StoryEditor

V Litve odhalili mor. Doplatilo naň aj Slovensko

05.02.2014, 22:59
Ani Slováci nemôžu vyvážať do Ruska surové bravčové mäso. Môžu doplatiť na nižšie ceny.

Rusko dalo stop dovozu bravčového mäsa z krajín Európskej únie. Takáto bola pred vyše týždňom jeho reakcia na výskyt afrického moru ošípaných, ktorý koncom januára odhalili v Litve. Zákaz vývozu bravčového sa dotkol aj Slovenska. „Nemôžeme vyvážať živé ošípané vrátane produktov z nich. Vyvážať sa môžu len tepelne spracované výrobky z bravčového mäsa,“ hovorí riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Slovenskí chovatelia ošípaných zatiaľ dosahy tohto opatrenia na vlastnej koži nepociťujú. Do Ruska totiž vyvážajú len minimálne. Ak by však zákaz trval dlhší čas, mohli by ho pocítiť nepriamo cez nižšie výkupné ceny.

Bravčové je lacnejšie

Cena ošípaných je pritom nízka už aj v súčasnosti. Na začiatku roka totiž chovatelia už tradične zápasia so slabším dopytom. V porovnaní s minulým rokom sú ceny približne o päť percent nižšie. Chovatelia tak v súčasnosti za kilo živej hmotnosti inkasujú v prepočte 1,25 eura. Ak by cena klesla ešte nižšie, chov ošípaných by sa stal pre nich stratovou záležitosťou.

Súčasný trend už vidieť aj v obchodoch. „V posledných dvoch týždňoch cena bravčového mäsa, s výnimkou ceny bravčového pliecka, mierne klesla. Tieto trendy sme premietli aj do našich koncových cien,“ potvrdzuje marketingová manažérka obchodnej siete Billa Martina Kovacs. Pokles však podľa spracovateľov mäsa nebol spôsobený ruským zákazom. Ceny bravčového mäsa sa totiž odvíjajú od cien na európskej komoditnej burze. A tie dosiaľ na aktuálnu situácia nezareagovali poklesom.

Slovenskí spracovatelia dosiaľ nepocítili ani zvýšenú ponuku zo strany najväčších zahraničných dodávateľov mäsa. Teda od Dánov, Nemcov a Belgičanov, ktorí sú zároveň najväčšími exportérmi bravčového mäsa do Ruska. Výkonná riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai si to vysvetľuje tým, že v EÚ je v súčasnosti všeobecný nedostatok jatočných ošípaných.

Zákaz exportu bravčového do Ruska

24. januára boli v Litve objavené dva prípady afrického moru ošípaných

krátko nato Rusko zakázalo dovoz ošípaných z EÚ

Európska komisia označila tento zákaz za neprimeraný

V roku 2013 vyviezlo Slovensko do Ruska 5030 ks ošípaných

 

Ľudia môžu byť pokojní

Otvorenie hraníc v čo najkratšom čase je však pre Úniu dôležité. V prípade dlhodobého zákazu by naň totiž mohla doplatiť jej ekonomika. Potvrdzuje to aj reakcia Európskej komisie, ktorá celoplošný zákaz vývozu bravčového mäsa z EÚ do Ruska označila za neprimeraný. V súčasnosti vedie Komisia s Ruskom rokovania s cieľom obnoviť export.

V súvislosti s prípadom afrického moru ošípaných objaveným v Litve sa slovenskí spotrebitelia nemusia obávať o svoje zdravie. „Táto choroba nie je prenosná na človeka, šíri sa iba medzi ošípanými,“ upokojuje Bíreš. Slovensko navyše v ostatných dňoch na hraniciach s Ukrajinou prijalo opatrenia s cieľom zamedziť prípadnému prenosu vírusu na Slovensko.

V histórii Slovenska dosiaľ prípad afrického moru ošípaných nebol zaznamenaný. Vyskytuje sa najmä v afrických krajinách. V ostatných rokoch sa však viacero prípadov objavilo aj v Rusku a Bielorusku.

 

Reakcia Ruska bola nelogická

Riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš, pre HN:

Ktoré bravčové výrobky sa nemôžu kvôli aktuálnemu zákazu vyvážať zo Slovenska do Ruska?

Nemôžeme vyvážať živé ošípané vrátane produktov z nich. Vyvážať sa môžu len výrobky, ktoré boli tepelne opracované pri 72 stupňoch Celzia.

Je táto choroba prenosná na ľudí?

Táto choroba nie je prenosná na človeka, šíri sa iba medzi ošípanými.

Aké bezpečnostné opatrenia urobilo Slovensko pre to, aby sa nákaza nerozšírila na Slovensko?

Pripravujeme sa na túto situáciu. Už v minulosti sme urobili simulačné cvičenie v Lučenci, pri ktorom sme si nacvičili, ako v prípade takejto situácie postupovať. Na hraničných priechodoch s Ukrajinou sme tiež urobili opatrenia, aby sa pri cestovnom ruchu nepreniesla táto choroba na ošípané.

Ako hodnotíte reakciu Ruska na vzniknutú situáciu?

Africký mor sa potvrdil u dvoch diviakov v Litve. Rusko k tomu pristúpilo tak, že berie Litvu ako celú Európsku úniu, čo je dosť nelogické.

Kedy by mohol byť obnovený vývoz ošípaných do Ruska?

Pre ekonomiku EÚ ide o veľký ekonomický rez, myslím si preto, že v priebehu tohto týždňa sa táto situácia musí vyriešiť.

01 - Modified: 2006-01-10 13:11:00 - Feat.: 0 - Title: Predaj hovädzieho dobytka klesol vlani podľa odhadu asi o 13 %
01 - Modified: 2016-08-22 14:01:21 - Feat.: - Title: Litva sa obáva Ruska. Armáda robí najväčší nákup v histórii 02 - Modified: 2015-11-08 17:46:00 - Feat.: - Title: Pobaltské krajiny sa púšťajú do Ruska. Chcú odškodnenie za socializmus 03 - Modified: 2015-09-29 16:19:48 - Feat.: - Title: V Litve zadržali rekordné množstvo kokaínu za desiatky miliónov eur 04 - Modified: 2015-09-18 06:06:32 - Feat.: - Title: V tajnom zariadení CIA v Litve údajne mučili podozrivých z terorizmu 05 - Modified: 2015-06-26 22:05:01 - Feat.: - Title: Mali guráž a sen o lese. Manželia si postavili dom z antracitu v tieni borovíc
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:51