StoryEditor

Čižnár tají zoznam prokurátorov. My sme si ich našli na internete

07.10.2013, 19:35
Pozrite sa, kto je prokurátorom vo vašom regióne. Podarilo sa nám zistiť mená viac ako päťsto zo 765 prokurátorov.

Verejnosť nemá vedieť, kto zastupuje štát na súdoch. Prokuratúra ani po výmene na svojom čele nezmenila názor. Naďalej nechce prezradiť mená prokurátorov. Zdôvodnenie, prečo ich tají, sa pritom nezmenilo a dá sa zhrnúť nasledujúco – ide o osobné údaje.

HN neúspešne žiadali na základe infozákona menný zoznam prokurátorov už začiatkom roka, keď vyšlo najavo, že sa do prokurátorských funkcií dostali príbuzní ústavných sudcov. Žiadosť sme zopakovali teraz, keď sa funkcie ujal nový generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Generálna prokuratúra znovu odmietla poslať zoznam. Podľa hovorkyne Jany Tökölyovej v tom bráni  zákon o ochrane osobných údajov a zákon o prokurátoroch. Krajské prokuratúry následne zamietli infožiadosť redaktora HN.
 
Prokurátori na webe
Pod svojimi menami prokurátori bežne vystupujú v médiách. Najmä tí z Úradu špeciálnej prokuratúry pri komentovaní rôznych korupčných káuz na súdoch. Postup prokuratúry má však  aj ďalšiu trhlinu. Od roku 2011 je povinná na svojej internetovej stránke zverejňovať takzvané negatívne rozhodnutia o zastavení trestného stíhania. Zmenu presadila bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS). Pod tisíckami uznesení sú mená konkrétnych prokurátorov.

Prokuratúry ich nevymazávajú na rozdiel, napríklad od mien stíhaných osôb. Tie sú z uznesení odstránené úplne. Obvinení tu nefigurujú ani v podobe iniciálok. Prehliadkou dokumentov za posledného štvrť roka sa HN podarilo zostaviť zoznam s viac ako piatimi stovkami prokurátorov, najmä okresných prokuratúr. Na krajoch a okresoch pracovalo vlani podľa oficiálnych údajov celkovo 765 prokurátorov.

Generálna prokuratúra a prokuratúry v Bratislave, Banskej Bystrici, Trenčíne a Prešove  boli ochotné zverejniť jedine mená vedúcich prokurátorov v svojich obvodoch. Zvyšné ani to nie. Prokuratúry sa bránia informovať pomocou identického sedemstranového zdôvodnenia. O niečo inú právnu argumentáciu ponúkla iba Krajská prokuratúra v Bratislave.
 
Ohrozenie bezpečnosti

Prokuratúry okrem iného píšu, že meno a priezvisko prokurátora sú osobné údaje. Nemôžu ich sprístupniť, pretože nemajú súhlas prokurátorov. Otázku treba podľa nich „zvažovať veľmi citlivo“. „Ide totiž o takú operáciu s osobnými údajmi, ktorá je nevratná a v prípade neoprávneného sprístupnenia je spôsobilá veľmi nepriaznivo zasiahnuť do súkromia a bezpečnosti prokurátora,“ tvrdia krajskí prokurátori.

Fakt, že sa na internete zverejňujú rozhodnutia s plným menom a priezviskom prokurátora, je podľa právnika Petra Wilflinga ďalší dôkaz toho, že nejde o súkromné údaje. Wilfling pripomína, že  v prípade prokurátorov ide o verejných činiteľov. Informácia o výkone takejto funkcie nemôže byť informáciou o ich súkromí, mieni. „Ide o príliš formalistický a vo svojej podstate protiústavný výklad ochrany osobných údajov, hodnotí právne stanovisko prokuratúr právnik, ktorý spolupracuje s mimovládnou organizáciou Via Iuris.

„Existujú právoplatné rozsudky súdov, z ktorých vyplýva, že meno a priezvisko  zamestnanca verejnej správy spolu s informáciou na ktorom orgáne pracuje, nie je chránený osobný údaj,“ dopĺňa.
 
Zhoda priezvisk
Mená iných mužov a žien v talároch – sudcov, tajomstvom nie sú. Ministerstvo spravodlivosti ich na svojej stránke zverejňuje už viac rokov. Súdnictvo čelí kritike a podozreniam, že sa mení na uzavretý klan a do jeho radov sa môžu prednostne dostávať ľudia blízki justičnému prostrediu.

Otázkou je, do akej miery  s rovnakým problémom bojuje prokuratúra. HN začiatkom roka informovali, že v kariérnom rebríčku na prokuratúre stúpa dcéra predsedníčky Ústavného súdu Ivetty Macejkovej Katarína Marušáková, pre ktorú vytvorili miesto na Krajskej prokuratúre v Trnave. Na okres do Partizánskeho sa dostala nevesta ústavného sudcu Ľubomíra Dobríka Dana Dobríková a na prokuratúru do Banskej Bystrice zase Marcela Kováčová – dcéra ústavného sudcu Jána Auxta.

Zbežná prehliadka neúplného zoznamu prokurátorov, ktorý teraz HN zostavili, ukazuje zhody priezvisk s najrôznejšími predstaviteľmi v justičnom prostredí – prokurátormi, sudcami či advokátmi. Takýchto prípadov sú desiatky.

Neúplný zoznam prokurátorov

Generálna prokuratúra na svoje internetovej stránke zverejňuje uznesenia o skončení trestného stíhania podpísané konkrétnymi prokurátormi. V HN sme zosumarizovali tieto údaje z uznesení za posledný štvrťrok. Vytvorili sme tak zoznam, ktorý obsahuje mená piatich stoviek prokurátorov najmä okresných prokuratúr. Tie sme doplnili o  mená vedúcich prokurátorov, ktoré jednotlivé prokuratúry boli ochotné sprístupniť. Prinášame tak  zhruba dve tretiny mien všetkých prokurátorov. Zvyšné by bolo možné zrejme do značnej doplniť prehliadkou ďalších rozhodnutí na stránke GP.

01 - Modified: 2005-07-11 12:08:21 - Feat.: 0 - Title: Banky na Slovensku dosiahli vlani zisk 12,36 mld. Sk
01 - Modified: 2022-04-25 08:45:32 - Feat.: - Title: Prípad vzbudzuje veľké emócie, reagoval prokurátor po vzatí Kaliňáka do väzby 02 - Modified: 2021-09-17 11:11:22 - Feat.: - Title: Prokuratúra podala obžalobu na Kučerku. Stíhajú ho za prijímanie úplatku 03 - Modified: 2021-07-06 15:00:08 - Feat.: - Title: Imrecze je vo väzení týraný, tvrdí Fico. Prokuratúru obvinil, že sa na Smer snaží čokoľvek nájsť 04 - Modified: 2021-06-24 15:22:08 - Feat.: - Title: V kauze Mýtnik ide až o 65 miliónov eur. Prokurátor priniesol podrobnosti 05 - Modified: 2021-01-15 18:11:36 - Feat.: - Title: Najväčší problém bol odstránený. Toto je moja posledná životná šanca, tvrdí Šanta o svojej kandidatúre
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:57