StoryEditor

Prevádzka letísk sa môže obmedziť

14.10.2013, 00:00
Autor:
porpor

Pavol Kajánek, analytik Výskumného ústavu dopravného v Žiline, pre HN:

Vláda znižuje dotáciu pre regionálne letiská. Na budúci rok má byť na úrovni milión eur, pričom tento rok je to o päť miliónov viac. Aké dosahy to bude mať na letiská?

Pri deklarovanej výške dotácií bude veľmi ťažké zabezpečiť v nasledujúcom roku plnohodnotnú prevádzku všetkých medzinárodných letísk na Slovensku. V prípade, že bude celková výška dotácie výrazne menšia, ako bolo vyčleňované na tento účel za posledné roky, tak sa to dotkne všetkých letísk. Táto skutočnosť významne obmedzí prevádzku najmä na niektorých malých medzinárodných letiskách, ktoré za posledné obdobie vykazujú malé počty prepravených cestujúcich. Ide najmä o letiská v Piešťanoch a v Žiline.

Letisko Sliač pritom bojuje o pravidelnú linku. Môže mu to pomôcť?

Nielen letisko Sliač bojuje o pravidelnú linku. Táto snaha je pri všetkých našich malých medzinárodných letiskách. Letisko Sliač má však svoj potenciál najmä v oblasti zabezpečovania obrany štátu a popri týchto činnostiach začalo v posledných rokoch realizovať sezónne charterové lety do dovolenkových destinácií. Toto by mohla byť cesta na jeho ďalšie využitie.

Aké šance má na získanie tejto pravidelnej linky?

Šance na získanie pravidelnej linky z každého slovenského malého medzinárodného letiska existujú, avšak podmienkou jej zabehania je dlhodobejšia dotačná politika zameraná na rozbeh takejto linky. Samozrejme, pri takomto riešení existuje určitá miera rizika, že takúto linku nebudú cestujúci dostatočne využívať a po skončení dotovania bude odsúdená z dôvodu jej neefektívnosti na zánik.

Výskumný ústav dopravný pre ministerstvo dopravy hľadal možnosti na riešenie regionálnych letísk. Čo ste navrhovali?

Materiál spracovaný naším ústavom pre potreby ministerstva dopravy poukázal na viaceré možnosti riešenia súčasnej situácie malých medzinárodných letísk s definovaním výhod, nevýhod a prepočtom ekonomickej náročnosti prijatia každého z definovaných variantov. Jedným z nich bola aj alternatíva obnovenia podpory liniek vo verejnom záujme realizovaných z niektorých našich vybraných letísk.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:36