StoryEditor

Vláda drží mestá v šachu. Neposlala im milióny

12.02.2014, 23:00
Autor:
(red)(red)
Samosprávam vláda neposlala vyše 36 miliónov eur z Bruselu. Mnohé sa kvôli tomu museli zadlžiť.

Mesto Lipany v Prešovskom kraji pred časom rekonštruovalo miestnu základnú školu a centrum mesta. Išlo o projekty, ktoré sú financované z eurofondov. Napriek tomu sa museli zadlžiť, aby mohli vyplatiť dodávateľov prác. Štát im totiž doteraz neposlal všetky peniaze, ktoré im z Bruselu prináležia. Doteraz im tak na účtoch chýba 450-tisíc eur. „Pri obidvoch projektoch nám meškali platby od štátu, museli sme preto čerpať úver vo výške jeden milión eur. Na úrokoch zaplatíme sumu vo výške 70-tisíc eur,“ opísal primátor mesta Eduard Vokál.

Musia platiť aj úroky

Ako primátor ďalej upozorňuje, podľa zmluvy medzi mestom a štátom by peniaze mali dostať do troch mesiacov po vykonaní kontroly. Realita však bola iná: rekonštrukciu školy ukončili už v roku 2011, posledná platba od štátu došla až koncom vlaňajšieho roka. Stále však chýbajú peniaze v prípade rekonštrukcie námestia, teda práve 450-tisíc eur. „Práce sme ukončili v roku 2012.“

Podobné problémy však majú aj mnohé iné mestá a obce na Slovensku. Hoci im mal štát do konca minulého roka vyplatiť dokopy 88 miliónov eur, nestalo sa tak. A v súčasnosti im tak štát dlhuje necelú polovicu. Potvrdil to podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny.

Hovorkyňa podpredsedu vlády Silvia Belešová uviedla, že uvedené žiadosti sú v rôznom štádiu rozpracovania, nie je teda známe, kedy platby zrealizujú. Zároveň však dodáva, že za meškajúce peniaze môžu aj samotné mestá a obce. „Chybné verejné obstarávania, matematické chyby v rozpočte,“ vymenúva Belešová niektoré z chýb, ktorých sa pri projektoch dopúšťajú.

Podpredseda ZMOS Milan Muška priznáva, že to môže byť sčasti pravda. „Vina je však aj na strane štátu a Európskej únie. Európske fondy sú veľmi zložitý proces,“ spresnil Muška. Zároveň dodáva, že štát im dlhuje o dvadsať miliónov eur viac, ako uvádza podpredseda vlády. „Budeme o tom rokovať,“ dodal Muška.

Akoby úverovali štát

Odborník na samosprávy Ivan Roncák z Transparency International Slovensko hovorí, že obce a mestá akoby úverovali štát. „Svoje peniaze by mohli využiť na iné investície v obci.“ Ako pritom upozorňuje, horšie je, keď sa pre meškajúce peniaze zadlžia. Štát síce s odstupom času svoje záväzky vyrovná, ostávajú však úroky, ktoré im nikto nepreplatí.

Zástupcovia samospráv na tento dlhoročný problém reagujú s tým, predlžovanie lehoty zaplatenia za vykonané práce pri projektoch financovaných zo eurofondov komplikovalo obciam v roku 2013 ich konsolidačné úsilie. „Zvyšovali sa ich výdavky a malo to nepriaznivý dosah na ich hospodársky výsledok,“ vysvetlila hovorkyňa Marta Bujňáková.

01 - Modified: 2006-01-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna sa oproti euru mierne zhodnotila
01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 03 - Modified: 2024-04-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Bitka o justíciu sa rozbehla naplno, na novej zápletke sú zaujímavé dve veci (komentár) 04 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 05 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:31