StoryEditor

„Nevieme, kedy zaútočia, ale musíme vydržať“

02.12.2013, 23:17
Autor:
RedRed
Reportáž. Kyjev zažíva novú revolúciu. Státisíce demonštrantov pod vedením boxera Klička žiadajú odchod vlády aj prezidenta Janukovyča.

„Musíme vydržať, musíme zostať, aby revolúcia zvíťazila.“ Týmito slovami burcoval včera svetoznámy boxer a vodca opozičnej strany Udar Vitalij Kličko desaťtisícky Ukrajincov, ktorí v centre Kyjeva pokračovali v najmasovejších protivládnych protestoch od oranžovej revolúcie.

Podobne ako pred deviatimi rokmi, aj tentoraz sa vlna odporu sústredila priamo v srdci Kyjeva – na Námestí nezávislosti a na hlavnom kyjevskom bulvári Kresčatik. Namiesto vtedajších revolučných lídrov Julie Tymošenkovej a Viktora Juščenka tentoraz ženie ľudí do protestov Kličko. Demonštrantov neoslovuje z pódia, ale z auta uprostred námestia.ň

 


POSTREH HN: Ukrajinská opozícia teraz potrebuje nového lídra, rešpektovaného doma i na Západe. Nemal by sa zľaknúť Moskvy a musí mať dostatočne silnú a odolnú povahu, ktorú nezlomia ani oligarchovia. Čas ukáže, či týmto lídrom bude boxer Vitalij Kličko. Práve on však na to má všetky predpoklady. Celý názor editora HN, Pavla Novotného nájdete TU.


 

Nová revolúcia

Tisícky ľudí aj napriek mrazivému počasiu zostali v noci a následne aj celý pondelok na Námestí nezávislosti, ktoré je medzi Kyjevčanmi známe ako Majdan, teda v ukrajinčine námestie. Celý deň sa k nim pridávali ďalší a včera večer už centrum Kyjeva okupovali státisíce demonštrantov. Vstupy na námestie bránia barikády zo železa, z dreva a áut, ktoré sa stále zväčšujú. „Nevieme, kedy zaútočia,“ hovorí mladík v zimnej bunde so žlto-modrou páskou na rukáve, symbolom novej ukrajinskej revolúcie.

Organizátori demonštrácie vchod na Majdan pozorne kontrolujú. „Bojíme sa provokatérov,“ vysvetľuje starší muž, ktorý má práve službu pri vstupe. Demonštranti obsadili aj budovu kyjevskej radnice, kde stovky ľudí prespali noc v hlavných sálach.

Polícia už síce dala najavo, že chce radnicu vyčistiť, ubezpečila však, že bez použitia násilia. Toho sa snaží vyvarovať aj opozícia. Kličko osobne kontroloval situáciu pri prezidentskom paláci, kde po nedeľňajšom násilnom útoku panovala napätá atmosféra a stáli vyrovnané rady policajných ťažkoodencov. Kličko, ktorý je medzi Ukrajincami rešpektovanou a uznávanou legendou, upokojoval nielen radikálnych demonštrantov, ale hovoril aj s policajtmi. Snaží sa im vysvetliť, o čo sa opozícia usiluje.

Svoje plány ohlasuje opozícia na improvizovanej tlačovke. Chce okupovať vchody všetkých kľúčových vládnych budov tak, aby vláda a prezident Viktor Janukovyč nemohli normálne fungovať. Avizujú, že na večernú demonštráciu sa chystá viac ako pol milióna ľudí.


Komentár Arpáda Soltésza: Proeurópsky orientovaní Ukrajinci rebelujú proti svojej proruskej vláde. Nuž, rebeli nám môžu byť sympatickí, no stačí mať po malej štipke rozumu a zdravého sebectva, aby sme im palce prisilno nedržali.
Celý komentár si môžete vďaka jednoduchej registrácii v HNkonte prečítať TU.


Demonštranti na Majdane však začínajú mať prvé problémy. V kaviarňach a reštauráciách na námestí sa počas noci minuli všetky zásoby potravín. Kaviarne prestali ponúkať kávu, pretože už nemali z čoho. Na druhej strane sa im dostalo podpory od jedného z prevádzkovateľov mobilného internetu. Teraz sa môžu bezplatne prihlasovať do siete. Na rozdiel od oranžovej revolúcie, ktorá sa organizovala pomocou esemesiek, ide o značný technologický pokrok.

Špeciálne jednotky

V pohotovosti je však aj druhá strana. Na zásah sú pripravené stovky policajných ťažkoodencov vrátane špeciálnej jednotky Berkut. Okrem bojov okolo prezidentského paláca v noci na včera zasiahla iba raz. Aj to vtedy, keď sa najradikálnejšia skupina protivládnych demonštrantov pokúsila zvaliť pomník Lenina, ktorý stojí na bulvári susediacom s Kresčatikom. Lenina sa podarilo ťažkoodencom zachrániť, takže Kyjev o túto „ozdobu“ neprišiel.


ČÍTAJTE VIAC: Ukrajina sa vzdialila od Európy napriek tomu, že dostala najlepšie podmienky, aké kedy únia ašpirujúcej krajine ponúkla. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč sa však zľakol tlaku Moskvy, ktorá hrozí bojkotom ukrajinských výrobkov v Rusku. Straty z bojkotu totiž únia odmietla priamo kompenzovať. Celý článok z rubriky Zaostrené na... si môžete s účtom v HNkonte prečítať TU.


Vláda aj prezident Janukovyč sa zatiaľ zdajú zaskočení. Objavujú sa správy o odchode poslancov vládnej Strany regiónov do opozície. Kabinet v snahe upokojiť demonštrantov, ktorí vyšli do ulíc po odmietnutí Janukovyča podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou, oznámil obnovenie rozhovorov s Bruselom.

(kliknite pre zväčšenie)

HN, Pavel Novotný, Luboš Palata, vyslaný redaktor MF Dnes

01 - Modified: 2005-10-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komisia znížila odhad rastu eurozóny 02 - Modified: 2005-10-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ruskov človek padol 03 - Modified: 2005-10-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Boj o kreslo Malchárkovho náhradníka 04 - Modified: 2005-10-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Martináková vedie
01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:07