StoryEditor

Štát pribrzdí „prenajímanie“ ľudí

19.06.2014, 00:00
Zamestnanie. Personálna agentúra bude môcť človeka jednej firme prenajímať maximálne na 18 mesiacov. Navrhuje rezort práce

Človek sa zamestná v personálnej agentúre a tá ho vyšle do veľkej strojárskej firmy. Spoločnosť je s ním spokojná, a tak si ho od agentúry „prenajíma“ tri či štyri roky. A tak síce človek roky pracuje pre firmu, ale nie je jej klasický zamestnanec. Tak takáto prax je dnes bežná pre väčšinu agentúr aj spoločností, ktoré ich využívajú. Od budúceho roka by sa to však malo zmeniť. Agentúra bude môcť človeka jednej firme prenajímať maximálne na 18 mesiacov. S týmto návrhom prišlo ministerstvo práce. „Poznáme prípady, keď takto človek pracuje pre firmu aj osem rokov. Ale nechce ho prijať do kmeňového stavu, aj keď sa im oplatí,“ objasňuje štátny tajomník rezortu Branislav Ondruš.

Viac práce pre ľudí?

Ministerstvo chce zamedziť zneužívaniu ľudí a donútiť firmy, aby ich prijali medzi svojich kmeňových zamestnancov. Samotné firmy, ako aj personálne agentúry však namietajú, že novinka prinesie opak. Tvrdia, že sa tak zníži flexibilita, čo je vlastne hlavná výhoda zamestnávania cez personálne spoločnosti. „Zmena povedie k nižšej schopnosti plniť objednávky a zníženiu sezónnej zamestnanosti,“ tvrdí riaditeľ externej komunikácie spoločnosti Samsung Anton Ondrej.

Firmy totiž využívajú ľudí cez agentúry najmä v časoch, keď majú nárazovo množstvo zákaziek. Aby ich podnik stihol vybaviť, potrebuje urýchlene ďalších ľudí. Často len na pár mesiacov či rok. Aj na toto obdobie ich však musí na dané miesto zaučiť. Keď spoločnosti po čase opäť narastú zákazky, je pre ňu jednoduchšie prijať cez agentúru človeka, ktorý v nej už pôsobil, a teda vie, čo má robiť. Po zavedení novinky však už takúto možnosť mať nebude. Bude si musieť prenajať nového zamestnanca a znovu ho na miesto zaučiť. „Je to nezmysel. Ak má firma zákazku napríklad na dva roky, zaučí si pracovníkov, bude ich musieť po roku a pol vymeniť,“ poukazuje na problémy regionálna manažérka agentúry Adecco Slovakia Bruna Beata Jakub. Práve takéto obmedzenie tak môže podľa analytika Iness Jána Dingu spomaliť rast zamestnanosti.

Budú zodpovedať za agentúry

To však nie je jediná novinka, ktorá sa okrem agentúr dotkne aj samotných firiem. Po novom totiž rezort práce chce, aby aj spoločnosti niesli zodpovednosť za prípadné pochybenia pri zamestnávaní či vyplácaní miezd agentúrnym zamestnancom. To znamená, že ak štát zistí, že človek časť platu dostáva formou cestovných náhrad, dostane za takéto obchádzanie zákona pokutu nielen agentúra, ale aj firma.

Podľa prezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislava Machunku tak štát núti firmy, aby namiesto neho kontrolovali, ako agentúry podnikajú. „Zneužívanie systému treba riešiť, nie však plošným poškodením celej skupiny dočasne pridelených zamestnancov,“ hovorí regionálny riaditeľ agentúry Manpower Martin Miklánek.

01 - Modified: 2006-06-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stali ste sa sprostredkovateľom? Nezabudnite sa zaregistrovať
01 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 02 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 03 - Modified: 2024-02-28 12:35:57 - Feat.: - Title: Rezort práce predstaví o pár dní európsky program pre nezamestnaných v objeme 300 miliónov eur 04 - Modified: 2024-02-27 18:00:00 - Feat.: - Title: „Katastrophe!“ Nemci nemajú kde bývať, chýbajú im státisíce bytov. A bude horšie 05 - Modified: 2024-01-07 18:30:00 - Feat.: - Title: Za nového kolegu 600 eur. Ako hľadá ľudí IKEA, Kia, Orange, Lidl, Tesco, Billa a Kaufland? (veľká anketa HN)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 14:58