StoryEditor

Vyššie dane priniesli štvrť miliardy, bráni sa Kažimír

27.06.2013, 17:09
Autor:
TASR, redTASR, red
Minister financií Peter Kažimír tvrdí, že bez zvýšenia daní pre firmy by chýbalo štvrť miliardy.

Zvýšenie sadzby dane z príjmu pre firmy prinesie podľa najnovších prognóz do rozpočtu v tomto roku 223 miliónov eur. V budúcom roku sa odhaduje tento príjem na 235 miliónov eur. Uviedol to dnes v Národnej rade (NR) SR minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) v rámci pravidelnej štvrtkovej Hodiny otázok.

Kaník vs. Kažimír

"Ak by sme túto sadzbu nezvýšili, príjmy rozpočtu by podľa súčasných prognóz boli takmer o štvrť miliardy eur nižšie," skonštatoval Kažimír. V prípade zníženia sadzby tejto dane sa tak podľa neho automaticky ponúka otázka, ako nahradiť prípadný výpadok. "Prípadné zníženie sadzby dane z právnických osôb by tak muselo byť kompenzované nárastom výnosu iných daní," dodal minister.

Kažimír takto odpovedal na otázku opozičného poslanca z SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka. Toho zaujímalo, kedy štát zníži dane pre právnické osoby, keďže "všetci ekonómovia vidia, že zvýšenie tejto sadzby spôsobuje úbytok pracovných miest a znižovanie konkurencieschopnosti Slovenska". "Pričom výber daní vôbec nerastie, skôr naopak," podotkol Kaník. Väčšina krajín EÚ podľa neho už pristúpila k takémuto kroku, lebo je to prorastové opatrenie. "Na čo ešte čakáte?" pýtal sa Kaník.

Kažimír mu však oponoval, že nesúhlasí s výrokom "väčšina krajín" a tiež ani s tým, že "všetci ekonómovia tvrdia". Podľa neho v roku 2013 tri krajiny znižovali sadzbu dane z príjmu pre právnické osoby, a to Veľká Británia, Švédsko a Slovinsko. Británia z 24 % na 23 %, Švédsko z 26,3 % na 22 % a Slovinsko z 18 na 17 %.

Zároveň však podľa šéfa rezortu financií tri krajiny zvyšovali sadzbu tejto dane v tomto roku. Konkrétne Grécko, na 26 %, tiež Luxembursko z 28,8 % na 29,2 % a Slovensko z 19 % na 23 %. Priemerná sadzba dane z príjmu právnických osôb krajín EÚ je pritom v súčasnosti podľa ministra financií na úrovni 23,2 %.

Opozícia: Môže za to Smer

Opatrenia vlády kritizovali aj ekonómovia Ľudovej platformy, teda strán SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd. "Ako ekonómovia Ľudovej platformy sme sa zhodli na tom, že hlavnú zodpovednosť za zhoršenie výberu daní má strana Smer-SD," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR podpredseda KDH Miloš Moravčík. Ľudovci takto reagovali na júnovú prognózu daňových príjmov, ktorú dnes zverejnilo ministerstvo financií.

Tieto výpadky sú podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca najlepším dôkazom, že politika vlády, ktorou "hádže konsolidáciu na ľudí, zvyšuje dane a odvody a zhoršuje prostredie pre tvorbu pracovných miest", jednoducho nefunguje.

Je preto podľa neho na čase skončiť s touto škodlivou politikou, zmeniť Zákonník práce či znížiť administratívnu záťaž a dane. Aj podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna vyzval vládu a Smer-SD, aby sa zamysleli nad tým, či urobili dobre, keď zásadným spôsobom zmenili hospodársku politiku štátu. Pretože práve tá mala podľa neho za následok výpadok daňových príjmov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:18