StoryEditor

Ruská agresia Ukrajincov zjednocuje

14.04.2014, 23:59
Autor:
(red)(red)

Galina Zelenko, expertka z kyjevského Inštitútu politických a etnických štúdií, pre HN:

Aká je súčasná situácia na východe krajiny?

Uplatňujú sa tam rebelské metódy Janukovyčových prívržencov proti novej vláde, koordinované Rusmi a Janukovyčovými ľuďmi. Ich separatizmus je však neprirodzený. Je to iba ďalší dôvod na destabilizáciu situácie v krajine. Na druhej strane, ruská agresia pôsobí na ukrajinský ľud konsolidačne, pretože v súčasnosti viac ako 80 percent ľudí podporuje nezávislú Ukrajinu.

Ultimátum, ktoré dala Ukrajina separatistom, vypršalo. Napriek tomu separatisti neopustili vládne budovy v Slavjansku. Predpokladáte intervenciu armády?

V súčasnosti sa velenie zaoberá preskupovaním vnútorných síl a špeciálnych jednotiek. Previerky sú nutné vzhľadom na to, že na východe dochádzalo aj k sabotážam, čo bránilo potlačiť separatistov. Ďalší vývoj situácie závisí od toho, či sa podarí dohodnúť s Rinatom Achmetovom, ktorý má vplyv na separatistov. Ak k tomu nedôjde, vláda siahne po riešení silou.

Nepostačí diplomacia?

Diplomatické rokovania s Ruskom momentálne nie sú možné, keďže Moskva vyvíja maximálne úsilie na oslabenie novej vlády až po anexiu územia a nie je ich snahou regulovať situáciu.

Aké iné riešenia by mohli pomôcť?

Bohužiaľ, v takejto situácii sú možné len politické riešenia, ktoré by viedli k maximálnemu vyvedeniu Ukrajiny zo sféry vplyvu Moskvy. Veľkú pomoc by priniesla aj aktívna politika Západu, ktorá by oslabila ekonomiku Ruska. Nech je ako chce, tento konflikt sa nepodarí vyriešiť v krátkom čase.

Môže Ukrajina ubrániť východ krajiny, alebo bude nasledovať krymský scenár?

Na Ukrajine je dosť politických reprezentantov, aby riešili problémy separatizmu. No ak Moskva bude zvyšovať intervencie a konflikt prerastie do otvoreného vojenského konfliktu na Ukrajine a v Rusku, na Ukrajine nie je dosť vojenských reprezentantov, aby čelili agresii. Preto je zopakovanie krymského scenára možné.

Aktivisti žiadajú Putina o pomoc

Luhansk, Slovjansk-Stovky proruských demonštrantov vyšli do ulíc Luhansku. Podobná situácia bola aj v Slovjansku. Proruskí separatisti, ktorí sa hlásia k takzvanej Doneckej ľudovej republike na východe Ukrajiny, vyzvali ruského prezidenta Vladimíra Putina, aby im pomohol s obranou proti ukrajinským vládnym jednotkám. Vodca separatistov na tlačovej konferencii, ktorá sa konala v sídle mestskej rady v Slovjansku, vyzval Putina, aby osobne upriamil svoju pozornosť na meniacu sa situáciu a pomohol, ako sa len dá.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 10:22