StoryEditor

Veksláci, káva aj šéf Applu. Takto svet čakal na nový iPhone

20.09.2014, 10:02
Uvedenie novej generácie iPhonu na trh sprevádzali milé stretnutia, ale aj zásahy polície.

V piatok 19. septembra začal Apple predaj iPhonov ôsmej generácie. Prvýkrát v histórii uviedol do predaja telefón dvoch veľkostí. S blížiacim sa zahájením predaja počet čakateľov pred predajňami raketovo rástol a stúpala aj nervozita. Na všetkých sa však nedostalo, zásoby boli výrazne nižšie. 

Prišiel aj Tim Cook

Hoci každý začiatok predaja iPhonu či iPadu sprevádzajú nepríjemnosti, zamestnanci Applu a jeho obchodov sa snažia celú situáciu spríjemniť aspoň tým, ktorí si rad poctivo vystoja. V Tokiu naprklad nosili členom radu kávu zadarmo, aby sa počas čakania zahriali. V Palo Alto sa zase na začiatok predaja prišiel pozrieť sám šéf Applu, Tim Cook.

 

Thanks to all the new iPhone 6 and iPhone 6 Plus owners around the world! Had a great visit to our Palo Alto stores. pic.twitter.com/XAxKLEQvjg

— Tim Cook (@tim_cook) September 19, 2014

 

Šéf Apple s návštevníkmi a hovoril a fotl sa s nimi. Twitter čoskoro zaplavili "selfies" s Timom Cookom.

 

Selfie with man behind this craze. Apple CEO Tim cook. interviewed him at Palo Alto store. @kron4news @KRON4APero pic.twitter.com/SQOwSabGUI

— Will Tran (@KRON4WTran) Září 19, 2014

Pokojné rady aj zásahy polície

Prví záujemcovia si popredné miesta v radoch zaistili aj s týždenným predstihom. Ich čakanie sa im však zúročilo iba v prípade, že rad zostal až do otvorenia obchodov organizovaný. A to sa práve v mnohých prípadoch nepodarilo, o potýčky nebola podľa informácií britského portálu The Mirror núdza. 


Prečítejte si aj: Smoliar roka. Prvý predaný iPhone spadol na zem


Polícia zasahovala napríklad v britskom nákupnom centre Lakeside, v Atlante či Paríži. Bez problémov neboli ani rady v Singapure, kde sa niektorí čakajúci snažili získať lepšie pozície predstieraním, že poznajú zamestnancov predajne. Aj tu musela zasahovať polícia. 

Väčšina z radov pritom začínala kultivovane. Aj tá, ktorá sa dá považovať za tú úplne prvú. Tohtoročnými rekordmanmi sa stali fanúšikovia Applu z Japonska. Tí v čase, keď sa pred mnohými inými predajňami Applu začali záujemcovia o novinky ešte len schádzať, čakali pred tokijským obchodom Applu už týždeň. Rad začali tvoriť teda v čase, keď ešte ani nevedeli, čo všetko Apple predstaví a ako bude očakávaná ôsma generácia iPhonu skutočne vyzerať. 

Na väčšine miest vrátane Londýna, Berlína či Hongkongu sa teda rady začali formovať až niekoľko dní po oficiálnom predstavení noviniek. Napríklad v Berlíne čakalo v predvečer zahájenia predaja pred miestnou predajňou Applu viac ako sto ľudí, u tej v Oberhausene potom už popoludní vyše 200 osôb. 

Aj tento rok bolo pre slovenských fanúšikov Applu najbližšou možnosťou ako sa k novinke dostať skôr, Nemecko. Najmä obchody v Berlíne, Mníchove a Drážďanoch.


Prečítajte si aj: Sledujeme online: Máme v rukách nový iPhone. Takto vyzerá


To pri jednej z londýnskych predajní nebolo treba ani priamo stáť, stačilo mať šťastie v aukcii na eBay. Jej výherca si za 570 libier  zaistil výrazne výhodnejšiu pozíciu oproti všetkým ostatným. Tú za neho vystál totiž sám zakladateľ aukcie. A keďže tá končila až hodinu pred otvorením predajne, mohol výherca stráviť noc v pohodlí domova či hotela. Aukcia bola navyše charitatívna, predajca celý výťažok venuje miestnym bezdomovcom. 

Fronty sa tvorili aj na mnohých ďalších miestach, v prvej vlne išli novinky do predaja v celkovo desiatich krajinách. Okrem už vyššie spomínaných aj v Spojených štátoch, Kanade, Austrálii, Francúzsku, Portoriku, Singapure či Hongkongu. Spomínaný Hongkong je potom veľkou šancou pre záujemcov z Číny, tamojší fanúšikovia sa totiž noviniek dočkajú najskôr koncom tohto roka. Čínsky trh je pritom pre Apple jedným z najdôležitejších, údajne však od tamojšieho regulátora nezískal potrebný certifikát oprávňujúci ho k uvedeniu iPhonov na tamojší trh. 

Možno tak očakávať, že mnohí z čakateľov pred hongkongskými obchodmi Applu sa budú snažiť prístroje prepašovať cez hranice do Číny. Napríklad vlani v auguste sa miestnym colníkom podarilo počas jediného dňa odhaliť celkom štyri osoby, ktoré sa snažili na svojich telách prepašovať takmer 300 iPhonov.

Kto si počká, ušetrí 

Aj to teda nahráva špekuláciám, že veľa v Hongkongu predaných iPhonov ôsmej generácie poputuje za hranice. Ak sa je priekupníkom skutočne podarí prepašovať, môžu na ich predaji v Číne značne zarobiť. Pôvodné investíciu môžu podľa odhadov znásobiť totiž až štyrikrát. A mnohí sa ani týmto úmyslom netaja. 

Nebolo totiž výnimkou, kedy si priekupník zaistil viac kusov tým, že využil svojich priateľov a rodinných príslušníkov. Telefóny potom dávali priekupníkom, ktorí ich s veľkým zárobkom predávali už priamo pred predajňou. 

Nie sú však jediní, kto sa snaží na novinkách zarobiť. Na aukčnom portáli eBay boli už pred oficiálnym začatím predaja k dispozícii tisíce nových iPhonov. Ich ceny v čase, keď je predávajúci nemali ešte vo fyzickom vlastníctve, dosahovali mnohokrát závratných výškou. Čiastky v prepočte až 30 tisíc korún sa dajú považovať za tie striedmejšie, záleží samozrejme na prevedenie v kombinácii s kapacitou užívateľskej pamäte. 

 

 

01 - Modified: 2006-10-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ďalší výhražný e-mail pre Harabina
01 - Modified: 2022-03-04 11:51:18 - Feat.: - Title: Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb 02 - Modified: 2021-12-12 22:58:26 - Feat.: - Title: iPhone 13 mini je malá raketa 03 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur 04 - Modified: 2021-10-29 13:26:40 - Feat.: - Title: S týmito telefónmi spravíte najlepšie fotky 05 - Modified: 2021-08-09 07:56:35 - Feat.: - Title: Apple vyráža do boja proti pedofílii: V iPhonoch chce hľadať fotky zneužívaných detí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 17:38