StoryEditor

Stali ste sa sprostredkovateľom? Nezabudnite sa zaregistrovať

30.06.2006, 00:00
Na prihlásenie v zdravotnej poisťovni máte osem dní, na vybavenie daňového identifikačného čísla zasa 30 dní.

Príchod nových zdravotných poisťovní nespustil iba vlnu prestupov poistencov. Ale aj budovanie nových, takzvaných multilevelových sietí sprostredkovateľov. Pri nich si zástupcovia poisťovní, maklérske spoločnosti, okrem vlastnej produkcie prihlášok, budujú ďalšie siete sprostredkovateľov, za ktorých získavajú časť provízie vyplácanej zdravotnou poisťovňou. Umožnila to legislatíva, ktorá nevyžaduje, aby mali zástupcovia zdravotných poisťovní špeciálne vzdelanie, licenciu alebo živnostenské oprávnenie.
Pomerne vysoké provízie ponúkajú možnosť ľahkého a rýchleho zárobku. No tak ako sa mnohí upísaní často neorientujú ani v základoch systému zdravotného poistenia, nevedia, že s podpisom zmluvy o vykonávaní sprostredkovateľskej činnosti im vznikajú aj daňové a odvodové povinnosti. A tie za nich maklérska spoločnosť nevyrovná.

Registrácia v poisťovni
Maklérske spoločnosti uzatvárajú zmluvy so zástupcami v zmysle Obchodného zákonníka. No či už sú vypracované ako mandátne zmluvy (podľa § 566) alebo zmluvy o sprostredkovaní (podľa § 642 až 651), ich podpísaním sa sprostredkovateľ stáva na účely zákona o zdravotnom poistení samostatne zárobkovo činnou osobou (§ 11 ods. 4 písm. e) zákona o zdravotnom poistení). A to aj v prípade, že nemá zriadenú živnosť a doteraz bol iba riadnym zamestnancom, dôchodcom či študentom. Preto sa musí do ôsmich dní od podpísania zmluvy s maklérskou spoločnosťou prihlásiť vo svojej zdravotnej poisťovni na verejné zdravotné poistenie, bez ohľadu na to, či už nejaký obchod uzavrel alebo nie.

Daňové identifikačné číslo
Ďalšou povinnosťou sprostredkovateľa bez živnosti je registrácia na daňovom úrade do 30 dní (§ 31 ods. 1 zákona o správe daní a poplatkov). Táto lehota začne plynúť nasledujúci deň po podpise zmluvy o sprostredkovaní. Opäť bez ohľadu na to, či už stihol získať pre zdravotnú poisťovňu nového klienta alebo nie. Správca dane mu pridelí daňové identifikačné číslo (DIČ) a o vykonanej registrácii daňovníkovi vydá osvedčenie.

Daňové priznanie
Ak zdaniteľné príjmy sprostredkovateľa presiahnu za celý rok tento rok polovicu sumy 19,2-násobku životného minima platného k 1. januáru 2006 (45 408 korún), bude musieť do 31. marca 2007 podať daňové priznanie typu B. Takúto povinnosť bude mať aj v prípade, že vykáže daňovú stratu. Riadni zamestnanci, ktorí pracujú na plný úväzok a sprostredkovanie zdravotného poistenia vykonávajú popri zamestnaní, prekračujú hranicu zdaniteľných príjmov 45 408 korún za tento rok prakticky vždy. Väčšiu šancu, že nebudú musieť podať daňové priznanie, majú napríklad študenti alebo dôchodcovia, pre ktorých je sprostredkovanie prihlášok jediným zdaniteľným príjmom.
Do sumy zdaniteľných príjmov daňovníka sa pritom nezapočítavajú príjmy, pri ktorých sa daň vyberá zrážkou (podľa § 43 zákona o dani z príjmov), ako napríklad z výnosov z vkladových účtoch v bankách, honorárov autorov za príspevky do novín, časopisov rozhlasu a televízie, ak nejde o umelecký výkon, alebo plnenia zo životného poistenia či peňažnej ceny z verejných súťaží.

Tlačivo typu B
V prípade, že človek sprostredkovanie nerobí na základe živnosti, v daňovom priznaní typu B ho uvádza ako príjem z činností sprostredkovateľov podľa osobitných predpisov, ktoré nie sú živnosťou (§6 ods. 2 písm. d) zákona o dani z príjmov). Ak nejde o daňovníka, ktorý je platiteľom dane z pridanej hodnoty, môže si sprostredkovateľ uplatniť paušálne výdavky vo výške 40 percent z úhrnu príjmov, ktoré za podpísané prihlášky získal. V prípade, že by sa rozhodol uplatniť si skutočné výdavky, napríklad na mobilný telefón alebo benzín, musel by byť účtovnou jednotkou a pri jednoduchom účtovníctve predložiť aj výkazy o príjmoch a výdavkoch a výkazy o majetku a záväzkoch.

Platenie odvodov
Pre samostatne zárobkovo činnú osobu, ktorá začala vykonávať činnosť v roku 2006 a vykonáva ju popri zamestnaní, neplatí ustanovenie o platení minimálneho preddavku na poistné zdravotného poistenia. Podľa poradkyne Jolany Strýčkovej si môže určiť preddavok nižší ako 100 korún a v takom prípade sa preddavok neplatí. Od 1. júla 2007 bude platiť preddavok vo výške 14 percent z vymeriavacieho základu za rok 2006, najviac však z maximálneho vymeriavacieho základu platného v roku 2007 (ak sa legislatíva nezmení, pôjde o 51 822 korún). Ak poistencovi vyjde preddavok nižší ako 100 korún, tak ho platiť nebude.

Vymeriavací základ
Ak samostatne zárobkovo činná osoba podá za rok 2006 daňové priznanie na tlačive typu B, vymeriavací základ pre odvody na zdravotné poistenie za rok 2006 určí ako súčet základu dane z príjmu z podnikania (§ 6 zákona o dani z príjmov, okrem vyňatých príjmov) a poistného na zdravotné poistenie účtované do nákladov (uplatnené pri výpočte základu dane) vydelený číslom 2,14. "Ak ide o sprostredkovateľa, napríklad študenta alebo dôchodcu s príjmami za zdaňovacie obdobie vo výške, na základe ktorej by nemusel podávať daňové priznanie, ročné zúčtovanie poistného na zdravotné poistenie z dosiahnutých príjmov za rok 2006 musí v roku 2007 vykonať tak, ako keby daňové priznanie za rok 2006 podal," upozorňuje Strýčková. Podľa nej sa však dá predpokladať, že zákon o zdravotnom poistení bude novelizovaný, preto je otázne, či ustanovenia o vymeriavacom základe, preddavkoch a ročnom zúčtovaní budú v platnosti aj na budúci rok.

Sankcie
Nedodržať lehoty vyplývajúce zo zákona o zdravotnom poistení a zákona o správe daní a poplatkov sa nevypláca. Ak sa sprostredkovateľ neprihlási do zdravotnej poisťovne do ôsmich dní od podpisu zmluvy o sprostredkovaní, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou mu môže uložiť pokutu do 10-tisíc korún (§ 26 zákona o zdravotnom poistení). Zákon o správe daní a poplatkov nie je taký benevolentný. Nenecháva na posúdení daňového úradu, či pokutu vyrubí alebo nie. Ak si daňový subjekt nesplní registračnú alebo oznamovaciu povinnosť, správca dane mu uloží pokutu od 2 000 do 100-tisíc korún (§ 35 ods. 7 zákona o správe daní a poplatkov).

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:44