StoryEditor

Zmeny mi vôbec nedávajú logiku

26.06.2013, 00:00

Zmysel zmien mi na ministerstve financií nevedeli vysvetliť, tvrdí Róbert Kopál.

Vravíte, že novela vám nedáva zmysel. Prečo?
V odôvodnení sa píše, že cieľom je uľahčiť podnikom, aby získali financie v zahraničí. Novela však tento vzťah našich podnikov a zahraničných investorov vôbec nemení. Ani teraz napríklad nepodliehajú zrážkovej daní. Jediný, koho sa zmena dotkne, sú domáci rezidenti, drobní investori. A to negatívne. Kým teraz dostanú čistý výnos z dlhopisov či hypotekárnych záložných listov, po novom si budú musieť podávať daňové priznanie a navyše budú musieť zaplatiť zdravotné odvody. Tieto zmeny mi vôbec nedávajú logiku, nechápem, čo tým ministerstvo sleduje.

Vzhľadom na pomerne rýchle zapracovanie zmien do novely colného zákona sa objavujú špekulácie, že je to objednávka nejakej záujmovej skupiny.
Je to špekulácia. Neviem, komu by toto mohlo vyhovovať. Sám som sa snažil na ministerstve zistiť, čo ich k tomu viedlo. Spočiatku som si dokonca myslel, že ide o omyl.

Špekuluje sa aj o tom, že malých investorov novela odláka od priameho pôsobenia na kapitálových trhoch napríklad k podielovým fondom. Nemôže za tým byť tento motív?
To by som sa veľmi čudoval. Nemyslím si, že obchodníci s podielovými fondmi by boli schopní vyvinúť na vládu taký tlak.

Kritici hovoria, že zmeny obmedzia schopnosť firiem získať financie aj doma. Ako to?
Nie je toho veľa, ale firmy získavali prostriedky predajom korporátnych dlhopisov aj na Slovensku. Po týchto zmenách to však zanikne.

Prečo?
Ako som spomínal, daňové priznania zvýšia administratívu a zdravotné odvody zaťažia zisky. V takýchto podmienkach si to veľa drobných investorov rozmyslí. To je aj prípad dlhopisov. Ešte nedávno vláda deklarovala snahu rozprúdiť kapitálový trh na Slovensku a napríklad aj predaj dlhopisov drobným investorom. Obchodovanie však týmito nelogickými zmenami zabije. To isté platí aj v prípade hypotekárnych záložných listov, ktoré banky používajú na financovanie hypoték. Hrozí, že sa budú horšie predávať, čo sa následne určite podpíše pod rast úrokov na hypotékach. Keď sa totiž zmenší počet investorov, ide to ruka v ruke so zhoršením podmienok na trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 21:36