StoryEditor

Začínala šitím odevov. Potom z nej Warren Buffett urobil stroj na miliardy

06.08.2014, 00:00
Vznik gigantu. Jedna z najväčších investičných spoločností Berkshire Hathaway začínala s textilom.

Veštec či kúzelník z Omahy, Investor storočia, Pán profesor. To je len pár z priehrštia prezývok, ktoré si počas svojho života pripísal mimoriadne úspešný investor z americkej Omahy Warren Buffett. Štvrtý najbohatší človek planéty podľa magazínu Forbes však za svoje meno a prestíž vďačí aj svojej „partnerke“ v podnikaní, spoločnosti Berkshire Hathaway. „Keď som v roku 1965 prevzal spoločnosť, nemal som žiadnu konkrétnu víziu, čo ďalej.

Chcel som len robiť biznis, ktorý dáva zmysel, a to každý deň,“ spomína Warren Buffett na začiatky v spoločnosti Berkshire Hathaway. Predtým ako firmu ovládol vďaka nízkej cene jej akcií na burze, mala Berkshire Hathaway za sebou už takmer 130-ročnú históriu.

Textilný odbor

Pôvodne textilná spoločnosť začala veľmi nenápadne. Fabriku na bavlnený textil založil ako jednu z mnohých priemyselník Oliver Chace. Otec siedmich detí a potomok prisťahovalcov z Anglicka dal závodu názov Valley Falls. Odevný biznis postupne prevzali jeho nasledovníci a poriadne sa rozrástol. V priebehu ďalších sto rokov sa z malej firmy s jedným závodom stala veľká spoločnosť, ktorá pohltila štyri ďalšie fabriky.

Expanzia postupne naberala na veľkosti. V prvej polovici minulého storočia sa Valley Falls pustila do veľkých fúzií. Najskôr s výrobcom bavlny Berkshire Cotton Manufacturing Company vytvorili Berkshire Fine Spinning Associates. Slovíčko Hathaway pribudlo do názvu spoločnosti po fúzii s Hathaway Manufacturing Company v roku 1955. Vtedy vznikol terajší názov spoločnosti Berkshire Hathaway. A išlo o jedného z najväčších svetových hráčov v odevnom biznise. Patrilo mu spolu až 15 výrobných závodov a dával prácu až 12 tisíckam ľudí. Zaujímavosťou je, že medzičasom zatvorili pôvodnú továreň, ktorá stála za vznikom celého impéria.

Jeden nádych nestačil

Spoločnosti sa sprvoti darilo popasovať sa s dlhodobým úpadkom v textilnom priemysle, ktorý nastal hlavne po veľkej depresii. A to vďaka majiteľovi Hathaway Manufacturing Company. Do spoločného podniku priniesol peniaze z úspešného obchodu s Čínou. Negatívnemu trendu však nedokázala odolávať večne a postupne pozatvárala sedem výrobných závodov. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo akcie Berkshire Hathaway strácali na cene, čo bola príležitosť pre Warrena Buffetta. Postupne ich začal skupovať, až v roku 1965 získal kontrolu nad firmou. A už vtedy videl, že odevný biznis nemá budúcnosť. Hľadal preto ďalšie odvetvia, ktoré by mohli dostať upadajúcu firmu späť na nohy. „Nemal som žiadnu veľkú víziu, ale chcel som robiť biznis, ktorému rozumiem. S manažmentom, ktorému verím. A za ceny, ktoré dávajú zmysel,“ hovorí Buffett.

Začal poisťovníctvom

Už dva roky po prevzatí Berkshire Hathaway sa Buffett pustil do nového biznisu. Do finančníctva vstúpil kúpou poisťovne National Indemnity Company, ktorá pôsobila v rodnom meste miliardára. „Ak by sme neurobili túto akvizíciu, Berkshire by bol dnes šťastný, ak by mal len polovičnú hodnotu v porovnaní s tou dnešnou,“ povedal Warren Buffet o začiatkoch premeny textilnej spoločnosti na jeden z najväčších investičných holdingov na svete. Odvtedy do portfólia firiem, ktoré Berkshire Hathaway ovláda, pribudlo viac ako 50 spoločností z najrôznejších odvetví. Okrem iných aj známy výrobca kečupu Heinz. Menšie podiely má v ďalších spoločnostiach ako napríklad Coca Cola, American Express či Moody's Corporation. 

 

01 - Modified: 2006-09-06 15:08:00 - Feat.: 0 - Title: SNS je pripravená podporiť vyhlásenie NR SR proti prejavom extrémizmu
01 - Modified: 2024-03-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Buffett akoby vlastnil celé Slovensko. Zarába na Apple aj American Express, no milovaná Coca-Cola ho zradila 02 - Modified: 2023-12-01 12:55:21 - Feat.: - Title: Čierny utorok pre investorov 03 - Modified: 2023-11-15 15:08:41 - Feat.: - Title: Spoločnosť Warrena Buffetta predala podiely vo viacerých firmách, teraz hromadí hotovosť 04 - Modified: 2023-08-06 10:14:51 - Feat.: - Title: Konglomerátu Warrena Buffetta sa darí. Berkshire Hathaway zaznamenala rekordný prevádzkový zisk 05 - Modified: 2022-08-20 09:38:21 - Feat.: - Title: Buffett získal povolenie na kúpu až polovičného podielu v ropnej firme Occidental
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:21