StoryEditor

Kellner oslavuje 50 rokov v tieni ruského konfliktu

19.05.2014, 23:56
Biznis najbohatšieho Čecha ohrozuje rastúce napätie na východe.

Najbohatší Čech Petr Kellner má dnes päťdesiat rokov. Okrúhly vek dosahuje v čase, keď sa aj jeho biznis zásadne mení. Pred mnohými rokmi totiž stavil na Rusko, dnes sa možno vôbec prvýkrát musí o svoju životnú stávku skutočne báť. Posilňuje preto svoje aktivity doma, v Česku.

Aktivity v Rusku

Málokto musí mať v Česku z ukrajinsko-ruského konfliktu tak ťažká spánok ako práve Petr Kellner. Akákoľvek vážnejšia obchodná vojna medzi Ruskom a zvyškom sveta ohrozuje väčšinu jeho impéria. Na Východe má totiž viac než polovicu svojho biznisu.

Iba ruský Home Credit, kľúčová Kellnerova spoločnosť, spravuje v Rusku majetok za zhruba deväť miliárd eur. A k tomu treba pripočítať väčšinu veľkých realitných projektov, ktoré sa nachádzajú práve v Rusku, veľký obchodný reťazec s elektronikou Eldorado, strieborné a zlaté bane spoločnosti Polymetal a mnoho menších podielov v tamojších spoločnostiach vrátane juhoruského kolchozu.

Rusko je pre Petra Kellnera srdcovou záležitosťou. Rast vlajkovej lode Home Credit v Rusku z nuly na vôbec najväčšieho splátkového predajcu a jednu z najsilnejších zahraničných bánk v krajine dokazuje jeho veľký potenciál. Ak niekedy zamieri do vrchných poschodí najmajetnejších ľudí sveta, bude to práve vďaka stávke na rozvíjajúce sa trhy. Podľa amerického magazínu Forbes mu patrí 110. priečka s odhadovaným osobným majetkom 11,1 miliardy dolárov.

Ešte v polovici minulého roka svoju vieru v ruské podnikanoe dokazoval Kellner tým, že svoje realitné projekty výrazne rozširoval, medziročne prakticky o tretinu. K júnu minulého roka mal Kellner v ruských nehnuteľnostiach viac ako 22 miliárd korún, z celkových 30 miliárd, ktoré jeho PPF v realitách drží. Pred dvoma rokmi v MF DNES, v rámci posledného verejného rozhovoru, opatrne oceňoval opätovné zvolenie Vladimira Putina za ruského prezidenta. „Rusko určitú rovnováhu moci potrebuje, aby sa vyhlo veľkým problémom. Všetci teraz čakajú, akým smerom Putin Rusko namieri na budúce roky,“ povedal Kellner v apríli 2012.

Putinovv nový politický smer verejně nehodnotí. Zástupcovia PPF sa ku konfliktu s Ukrajinou odmietajú už niekoľko mesiacov vyjadriť s tým, že politické otázky nekomentujú.

Stretnutie s oligarchami

Je však zrejmé, že Kellner z vývoja v Rusku žiadnu radost nemá. Máloktorý stredoeurópsky podnikateľ by zvládol stretnutie s ruským oligarchom Olegom Deripaskom a miestnymi súdmi v boji o ovládnutie jednej z najväčších poisťovní. Kellner síce svoj pokus o prevzatie nevyhral, ale prežil ho bez výraznejších finančných strát. Celý rad západných nadnárodných spoločností podobné šťastie pri stretnutí s významnými Rusmi nemala.


S kým išiel do biznisu najbohtší Čeh. Čítajte viac TU.


Veľkú nepríjemnosť teraz rieši spoločný projekt so skupinou J&T a podnikateľom Danielom Křetínskym – EPH. Skupina podnikajúca hlavne v energetike, totiž spravuje potrubie rozvádzajúce plyn z Ukrajiny na Slovensko. Skupina je teraz pod politickým tlakom, aby obrátila aspoň časť toku späť, čo rozhnevá ruský Gazprom a pomôže Ukrajincom prežiť túto zimu.

Kellner svoj odchod z EPH avizoval už oveľa skôr, než došlo ku krymskej kríze. Svojich 40 percent údajne ponúkol Křetínskemu a spol. za 27 miliárd korun. Obchod teraz brzdí finančné vyrovnanie. Partneri v holdingu kupovať chcú, ale chýbajú peniaze.

Aj bez ďalšej eskalácie napätia medzi Kremľom a zvyškom sveta je však Rusko pre Kellnera minimálne na dva roky problém. Tamojšia ekonomika chradne, ľudia menej kupujú a požičiavajú si. Kellnerov biznis spotrebiteľských pôžičiek začína druhýkrát za päť rokov spomaľovať.

Dramatická jeseň 2008, oko finančného hurikánu, sa zatiaľ neopakuje, napriek tomu už ruský Home Credit prepúšťa a ruší pobočky. To je tiež jedna z konkurenčných výhod, na ktorých si Petr Kellner zakladá. Ak sa mu projekt nepáči a prestane mu veriť, zruší ho pokojne aj tesne pred štartom. Na jeseň 2008 prepustil Home Credit počas pár týždňov štvrtinu ľudí, a to ako jedna z prýcch firiem v odbore. 

01 - Modified: 2006-05-24 06:54:28 - Feat.: 0 - Title: Platy hasičov budú vyššie
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 17:56