StoryEditor

Bašta mečiarizmu sa zmení na konzervu

16.06.2015, 00:00
Médiá uverejňovali prešľapy exšéfa HZDS, STV ich uhládzala. HN sa pozreli, ako „výškovka“ vyzerá dnes.

Tápame po tmavých chodbách. Naši sprievodcovia osvetľujú cestu baterkami. „Ste pravdepodobne poslednými návštevníkmi. O pár dní sa všetko uzamkne a zakonzervuje,“ vravia nám. Prechádzame 28-poschodovým mŕtvym molochom, v ktorom kedysi pracovalo viac ako dvetisíc zamestnancov a v ktorom sa písali politické dejiny.

Budova STV totiž výrazne prispela k budovaniu imidžu exšéfa HZDS Vladimíra Mečiara. Kým ostatné médiá uverejňovali jeho nedemokratické kroky, STV uhládzala jeho prešľapy.

Kedy sa konzerva opäť otvorí, v týchto chvíľach netuší nikto. Dni budovy RTVS – Rozhlasu a televízie Slovenska, sa spečatili. V kanceláriách sa síce rozkladá ešte autentický nábytok, ale z rodu homo sapiens neobjavíte ani len kostlivca v skrini. Pritom niekedy tu muselo bývať vcelku veselo – v objekte sa nedali otvárať okná, a tak vo fajčiarskych kanceláriách ste ani nevideli, kto tam sedí.

Hlavne, že ešte i dnes sa na spojovacích chodbách nedajú nevšimnúť masívne protipožiarne dvere. Na najvyššom poschodí tróni reštaurácia, ale cez jej okná už ani poriadne nevidno panorámu Bratislavy. Pýtame sa i na saunu, ktorá by sa mala nachádzať vedľa pôsobiska generálneho riaditeľa. Odpoveďou sú pobavené úsmevy, pamätníci už o „výškovke“ počuli mnoho legiend. Jednou z nich je aj tá o životunebezpečnom azbeste, ktorého sú tu vraj kvantá. Odborníci sporadicky urobili pár sond, no bez výsledku.

Signály k ústupu

Azbest však nebol dôvodom odchodu pracovníkov. Už roky boli kancelárie v prevádzke len po 11. poschodie a pred sťahovaním do zrekonštruovaného objektu zdravotného strediska sa pohybovalo vo „výškovke“ pár desiatok ľudí. Signálom na ústup boli nielen stenčujúce sa stavy zamestnancov, ale tiež nevyhovujúca vzduchotechnika, elektrická sieť, požiarna ochrana či hygienické podmienky. Najvýstižnejšie to vyjadril terajší šéf RTVS Václav Mika, keď vyhlásil, že rozhodnutie odísť nebolo „viazané vôľou, ale skôr nevyhnutnosťou“.

 


Čítajte aj: Štát na budovu nemá finančné prostriedky


RTVS sa do zrekonštruovaných priestorov, ktoré vyšli na takmer 2,3 milióna eur bez DPH, presťahovala v marci. Majú rozlohu vyše štyritisíc štvorcových metrov a 64 pracovísk. Stačí to. Vedeniu RTVS teda stará budova zostáva naďalej na krku ako balvan.

Do úvahy by prichádzal prenájom, no potenciálne budúce administratívne či obytné plochy by museli prejsť kompletnou rekonštrukciou. A predaj pri rozhodnutí o nadbytočnosti majetku?„RTVS bude znižovať postupne cenu až o 50 percent nižšiu oproti znaleckému posudku. Ak by sa ani v tomto prípade nenašiel kupec, môžeme ponúknuť budovu štátu,“ vyhlásila manažérka marketingu a komunikácie RTVS Dominika Šulková. Umožňuje to novela zákona, ktorý nadobudol účinnosť 1. decembra 2014, ak by sa dve kolá verejnej súťaže skončili neúspechom.

Administratívnych budov ako maku

„Lokalita je zaujímavá aj atraktívna, dôležité je, v akom stave sa bude nehnuteľnosť prenajímať alebo predávať, keďže pôvodná budova si vyžaduje zásadnú rekonštrukciu,“ domnieva sa riaditeľka Bond Reality Daniela Danihel Rážová. Podľa nej sa ceny za prenájom administratívnych priestorov bez DPH a energií pohybujú od 5,5 do 11 eur mesačne za štvorcový meter, pri predaji okolo 1000 až 1500 eur a viac. V spoločnosti Jones Lang LaSalle nájmy v tejto časti Bratislavy odhadujú v rozmedzí od 8 do 11,50 eura.

Lokalita je určite atraktívna aj z hľadiska bývania, aj z hľadiska administratívnych priestorov vzhľadom na napojenie a blízkosť diaľnice,“ hovorí riaditeľ spoločnosti RE/MAX Mário Fliega. Zastáva názor, že v prípade prestavby výškovej budovy hrozí riziko v podobe silnej konkurencie, pretože v Bratislave „je už pomerne veľké množstvo administratívnych budov a ďalšie sú vo výstavbe“.

Osud v rukách veštkyne

Bratislavský magistrát uznáva, že „výškovka“ je neodmysliteľnou súčasťou koloritu slovenskej metropoly. Jej majiteľom však nie je. „Neboli sme oslovení so žiadnou ponukou v rámci širšieho využitia budovy,“ uviedla hovorkyňa mesta Ivana Skokanová s tým, že v prípade prestavby tohto objektu by bolo nevyhnutné osloviť aj magistrát.

Záujem o zbavenie sa zdedeného bremena prezentovali už predchádzajúce vedenia RTVS. Týka sa to tak legendárneho riaditeľa Richarda Rybníčka, ktorý vstúpil do dejín televízie hromadným prepúšťaním jej zamestnancov, ako aj Mikovej predchodkyne Miloslavy Zemkovej – ňou vyhlásená súťaž sa stala dôvodom na jej odvolanie v parlamente. Svojho času verejnosťou prebleskovali informácie, že by sa budova mohla zmeniť na vládne mestečko a pred piatimi rokmi vláda pôvodne súhlasila s vybudovaním mediálneho domu pre televíziu, rozhlas i Tlačovú agentúru SR vedľa novostavby Slovenského národného divadla. To všetko za 150 miliónov eur.

Vízie sa menili,„výškovka“ zostáva. Určovať jej ďalší osud by si hádam trúfla len veštkyňa. Momentálne jedinou odpoveďou RTVS je:„Otázka o predaji, prenájme, respektíve o ďalšom využití je v tejto chvíli predčasná. Až neskoršie analýzy ukážu, či a v akom rozsahu sa bude budova predávať.“

01 - Modified: 2007-06-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ďuračka opäť pred súdom
01 - Modified: 2022-02-28 14:32:17 - Feat.: - Title: Rusi vyšli do ulíc za nezávislosť médií, reagujú tak na rastúci tlak pred voľbami 02 - Modified: 2021-09-03 08:59:41 - Feat.: - Title: Čína zakázala „zženštilých“ mužov, vraj sú pre mladých zlým príkladom 03 - Modified: 2021-10-13 16:35:34 - Feat.: - Title: Slovenské lietajúce auto zožalo veľký úspech. Píšu o ňom aj známe zahraničné médiá 04 - Modified: 2021-06-25 17:06:16 - Feat.: - Title: Adam Valček odchádza zo SME. Ako bloger bude zarábať z príspevkov čitateľov 05 - Modified: 2021-05-17 13:10:29 - Feat.: - Title: Multimiliardovým spojením vzniká gigant, ktorý bude konkurovať Netflixu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 23:05