StoryEditor

Licencie nás zlikvidujú, odkazujú firmy Kažimírovi

28.11.2013, 16:03
Autor:
tasr, stltasr, stl
Štyria z piatich malých podnikateľov by prijali daňovú licenciu vo výške 100 eur.

Zavedenie daňových licencií v navrhovanej výške, o návrhu ktorých v súčasnosti rokuje NR SR, predstavuje obrovskú záťaž hlavne pre mladé a novozačínajúce firmy, ktoré sú dôležité pre rozvoj národnej ekonomiky. Takmer štyria z piatich podnikateľov pokladajú za optimálnu sumu daňovej licencie do 100 eur ročne. Ukázal to prieskum Združenia mladých podnikateľov Slovenska (ZMPS) v týchto dňoch medzi podnikateľmi.


Minister financií Peter Kažimír s premiérom Robertom Ficom. Snímka: TASR/Martin Baumann

Komplikácia pre podnikateľov

Z odpovedí vyplynulo, že ak firmy dlhodobo neplatia dane, je to problém, ktorý vyžaduje riešenie, rovnako ako boj s daňovými podvodmi. Namiesto cielených útokov na daňových podvodníkov sa tvoria opatrenia, ktoré zasahujú plošne všetkých podnikateľov.

Podľa Jána Solíka zo ZMPS pre skupinu mladých začínajúcich podnikateľov a startupov budú negatívne dôsledky pripravovanej novely zákona výrazné. Podľa prieskumov ZMPS z roku 2011 viac ako 2/3 mladých podnikateľov začínalo s kapitálom nižším ako 5000 eur. Ak sa dnes začne rátať finančný vplyv schválených a navrhnutých opatrení, možno zistiť, že táto suma často nestačí ani na vykrytie nových povinností voči štátu – napr. zábezpeka na DPH, daňová licencia a iné. Všetky tieto opatrenia v konečnom dôsledku komplikujú štart podnikania.

Chcú skončiť

Takmer 48 % podnikateľov zavedenie daňovej licencie zaťaží, ale neohrozí ich podnikanie. Podstatným číslom je ale 13 % súčasných podnikateľov, ktorí zvažujú ukončenie podnikania a viac ako 18 % z respondentov, ktorí budú prinútení hľadať vo firme ďalšie úspory, aby mali minimálnu daň z čoho zaplatiť. Hlbšia analýza odpovedí respondentov prieskumu ukazuje, že približne každý piaty podnikateľ, ktorý podniká kratšie ako jeden rok, bude zvažovať ukončenie podnikania.

Zavedením minimálnej dane pre všetky obchodné spoločnosti sa obmedzia prostriedky na rozvoj podnikania a vznikne ďalšia prekážka vzniku nových perspektívnych firiem.

Učebnicový príklad

Väčšina respondentov prieskumu pokladá za optimálne odpustiť platenie daňových licencií pre začínajúce firmy aspoň na prvé tri roky a pomôcť im tak v rozbehu. V odpovedi na túto otázku sa zhodujú tak podnikatelia, ako aj tí, ktorí založenie firmy iba zvažujú.

Ján Oravec, prezident Združenia podnikateľov Slovenska, konštatuje, že daňové licencie sú učebnicovým príkladom toho, ako by sa hospodárska politika robiť nemala. "Často počujem argument, že pár sto eur predsa nikoho nezabije. Štát ale prijíma opatrenia aj v iných oblastiach ako napríklad odpisovanie strát, odvodová legislatíva, ale aj množstvo ďalších, takže kumulatívne môžeme hovoriť o zásadnom zvýšení finančného zaťaženia podnikania rádovo nie v stovkách, ale v tisíckach eur, čo môže byť pre mnohých menších podnikateľov likvidačné. A spôsob prijímania týchto zmien je hanebný. Bez povinného pripomienkovania, s minimálnou či žiadnou diskusiou, ale o to väčšou dávkou arogancie," uzatvára Oravec.

01 - Modified: 2005-10-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Politológovia sa zhodujú, že sa nenájde 90 hlasov na predčasné voľby
01 - Modified: 2024-02-27 17:30:00 - Feat.: - Title: Sporná vládna novinka zaúradovala. Stovky firiem to v úvode roka na Slovensku definitívne „zabalili“ 02 - Modified: 2024-01-29 13:46:33 - Feat.: - Title: Daňové licencie sa vracajú. Podľa expertov to postihne najmä startupy 03 - Modified: 2023-11-15 13:26:30 - Feat.: - Title: Záhadné prevody v pozadí Dobytkára siahajú až do Afriky. Obžalovaný dostal od majiteľa schránky 1,58 milióna 04 - Modified: 2023-04-17 05:00:00 - Feat.: - Title: Licencie pre záchranky má opäť prerozdeľovať ministerstvo zdravotníctva 05 - Modified: 2021-10-12 16:04:10 - Feat.: - Title: Exminister financií Peter Kažimír má na krku obvinenie z podplácania
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:07