riaditeľ Ján Turňa. „Človek s rovnakým menom a rovnakým titulom bol do júla tohto roka spoločníkom Juraja Širokého vo firme Slovgen, istý čas priamo, a potom cez inú eseročku Alfaklon,“ priblížil predseda hnutia NOVA.

Matovič zároveň pripomenul ďalší zo škandálov SBA z posledných dní, a to údajne predraženú konferenciu TechMatch, ktorá sa tento týždeň koná v Bratislave.

Pôvodný rozpočet na uvedené podujatie totiž vyčíslil náklady na 1,4 milióna eur, čo časť odbornej verejnosti spochybnila. Za evidentný podvod označil líder OĽaNO aj verejné obstarávanie na jeho dodávateľa. SBA totiž 12. júna vyhlásila súťaž, no agentúra v USA už 1. mája uzatvorila zoznam účastníkov.

Poslanci: Šafárika mali dávno odvolať

Poslanci sú presvedčení, že Šafárika mal minister hospodárstva Vazil Hudák už dávno odvolať. „Po dvoch škandáloch SBA s konferenciou a s prenájmom mal šéf agentúry padnúť. V žiadnej krajine by nevydržal ani 10 sekúnd. Nepadol. Nepadol kvôli prepojeniam na Juraja Širokého? To je dôvod, pre ktorý si nemôže dovoliť ani minister hospodárstva ho zložiť?“ pýtal sa Lipšic.

Ak minister Šafárika neodvolá z funkcie, Lipšic s Matovičom avizovali, že budú chcieť situáciu riešiť v parlamente. Nevylučujú ani podanie trestného oznámenia.

Hudák v stredu po rokovaní vlády informoval, že nariadil obmedzenie právomocí riaditeľa SBA, ktorý sa musí dočasne zdržať uzatvárania zmlúv s finančným alebo iným majetkovým plnením v mene agentúry. Výhrady voči nemu hodnotiť nechcel s tým, že si počká na výsledky auditu.

Ministerstvo reagovalo

Hovorkyňa rezortu hospodárstva Miriam Žiaková dnes zopakovala, že kontrola v SBA má preveriť efektívnosť hospodárenia s finančnými prostriedkami, a to v prípade konferencie aj zmluvy o prenájme priestorov. "O ďalších krokoch a prípadných konzekvenciách voči vedeniu SBA rozhodne minister hospodárstva na základe výsledkov tejto kontroly," reagovala pre TASR.

01 - Modified: 2007-10-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Briti nás chcú spoznávať
01 - Modified: 2022-02-22 12:29:53 - Feat.: - Title: Tento kvíz ukáže, ktorý politik vo vás drieme. Môže to byť aj Záborská či Blaha 02 - Modified: 2021-09-22 13:16:34 - Feat.: - Title: Zuzana zo Solivaru svoju výhru dostane: Obohatí sa o 400-tisíc eur, ktoré jej utiekli v očkovacej lotérii 03 - Modified: 2021-09-05 10:56:36 - Feat.: - Title: Predčasných volieb sa neobávam, vyhlásil Heger. Tvrdí, že Matoviča ako lídra strany určite vymeniť nechce 04 - Modified: 2021-08-04 16:22:04 - Feat.: - Title: Pre štátnu zamestnankyňu sú neočkovaní "tupelami". Matovič má pre ňu tvrdý odkaz 05 - Modified: 2021-08-04 10:58:33 - Feat.: - Title: Do očkovacej lotérie sa zaregistrovalo už viac ako 300-tisíc ľudí. Toto Slovákom odkazuje Matovič
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 05:08