StoryEditor

Spätný tok na Ukrajinu pôjde na maximum

09.07.2014, 00:00
Autor:
pejpej
Energetika

Kyjevu pomôžeme s plynom na maximálnu kapacitu. Náš prepravca plynu Eustream dostal dostatočný počet ponúk od záujemcov o dodávky plynu na Ukrajinu. Ako informovala agentúra Reuters, firmy sa zaviazali dodávať nášmu východnému susedovi do roku 2019 až 10 miliárd kubických metrov plynu ročne. To je zároveň maximálna kapacita plynovodu na východ, ktorú ohlásil slovenský pološtátny prepravca.

Pre HN už potvrdila záujem o prepravu prvá firma. „Medzinárodná energetická skupina RWE potvrdila, že má záujem zabezpečovať dodávky plynu na Ukrajinu,“ odkázala Katarína Šulíková, špecialistka komunikácie RWE Gas Slovensko.

Istá pomoc na jar

Podľa hovorcu Eustreamu Vahrama Chuguryana bude náš prepravca schopný poskytnúť požadovanú kapacitu už od septembra. Nie však so stopercentnou zárukou. Tú dostane Ukrajina až v marci budúceho roku. Dovtedy Eustream stihne vybudovať potrebné meracie stanice na hraniciach s Ukrajinou.

Pokiaľ ich nepostaví, do prepravy plynu pre Ukrajinu bude môcť zasiahnuť ruský Gazprom. Práve on totiž kontroluje súčasné meracie stanice na hraniciach a bez jeho súhlasu nemôže ísť plynovod na plnú kapacitu. Prepraviť možno len niečo vyše troch miliárd kubických metrov ročne. V záujme Gazpromu nie je, aby západoeurópske firmy pomáhali Kyjevu, keďže práve Moskva si chcela upevniť svoje postavenie na Ukrajine aj využitím závislosti nášho východného suseda od energií z Ruska.

Prekvapivý záujem

Rusi sa už pred desiatimi dňami ostro vyjadrovali k snahe západoeurópskych firiem o dodávky plynu na Ukrajinu. Šéf Gazpromu Alexej Miller vyhlásil, že tie spoločnosti, ktoré budú dodávať plyn na Ukrajinu, môžu čeliť obmedzeniam dodávok z Ruska. Aj plyn zo západu pre Kyjev je totiž ruského pôvodu. Ale už vo vlastníctve nových majiteľov.

Napriek vyhrážkam sa firmy nedali odradiť a potvrdili svoj pevný záujem obchodovať s Ukrajinou. „Je miernym prekvapením, že napriek vyhláseniam Rusov zaznamenal Eustream až taký veľký záujem,“ zhodnotil analytik portálu energieprevas. sk Jozef Badida.

Pre nášho prepravcu to znamená nový biznis, keďže na tranzite na východ zarobí. Najprv však musí investovať do výstavby spomínaných meracích staníc a ďalších úprav plynovodu z Vojan do Užhorodu. Celkovo tak preinvestuje približne 20 miliónov eur. Tie sa mu vďaka novým zmluvám bez problémov vrátia.

01 - Modified: 2006-07-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Schumacher útočí na Alonsa, doma chce zvíťaziť
01 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 02 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 03 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla 04 - Modified: 2024-03-25 14:22:33 - Feat.: - Title: Ideológia nemá nič spoločné s dodávkami energií, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v Rusku 05 - Modified: 2024-03-25 13:59:43 - Feat.: - Title: Rada Európskej únie odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 percent
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 13:52