StoryEditor

Problém gigantu zasiahne náš región

08.02.2016, 23:00
Autor:
TFTF
Španielska skupina Abengoa požiadala o ochranu pred veriteľmi. Situácia sa dotkne dodávateľov i bánk.

Na projektoch z oblasti obnoviteľných zdrojov sa podieľala i česká banka a československá strojárenská legenda.

Ďalšia zákazka ako z rozprávky. Československá strojárenská legenda s viac ako storočnou tradíciou dodá dve turbíny do čilskej púšte Atacama. Hodnota kontraktu? Miliarda českých korún, takmer 37 miliónov eur. A, samozrejme, výhľad na ďalšie prehĺbenie dlhodobej spolupráce so španielskym gigantom s pôsobnosťou na viacerých kontinentoch.

Prešlo pár týždňov a prehlbovanie ďalších aktivít medzi českou spoločnosťou Doosan Škoda Power a skupinou Abengoa zrejme nie je v Plzni najaktuálnejšou témou. Španielske konzorcium sa totiž ocitlo v ťažkých problémoch. A všetci v sektore čakajú, čo ďalej.

Trpká referencia

Skupinu Abengoa len ťažko možno označiť za nováčika v biznise. Práve naopak. Spoločnosť sa pýši históriou tiahnucou sa dokonca od roku 1941. Na začiatku stál klasický developer. No spoločnosť sa časom presunula do segmentu inžinierstva obnoviteľných zdrojov a následne do pozície významného globálneho investora. Okrem zaujímavých príležitostí pre biznis takmer po celom svete predstavovalo konzorcium Abengoa atraktívneho referenčného klienta.

Aspoň do novembra minulého roka. Práve vtedy totiž problémy giganta definitívne vyplávali na povrch. Firma požiadala o predbežnú ochranu pred veriteľmi a banky presadili nový top manažment. Ten nahradil ľudí dosadených rodinou zakladajúceho akcionára. A gigant vstúpil do ďalšej kapitoly svojho pôsobenia. Jednej z tých najťažších v 75-ročnej histórii.

Nový manažment skupiny totiž zďaleka nevenuje pozornosť novým projektom v segmente obnoviteľných zdrojov. Rieši skôr tie horšie obnoviteľné, no o to podstatnejšie. Zdroje finančné. Voči bankám konzorcium eviduje dlh dosahujúci deväť miliárd eur a voči svojim dodávateľom asi polovicu uvedenej sumy. A to sa môže dotknúť aj firiem v našom regióne. „Ku krachu zrejme nedôjde. Napriek tomu najpravdepodobnejší scenár nie je príliš pozitívny pre slovenské a české firmy. Očakáva sa, že v najbližších dvoch až troch mesiacoch nebudú z nových úverov uspokojení ďalší dodávatelia,“ vysvetľuje Juan Ramón Hernández-Soublet, partner analytickej spoločnosti ProRate.

Na slovo skúpi

Samotní obchodní partneri – vrátane tých z českého a slovenského trhu – sa k situácii stavajú zdržanlivo. Prípadne vývoj komentujú, z pochopiteľných dôvodov, viac ako skúpo. „Z dôvodu zachovania obchodného tajomstva nemôžeme situáciu komentovať,“ podotýka napríklad Kristýna Havligerová, hovorkyňa České spořitelny. Práve táto banka v septembri minulého roka poskytla firme Abengoa exportný odberateľský úver. Financovala dodávku turbín „made in Plzeň“ do spomínanej púšte Atacama. Poistenie úveru vtedy poskytla česká spoločnosť EGAP.

Z dnešnej perspektívy sa poskytnutie úveru asi nezaradí medzi najlepšie rozhodnutia finančného domu. No v septembri 2015, keď bol projekt predstavený, išlo o viac ako lákavé riešenie v oblasti solárnej energie.

Podľa špekulácií na trhu Česká spořitelna či spomínaná poisťovňa zďaleka nie sú jediné dotknuté subjekty v regióne. Problémy gigantu sa majú týkať i ďalších spoločností vrátane tých, ktoré pôsobia na Slovensku. Či už priamo alebo prostredníctvom subdodávok pre iných obchodných partnerov španielskej Abengoa. Oslovené firmy, ktorých by problémy konzorcia Abengoa potenciálne mohli zabolieť sa do uzávierky nevyjadrili. Náš exportný top hráč v rámci sektora, spoločnosť SES Tlmače, odmietol, že by aktuálne riešili situáciu okolo Abengoa. „Nemáme voči tejto spoločnosti žiadne pohľadávky ani žiadne aktívne obchody,“ upokojuje situáciu Gabriel Sirotňák, riaditeľ marketingovej sekcie spoločnosti. Čo je určite dobrá správa.

S určitosťou však možno povedať, že zastavenie aktivít skupiny sa na trhu aj na pôsobení regionálnych strojárenských firiem prejaví, a to v podobe obmedzení exportných možností, ktoré doteraz energetická skupina umožňovala. V minulosti so spoločnosťou spolupracovali napríklad aj globálni producenti so zastúpením v Českej alebo Slovenskej republike. Pár mien pre ilustráciu. Spoločnosti Alstom či ABB pred tromi rokmi dodali Španielom konvertorové transformátory do Brazílie.

