StoryEditor

Riešili problémy firiem. Sami padli

03.09.2013, 00:00
Firma IB Správcovská končí v konkurze po tom, čo nenašla spoločnú reč s mestom Trenčín.

Keď sa nejakému podniku nedarilo, vstúpili doň a pomohli mu z najhoršieho von. Teraz je však konkurz vyhlásený na nich. Firma IB Správcovská končí v konkurze po tom, čo nenašla spoločnú reč s mestom Trenčín. Od roku 2009 tam prevádzkovala mestskú krytú plaváreň. Pre vzájomné spory však skončili s problémami plaváreň aj prevádzkovateľ. „Mesto na jednej strane znižovalo dotácie o stotisíc z roka na rok. Na strane druhej regulovalo ceny vstupného. Nemohli sme zvyšovať cenu služieb,“ hovorí konateľ IB Správcovská Ivan Plžík. Mesto, naopak, firme vyčíta, že napriek dotáciám nesplácala svoje záväzky. Činnosť spoločnosti s 80 zamestnancami je už minulosťou. Ostali po nej iba dlhy, ktoré sa budú vymáhať v rámci konkurzného konania.

Dlhy aj napriek dotáciám
IB Správcovská mala mesto Trenčín odbremeniť od vysokých dotácií na prevádzku tamojšej plavárne. Podnik však naďalej dostával finančnú pomoc od mesta. V roku 2010 vo výške 150-tisíc eur.

Napriek tomu firma nezaplatila svoje záväzky voči poisťovniam či dodávateľovi energie. „Záväzky máme najmä za neplatenie energií. Ostali, žiaľ, doteraz, budú sa riešiť v rámci konkurzu,“ pokračuje Ivan Plžík. To, že dodávateľom firma neplatila, zdôvodnil tým, že iní partneri neplatili nimi vystavené faktúry. Svoju rolu hrala aj zlá ekonomická situácia, nemožnosť zvyšovať ceny služieb a zmrazené dotovanie mestom. To totiž v roku 2011 škrtlo podporu podniku úplne. Kvôli tomu, že Sociálnej poisťovni dlhovala v tom čase už 70-tisíc eur.

Po daňovej kontrole konkurz
Práve v roku 2011 došlo k zrušeniu aktivít firmy. To, že konkurz vyhlásila až teraz, je vraj zapríčinené dlhou daňovou kontrolou. „Spoločnosť, ktorá je v úpadku, má povinnosť podať návrh na konkurz,“ hovorí Marek Pavlík, advokát, ktorý pripravil návrh na konkurzné konanie, o tom, prečo sa spoločnosť rozhodla dať sa do dražby sama. Súdy nemali dôvod zvažovať iné riešenie. Dlhy firmy sa vyšplhali do státisícov, cestu z nich nevedelo navrhnúť ani jej vedenie. „Vzhľadom na zistený majetok Okresný súd Trenčín rozhodol tak, že na majetok dlžníka vyhlásil konkurz. Podľa vyjadrenia predbežného správcu majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov na konkurz,“ konštatuje hovorca trenčianskeho krajského súdu Roman Tarabus.

Spor s mestom pokračuje
To, či bude majetok firmy postačovať na pokrytie všetkých záväzkov, je však otázne. Firma totiž narobila privysoké dlhy. „Mesto Trenčín eviduje voči spoločnosti IB Správcovská dve pohľadávky vo výške 93-tisíc eur a 6,5 tisíca eur. Za prevádzku tepelných zdrojov a faktúry za odvoz komunálneho odpadu,“ hovorí primátor Trenčína Richard Rybníček. Ako dodáva, mesto na firmu podalo v minulom roku aj žalobu. Súdny platobný rozkaz však nebolo možné predstaviteľom spoločnosti doručiť, a tak bol zrušený. „V prípade, ak bude na spoločnosť IB Správcovská vyhlásený konkurz, predpokladáme, že túto pohľadávku do tohto konkurzu prihlásime,“ spresňuje ďalšie kroky mesta Richard Rybníček. Dlhy má skrachovaná správcovská firma aj voči zdravotným poisťovniam, Sociálnej poisťovni, Sberbank, spoločnostiam ASSO či Lidstrom a energetikom.

Len záväzok voči Západoslovenskej Energetike (ZSE) a Komunal Energy má presahovať stotisíc eur. „Pohľadávkou sa zaoberá právny úsek spoločnosti a budeme postupovať rovnako, ako v iných prípadoch, teda prihlásime sa do konkurzného konania,“ uzavrel hovorca ZSE Jan Orlovský.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 20:20