StoryEditor

Pokazený Volkswagen vám možno vymenia. Zvolávať autá začnú v januári

07.10.2015, 14:41
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Volkswagen by mal začať zvolávať autá s naftovým motorom, ktorých sa týka emisný škandál, do servisov v januári.

Opravy by mali byť dokončené do konca budúceho roka. Povedal to v rozhovore pre nemecký Frankfurter Allgemeinen Zeitung generálny riaditeľ Volkswagenu Matthias Müller.

"Ak všetko pôjde podľa plánu, začneme sa zvolávaním v januári. Všetky vozidlá by mali byť opravené do konca roka 2016," povedal podľa iDnes.cz Müller. Podľa neho bude potrebné u každého modelu posúdiť možnosti riešenia. U väčšiny bude stačiť aktualizácia softvéru, niektoré však zrejme budú potrebovať nové komponenty ako vstrekovače a katalyzátory.

Podľa zdrojov agentúry Bloomberg je v hre dokonca aj výmena automobilov, ktorá predstavuje najextrémnejší variant riešenia, medzi ďalšie možnosti vraj patrí napríklad aj inštalácia väčšieho katalyzátora.

Hovorí sa tiež o dodatočnej inštalácii systému odlučovania oxidov dusíka pomocou selektívnej katalytickej redukcie využívajúcej roztok močoviny známej ako AdBlue.

Čas sa kráti

Náklady na jeden automobil by sa v závislosti na zvolenom variante mohli podľa jedného zo zdrojov pohybovať od 20 eur až po 10 000 eur. To by v prípade 11 miliónov vozidiel zodpovedalo nákladom v rozsahu od 220 miliónov do 110 miliárd eur.

Volkswagen má do dnešného dňa predstaviť riešenie nemeckým úradom. Zdroje však upozorňujú, že postup Volkswagenu sa môže v jednotlivých krajinách líšiť. Na predstavenie komplexného riešenia celej záležitosti má koncern čas do konca októbra.

To je v mnohých ohľadoch šibeničný termín. Pokiaľ bude musieť automobilka pristúpiť k technickým zásahom do vozidiel, nastane problém s vývojom, odladením a otestovaním takého zariadenia, čo môže trvať mesiace.

Otázkou tiež je, aké technické riešenie generácia motorov (výrobný kód EA 189), na ktorom vývojári už nepracujú, umožní. Bude sa treba vrátiť k práci na motoroch, ktoré sa síce ešte v obmedzenom množstve mimo Európy vyrábajú, ale ich nástupca (EA 288) je veľmi odlišný.

Nový šéf koncernu Müller dodal, že verí, že v škandále s falšovaním emisií vozidiel s naftovým motorom bolo zapletených len niekoľko zamestnancov. Odmietol tiež, že by o tom vedel jeho predchodca Martin Winterkorn.

Volkswagen sa podľa Müllera bude musieť stať štíhlejším a decentralizovanejším a pri každom modeli a značke bude starostlivo preskúmaný prínos pre spoločnosť.

Diéta pre Volkswagen

Preto, aby sa Volkswagen dostal na správnu cestu, bude podľa neho dôležitejšia skôr "evolúcia" ako "revolúcia" a firma by sa mohla vrátiť na výslnie do dvoch až troch rokov.

"Táto kríza nám dáva príležitosť k reorganizácii štruktúry Volkswagenu. Chceme, aby firma bola štíhlejšia, decentralizovaná a dala značkám viac zodpovednosti," povedal Müller.

Müller tiež odmietol názor, že Volkswagen informoval finančné trhy o probléme s naftovými motormi príliš neskoro. Úradníci americkej Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA) vedeli o probléme týždne predtým, než bola informácia zverejnená.

Škandál vypukol 18. septembra, keď EPA obvinila Volkswagen, že u vozidiel s naftovým motorom používal softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka. Automobilka priznala, že softvér inštalovala po celom svete do zhruba 11 miliónov áut. Je to najväčší škandál za 78 rokov jej existencie.

01 - Modified: 2007-10-06 09:59:00 - Feat.: 0 - Title: Šatanova asistencia, skvelí veteráni
01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 03 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 04 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 05 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:43