StoryEditor

Škodovka chce vyrábať roomster v Poľsku

14.05.2014, 23:59
Autor:
Jan SůraJan Sůra

Škoda Auto pre expanziu a príchod nových modelov skončí s výrobou roomstera a prestane predávať aj jeho súčasnú verziu. Namiesto nej by mal v máji budúceho roka vyjsť nový a väčší roomster, vyrábaný v poľskom závode Volkswagenu. Informáciu o konci výroby súčasného modelu a presťahovaní potvrdilo MF Dnes niekoľko zdrojov z automobilky a dodávateľov, plánovaný koniec bez presného termínu priznala aj automobilka.

Dôvodom nie je neúspech na trhu: roomster síce netrhá predajné rekordy a aktuálne sa zo všetkých modelov automobilky predáva najmenej, prekročil však už plánovaný čas výroby a automobilke sa tak vyplatil. Model, s ktorým firma vyšla prvýkrát v roku 2006, patrí súčasne aj medzi autá, ktoré majú svojich skalných zástancov aj odporcov pre netradičný dizajn. Jeho výroba sa skončí po deviatich rokoch, keď neprešiel takmer žiadnou väčšou vizuálnou úpravou.

Škoda už skôr avizovala, že s roomsterom v súčasnej podobe príliš nepočíta. Presun výroby jeho následníka je aj v súlade so stratégiou koncernu Volkswagen a ďalších automobiliek vyrábať autá rôznych značiek na jednom mieste pre úsporu nákladov. Kvasiny čaká budúci rok nábeh nových modelov: po skončení roomstera sa začne výroba nových modelov Superb a rozbehne sa aj výroba terénneho vozidla pre Seat. Ten bude mať veľkosť zhruba ako Škoda Yeti. V roku 2016 pribudne ešte veľké terénne vozidlo.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 21:10