StoryEditor

Prievidza dostane od vlády finančnú pomoc

11.08.2015, 19:56
Autor:
TASRTASR

Mesto Prievidza, ako i spoločnosť Prievidza Invest, s.r.o., (správca priemyselného parku v Prievidzi) prijmú návratnú finančnú pomoc dovedna najviac vo výške 3,8 milióna eur, ktorej poskytnutie im odsúhlasila vláda SR na svojom rokovaní 8. júla. Pomoc je určená na splatenie existujúcich úverov za účelom zániku záložného práva pozemkov pod priemyselným parkom vo vzťahu k bankovej inštitúcii. Uzniesli sa na tom prievidzskí mestskí poslanci na svojom dnešnom mimoriadnom rokovaní, zároveň schválili aj zámer odpredaja pozemkov vo vlastníctve mesta a mestskej spoločnosti prichádzajúcemu investorovi - nemeckému výrobcovi komponentov pre automobilový priemysel Brose.

"Súčasná banka má zriadené záložné právo na pozemky v parku, ktoré je vlastne prekážkou na to, aby tam mohol investor začať stavať závod, a preto mesto nemôže dnes vydať súhlasné stanovisko na územné konanie a následne na stavebné povolenie, keďže bez súhlasu banky to nie je možné," ozrejmil viceprimátor Prievidze Ľuboš Maxina.

Priblížil, že poskytnutie prostriedkov odsúhlasila vláda a dnes zastupiteľstvo schválilo zmluvu o poskytnutí tejto návratnej, ale bezúročnej finančnej pomoci a z týchto prostriedkov splatí mesto súčasné úvery v komerčnej banke, čím sa mu uvoľnia "ruky" a bude môcť poskytnúť súčinnosť pri vydaní stavebného povolenia a spustení investície v priemyselnom parku. "Rokovania začali približne v máji 2014 a my sme boli viazaní mlčanlivosťou. V priebehu týchto rokovaní sa kreovali jednak podmienky kúpy, jednak rozsah, výmera a v posledných dvoch - troch mesiacoch došlo k tomu, že sa investor rozhodol v podstate kúpiť celý park, kde má záujem vybudovať na celej ploche svoj závod," pripomenul.

Pozemky, na ktorých stojí priemyselný park v Prievidzi a ich vlastníkmi sú v menšej miere samospráva a vo väčšej Prievidza Invest, majú rozlohu približne 28 až 30 hektárov. Dohodnutá kúpna cena predstavuje 7,19 eura za štvorcový meter (m2), pričom ju určil znalec. Previesť na investora ich mesto plánuje nasledujúci mesiac. Suma, ktorú za tieto pozemky mesto utŕži, prejde do rozpočtu mestskej kasy a rozpočtu mestskej spoločnosti. Podľa viceprimátora to znamená, že financie zostanú pod kontrolou mesta a mestského parlamentu.

Štátna výpomoc predstavuje návratné, ale bezúročné finančné zdroje, ktoré bude Prievidza splácať po obdobie desiatich rokov. Úspora na úrokoch by podľa viceprimátora tak mala predstavovať sumu od 400.000 eur do 500.000 eur po dobu splatnosti podľa vývoja na trhu, ako i zostatku úverov. Mesto Prievidza by malo dostať sumu 1,25 milióna eur, Prievidza Invest 2,25 milióna eur. Rozdiel do 3,8 milióna eur podľa Maxinu predstavuje prípadnú sankciu za predčasné splatenie úverov, konkrétny zostatok z celkovej sumy výpomoci však bude vyčíslený ku konkrétnemu dňu splatenia.

Zmluvu o návratnej finančnej výpomoci poskytnutej zo štátnych finančných aktív mestu Prievidza, ako i spoločnosti Prievidza Invest má podľa uznesenia vlády minister hospodárstva Vazil Hudák podpísať v termíne do 31. augusta. Šéfa rezortu hospodárstva vláda zároveň splnomocnila, aby do tohto termínu vyslovil súhlas s prevodom infraštruktúry vybudovanej z dotácie ministerstva hospodárstva v priemyselnom parku.

Nemecký výrobca komponentov pre automobily oficiálne ohlásil svoju investíciu v prievidzskom priemyselnom parku 11. mája. Výstavbu strategického závodu za viac ako 50 miliónov eur chce začať tento rok v októbri, výrobu na budúci rok v lete. V prvej fáze projektu plánuje vytvoriť viac ako 600 pracovných miest, v rámci ďalších fáz realizácie projektu by ich malo byť postupne až 3000.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 02 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 03 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 04 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 05 - Modified: 2024-04-14 10:38:59 - Feat.: - Title: Vláda sa rekonštruovať nebude, vyhlásil Taraba. Na poste šéfa parlamentu vidí Andreja Danka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 13:00