StoryEditor

Biznis zmenil kurz. Vo veľkom hľadá mladých

22.07.2014, 00:00
Autor:
(red)(red)
Trh práce. Ponuky pre absolventov vzrástli v júni oproti vlaňajšku päťnásobne.

Sú jedným z najväčších problémov Slovenska. Kvôli nim sa zaraďujeme na čierne priečky v Európe. To sú mladí bez práce. Teraz sa však ich situácia začala rýchlo otáčať. Firmy im začínajú vo veľkom ponúkať prácu.

Podľa najnovších štatistík Ústredia práce tak biznis ponúkal prácu pre 3735 absolventov. Na porovnanie, pred rokom to bolo len necelých 730 miest. Príkladom firmy, ktorá hľadala a následne aj zamestnala mladých, je vzdelávacia a personálna agentúra AuJob z Bratislavy. Podľa nej majú mladí ľudia niekoľko výhod. „Lepšie sa učia novým veciam a ich zamestnávanie je pre nás finančne výhodné,“ povedal riaditeľ firmy Peter Ulbrík.

Richterove projekty

V praxi sú totiž náklady na nástupné platy pre človeka bez praxe a s ňou výrazne rozdielne. A sú teda pre nich lacnejší. Takýto stav však pretrváva dlhodobo. Teraz sú však mladí pre firmy výhodnejší aj z iného dôvodu. Pre projekty, ktoré postupne spúšťal rezort práce. Medzi nimi najmä preplácanie minimálnej mzdy a odvodov pri zamestnaní absolventa. V praxi vďaka tomu dokážu podnikatelia zamestnať mladého človeka na určitý čas zadarmo. Trend je pozitívny, je potrebné ho zachovať aktívnou politikou zamestnanosti – reagoval rezort práce.

Podľa tajomníka Republikovej únie zamestnávateľov Martina Hoštáka to môže byť čiastočne pravda. Upozorňuje však aj na druhú stranu mince. „Dotácie majú len krátkodobý charakter, a teda až na konci roka budeme vedieť zhodnotiť, či mali úspech.“

Vďaka rastu viac práce

Okrem toho podľa odborníkov existuje ešte dôležitejší faktor, vďaka ktorému si firmy začali hľadať nových ľudí. A tým je rast ekonomiky. Slovensko totiž v tomto roku v porovnaní s vlaňajškom výrazne zrýchlilo, firmy majú viac zákaziek a vďaka tomu potrebujú aj nových ľudí. Na tento dôvod upozorňuje aj riaditeľka personálnej agentúry Index Nosluš Darina Mokráňová. Podľa nej tak podniky vyhľadávajú mladých na novovzniknuté nižšie pozície.

To potvrdzuje aj riaditeľ KTL ZM Igor Solotruk, firmy, ktorá síce absolventov prijíma, ale hlavne do výroby. Dostávajú sa tak na pozície, kde nie je potrebná vysoká kvalifikácia. „Ešte sa nám nepodarilo zamestnať absolventa na administratívnu pozíciu, aj keď by sme chceli. Väčšinou im chýba prax, čo je problém,“ dodal. Biznis totiž už dlhodobo odkazuje štátu, že mladí prichádzajú zo škôl nepripravení, často študujú odbory, ktoré firmy nepotrebujú, a preto ich majú problém zamestnať. Ako ukázali aj dáta Ústredia práce, podniky vo veľkom žiadajú najmä absolventov stredných odborných škôl.

Aby bol teda súčasný trend udržateľný, navrhujú odborníci jednoduché riešenie. Zreformovať školstvo, prepojiť ho s praxou či spružnenie Zákonníka práce. Ako povedal šéf McROY Group Luboš Sirota, pre skutočný pokles absolventskej nezamestnanosti nepostačia iba kozmetické zmeny, je potrebné túto oblasť zmeniť komplexne.

01 - Modified: 2006-08-14 12:59:56 - Feat.: 0 - Title: Dôležitý je každý dobre prežitý deň
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát spustil projekt na podporu zamestnávania absolventov. Firmy aj uchádzači si finančne prilepšia 02 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 03 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:21