Pyrenejská retroaktivita

Do ťažkostí sa španielske konzorcium dostalo z viacerých dôvodov. „Spoločnosť nevenovala dostatočnú pozornosť trhovým rizikám vyplývajúcim zo svojej činnosti,“ hovorí Zdeněk Zavadil, analytik Redbaenk. Podľa jeho slov spoločnosť doplatila napríklad na pokles cien ropy. Skupina sa významnou mierou angažovala v biopalivách. Dopyt po ekologickej alternatíve však klesol ruka v ruke s dostupnosťou fosílneho paliva. „A spoločnosť sa ocitla v situácii, keď nebola schopná vytvárať dostatočne vysoké tržby na pokrytie nákladov a splácanie vysokých úrokov,“ uzatvára.

Lenže ceny ropy neboli to jediné, či španielsky gigant zrazilo na kolená. Tvrdým spôsobom doplatil aj na politické rozhodnutia vo svojej domovine. Španielska vláda pred časom razantne zmenila pravidlá podpory obnoviteľných zdrojov v dôsledku úsporných opatrení. Dokonca s retroaktívnou účinnosťou. To spravilo škrt cez rozpočet nielen v pyrenejskom biznise skupiny. „Malo to vplyv aj na financovanie z vlastného kapitálu rozbehnutých projektov po celom svete,“ dopĺňa Juan Ramón Hernández-Soublet.

Výsledok v nedohľadne

„Abengoa naďalej zostane životaschopná a zisková spoločnosť,“ pred dvoma týždňami zaznelo vo vyhlásení Predstavenstva konzorcia. Vedenie skupiny rozhodlo o „pokračovaní v rokovaniach o reštrukturalizácii dlhu a potrebných zdrojov“. Inými slovami, riešenie sa síce hľadá, ale ako presne situácia dopadne, zďaleka nie je momentálne jasné.

Ešte v novembri 2015 síce skupina dostala krátkodobý úver od španielskych bánk. No len vo výške 106 miliónov eur. Navyše úver je určený na prevádzku gigantu. Až potom na úhrady niektorým, dominantne španielskym dodávateľom. Práve poskytnutie úveru má totiž pomôcť skôr udržať zamestnanosť v open spacoch gigantu plus u lokálnych dodávateľov, ktorým by inak hrozil bankrot.

Najlogickejšie a najmenej bolestivé riešenie situácie by predstavoval vstup strategického partnera. No jeden pokus už nevyšiel. Ďalší španielsky obor Gestamp nakoniec z rokovaní odstúpil. A špekulácie o ďalších možnostiach ako napríklad Acciona zostávajú v rovine špekulácií.

V každom prípade pre veriteľov, dominantne tých z malých ekonomík, ide o nepríjemnú situáciu. Kulantne povedané: dokonca aj v prípade odsunutia splatnosti záväzkov by sa mohli dostať do prekérnej situácie. V lepšom prípade, keď záväzky neevidujú, ale ich výroba je silne naviazaná na španielskeho giganta, rovnako budúcnosť nie je pre nich ružová. V aktuálnom reštrukturalizačnom pláne nové predstavenstvo predložilo zámer odpredať majetok firmy v segmente bio palív.

Abengoa má čas do konca marca

Zdeněk Zavadil, analytik Redbaenk, pre HN:

Z čoho vznikli aktuálne problémy Abengoy?

Jednoducho povedané, spoločnosť nevenovala dostatočnú pozornosť trhovým rizikám vyplývajúcim zo svojej činnosti. Nedostatočný komoditný hedžing spolu s agresívnym financovaním priviedli spoločnosť do súčasnej situácie.

Kto na problémy doplatí najviac?

Teraz záleží na tom, či banky a ostatní veritelia budú súhlasiť s predloženým reštrukturalizačným plánom. Podľa môjho názoru veritelia budú uspokojení v plnej výške. Akcionári doplatia na nedostatočné zabezpečenie na predchádzajúce agresívne financovanie skupiny. Otázkou zostáva;akým spôsobom budú veritelia uspokojení. Reštrukturalizácia alebo riadená insolvencia?

Aké sú očakávané riešenia?

Predstavenstvo spoločnosti predložilo reštrukturalizační plán, v ktorom odsúhlasilo likvidáciu divízie zaoberajúcej sa biopalivami. Teda spoločnosť predá časť majetku vrátane obchodných operácií. Zo získaných finančných prostriedkov uspokojí svojich veriteľov. Abengoa má na reštrukturalizačnú dohodu čas do konca marca.

01 - Modified: 2008-02-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dvaja Slováci zažiarili v zámorskej NHL
01 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 02 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 03 - Modified: 2024-03-25 14:22:33 - Feat.: - Title: Ideológia nemá nič spoločné s dodávkami energií, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v Rusku 04 - Modified: 2024-03-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Je biely vodík palivom budúcnosti? Svätý grál klímy nás môže zbaviť energetických problémov 05 - Modified: 2024-03-21 13:24:16 - Feat.: - Title: Viac ako dve tretiny emisií pochádzali v roku 2022 z priemyslu a energetiky, najviac zo zemného plynu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:50