StoryEditor

Putinovo Rusko ťahá nadol naše firmy

19.11.2014, 23:00
Rubeľ za pár mesiacov stratil polovicu svojej hodnoty. Ohrozuje tým export Slovákov.

Sankcie, oslabenie ekonomiky a pád hodnoty rubľa. Toto všetko spôsobilo, že záujem o slovenské výrobky v Rusku výrazne ochladol. „Zatiaľ evidujeme asi 15-percentný pokles objednávok oproti plánu,“ potvrdil Ivan Pacák, finančný manažér popradského výrobcu kotlov Immergas Europe. Spoločnosť už kvôli tomu musela zrušiť nočnú zmenu.

Práve spomenutý pád ruskej meny robí firmám najväčší problém. Tá za posledné mesiace stratila takmer polovicu svojej hodnoty. Kým ešte na začiatku tohto roka sa jedno euro predávalo za 45 rubľov, aktuálne je to až 60 rubľov. A práve to spôsobuje, že slovenské výrobky na ruskom trhu prestávajú byť konkuriencieschopné – na to, aby naše firmy na svojich objednávkach zarobili, museli by im podstatne zvýšiť cenu. „Výrazný prepad rubľa reálne zdražuje akýkoľvek dovoz na ruský trh,“ vysvetľuje analytik spoločnosti Cyrrus Jiří Šimara. V praxi to znamená, že pokiaľ je to aspoň trochu možné, spotrebitelia nasmerujú svoj záujem k domácim, teda ruským, produktom.

Immergas Europe tak nie je jediná firma zo Slovenska, ktorej situácia na Východe robí problémy. Slovenský export do krajiny Vladimíra Putina sa za prvé dve tretiny tohto roka medziročne prepadol o viac ako 11 percent. Aby teda naše firmy vykryli výpadky z Ruska, sú nútené poobzerať sa po nových trhoch. Dôkazom je napríklad žilinská automobilka KIA. Tej za prvých desať mesiacov klesol objem exportovaných áut do Ruska o asi 15 percent. Napriek tomu však očakáva rastový rok vďaka stabilným trhom vo Veľkej Británii a Nemecku, ako aj rastu dopytu po jej produktoch v západnej Európe.


Čítajte aj: 

Miesto na trhu už zaberajú iní

Na sankcie dopláca rubeľ aj akcie


Situácia v Rusku pribrzdila expanzné plány aj seredskej firmy Automotive Group SK. Tá tam plánovala odštartovať výrobu interiérových a akusticko-izolačných textilných prvkov pre automobilový priemysel.

Hľadanie alternatív

Firma momentálne zaznamenáva čiastočný pokles objednávok z Ruska o štvrtinu až polovicu v závislostí od koncového zákazníka. „Nebude to však pre nás znamenať existenčné problémy, pretože portfólio zákazníkov je v našej spoločnosti dostatočne diverzifikované,“ hovorí sales manažér firmy Automotive Group SK Peter Topor.

Krajina je napriek poklesu stále v zornom uhle spoločnosti. „Rusko síce nie je pre nás z hľadiska percent exportu až také významné, naďalej však pre nás ostáva atraktívne a lákavé. Teoreticky, situácia, keď sa firmy obávajú ruského trhu, môže priniesť väčšiu šancu uspieť,“ dodáva Peter Topor.

Podľa ministerstva hospodárstva je vplyv situácie na slovenské firmy rôzny a závisí práve od diverzifikácie exportnej politiky. „V svetle európskej sankčnej politiky a ruského prístupu k vzniknutej situácii je výpadok exportu slovenských firiem na ruský trh prirodzený,“ hovorí Ladislav Bányai z Kancelárie ministra. Zároveň dodáva, že rezort hospodárstva štandardne napomáha slovenským podnikateľským subjektom pri hľadaní nových exportných trhov.

 

Ekonomiky spomalili

Odborník zdôrazňuje, že najdôležitejší vplyv vyhrotenia geopolitického napätia na zahraničný obchod je nepriamy, a to prostredníctvom spomalenia hospodárskeho rastu našich najdôležitejších obchodných partnerov, teda Nemecka a celej eurozóny.

Slovensku totiž klesol vývoz nielen do Ruska, ale aj celkovo. „Rast priemyselnej aktivity sa prepadol zo 7,5 percenta vo februári tohto roka na 1,2 percenta medziročne v septembri, pritom sedem odvetví priemyselnej výroby už v septembri čelilo medziročnému poklesu produkcie,“ vysvetľuje analytik Sberbank Vladimír Vaňo.

Stagnácia bude eurozónu navyše trápiť aj v závere roka. „Otázka, či sa toto vážne spomalenie podarí v úvode budúceho roka prekonať, je úzko spojená aj s trvaním a priebehom súčasnej eskalácie geopolitických rizík, ktoré toto leto potopili podnikateľskú a investorskú dôveru v eurozóne,“ dodáva Vladimír Vaňo.

01 - Modified: 2006-12-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slučka pre Saddáma Husajna
01 - Modified: 2024-03-01 10:05:06 - Feat.: - Title: Rusko zakáže vývoz benzínu na šesť mesiacov, chce predísť nedostatku počas údržby 02 - Modified: 2024-02-12 09:57:08 - Feat.: - Title: Takto vyzerá drastické zníženie. Ruský export do Európy klesol v minulom roku o dve tretiny 03 - Modified: 2024-02-08 15:24:21 - Feat.: - Title: Američanom sa darí. Zviezlo sa na tom Slovensko, prudko sme zvýšili export áut do USA 04 - Modified: 2024-02-06 15:19:24 - Feat.: - Title: Vývoz ropy z Ruska vlani klesol o tri percentá, krajina produkciu zámerne obmedzuje 05 - Modified: 2024-01-16 09:25:29 - Feat.: - Title: Fínske firmy zarábali na ruskej vojne. Pomáhali s vyzbrojením, píšu tamojšie médiá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:52