StoryEditor

Stavby a gastro. Tam našiel štát najviac čiernej práce

18.10.2013, 00:00
Čierna práca. Špeciálny tím kontroluje firmy najmä poobede, taktiež cez sviatky. Zvýšil sa aj počet kontrol.

Malá stavebná či gastronomická firma z Košického či Nitrianskeho kraja. Tak vyzerá typický podnik, ktorý zamestnáva ľudí načierno a odhalila ho Kobra. Čiže špeciálny tím 36 inšpektorov práce, ktorý zriadil minister práce Ján Richter (Smer-SD). Za dva týždne svojej existencie už prináša prvé výsledky – v približne šesťsto skontrolovaných firmách našla Kobra 80 nelegálne zamestnaných ľudí. Úspešnosť kontrol tak po štarte stúpla z 1,3 na 6 percent v porovnaní s výsledkami prvého polroka. Podľa hovorcu rezortu práce Michala Stušku k efektívnejšiemu odhaľovaniu prispel najmä fakt, že sa nový tím orientuje výlučne na odhaľovanie nelegálneho zamestnávania. To znamená, že na rozdiel od minulosti nerieši napríklad dodržiavanie pravidiel na ochranu zdravia pri práci či ďalšie úlohy.

Kobra pracuje aj počas sviatkov

K vyššej úspešnosti mohol prispieť i fakt, že v minulosti inšpektori práce riešili nielen nelegálne zamestnávanie, ale aj dodržiavanie pravidiel na ochranu zdravia pri práci či ďalšie úlohy. „Predpokladáme, že Kobra dokáže postupovať cielenejšie, než tomu bolo pri kontrolách v minulosti,“ hodnotí výsledky predseda predstavenstva personálnej agentúry McRoy Group Luboš Sirota. Špeciálny tím by mal pracovať totiž nielen cez deň, ale aj v noci a počas sviatkov. Vyšší by tak mal byť i počet kontrol. Podľa šéfky personálnej agentúry Index Nosluš Dariny Mokráňovej má teraz tím efektívnejšie metódy. „Práve na situácie, keď bežná kontrola nedokázala zozbierať dostatok dôkazov.“

 

Dôvodom sú aj drahší ľudia

Kobra je úspešná i preto, lebo rastie počet nelegálne pracujúcich – odkazujú ďalej vláde odborníci. Dôvodom sú vyššie odvody pre živnostníkov či dohodárov. „Zvyšuje to motiváciu na čiernu prácu,“ hovorí analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž. Ako ďalej dodáva šéf personálnej agentúry Proact People Peter Paška, firmy tak usporia a dúfajú, že im na to nikto nepríde. Podľa riaditeľky kancelárie generálneho riaditeľa Národného inšpektorátu práce Slavěny Vorobelovej nájdu inšpektori vo firme zväčša len jedného či dvoch ľudí pracujúcich načierno. Parádny kúsok sa však podaril Kobre v Leviciach, kde pri výstavbe obchodného domu objavili firmu, ktorá mala nelegálne zamestnávať dvanásť ľudí.

Odradiť najmä „menšie ryby“ od obchádzania legislatívy by podľa odborníkov mohli tiež pripravované vyššie pokuty. „Má to odstrašujúci vplyv,“ hovorí regionálny riaditeľ personálnej agentúry Manpower Martin Miklánek. Napríklad minimálna suma, ak v podniku pracujú dvaja ľudia načierno, bude päťtisíc eur. Vyššie pokuty budú firmy platiť od novembra.

Podľa odhadov vlády pracuje momentálne na Slovensku načierno približne 50-až 60-tisíc ľudí. Štát tak ročne prichádza na daniach a odvodoch o desiatky miliónov eur. Toto číslo však nemusí byť konečné.

Aj napriek tomu, že čísla čiernej práce vyzerajú hrozivo, Slovensko na tom v porovnaní s okolitými štátmi rozhodne nie je najhoršie. Ako totiž ukazuje štúdia Sivá ekonomika v Európe 2013 od spoločnosti Visa Europe, máme najmenej sivej ekonomiky v rámci strednej a východnej Európy. Čiernu prácu sa snažia odhaliť aj úrady práce či polícia.

01 - Modified: 2005-07-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trnka musí chrániť prokurátora
01 - Modified: 2024-04-11 09:57:01 - Feat.: - Title: Slovenské stavebníctvo bude v tomto roku zápasiť s nižším dopytom, tvrdia analytici 02 - Modified: 2024-04-11 07:35:56 - Feat.: - Title: Stavebná produkcia vo februári mierne poklesla, pozitívny vplyv na celkový výsledok mali práce v zahraničí 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 05 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:27