StoryEditor

Lukratívna stavba nepomohla. Prešovu hrozí prepúšťanie

30.08.2013, 00:00

To, čo im malo pomôcť, len urýchlilo ich pád. Stavebná firma Ropo SK z Prešova sa problémami pretĺka niekoľko rokov. Nádejou na záchranu mala byť účasť na projekte rekonštrukcie Kulturparku v Košiciach v rámci príprav na prevzatie štafety Európskeho hlavného mesta kultúry. Problémy firmy sa však ešte zhoršili. Peniaze za stavbu dostali, svojich subdodávateľov však kvôli úhrade starších dlhov nevyplatili. Ako nám potvrdil Ľudovít Fekete, špecialista pohľadávok spoločnosti Dektrade, ktorá bola subdodávateľom Prešovčanov pri rekonštrukcii, spoločnosť im ostala dlžná viac ako 40-tisíc eur. Firme Bastag nevyplatilo Ropo pri rovnakom projekte viac ako 70-tisíc eur. Záväzky sa nahromadili a návrhy na konkurz prichádzali z viacerých strán. Úpadok Ropo SK bol tak spustený v júni tohto roka. Viac ako stovke zamestnancov však svitá nádej. Okresný súd v Prešove konkurz zrušil a povolil ozdravenie spoločnosti. Časť zamestnancov sa však prepúšťaniu nevyhne.

Potrebujú dostavať projekty
Výpovede vo firme sa už rozbehli. Koľko pracovníkov prepustili nám spoločnosť ani prešovský úrad práce neprezradil. Reštrukturalizácia však ráta s ďalšou redukciou pracovných miest. "Súčasťou ozdravného plánu je redukcia fixných nákladov spoločnosti, čo už pred začatím konania malo dosah na zamestnanosť," potvrdzuje reštrukturalizačná správkyňa Ropo SK, Lenka Gregová. Ozdravenie sa podľa nej spustilo hlavne preto, aby ostala zachovaná prevádzka firmy. Tá má totiž rozpracované stavby za milióny eur. Keď ich dostavia, nemusí to znamenať pozitívum iba pre prešovských stavbárov. "Z nášho pohľadu je povolenie reštrukturalizácie nádejou na to, že nám bude uhradená väčšia časť pohľadávky, ako by to mohlo byť pri ukončení konkurzu," víta rozhodnutie súdov hovorkyňa poisťovne Dôvera, Monika Šimunová.

Banky, poisťovne aj firmy
Ďalšie dlhy má firma voči bankám, poisťovniam, nezaplatené má aj sociálne odvody. Nasuchu ostali po vzájomnej spolupráci s Ropo SK aj subdodávatelia Hesta či BBF elektro. UniCredit Bank a ČSOB majú aj záložné právo na pozemky firmy. Konkurzných podaní bolo už v minulosti viac. "O katastrofálnej situácii v spoločnosti Ropo SK sme vedeli dlhodobo. Sledovali sme opakované návrhy na konkurz, ktoré navrhovatelia následne sťahovali po dohodách na splátkach s dlžníkom," hovorí špecialista pohľadávok firmy Dektrade Ľudovít Fekete. To, že bol posledný konkurz prerušený, opäť však Dektrade ako veriteľovi škodu nespôsobilo. Pohľadávku mali poistenú, a tak napriek ochrane Ropo SK súdom svoje peniaze dostali späť.

Návrh vzali späť
Mnohí sú však na tom horšie. V júni sa firma do úpadku dostala po návrhu spoločnosti Hydrobeton. Tá si to však o mesiac rozmyslela. "Dôvodom povolenia reštrukturalizácie bol najmä fakt, že navrhovateľ vzal návrh na vyhlásenie konkurzu späť," povedal Michal Drimák, hovorca Krajského súdu v Prešove. Konateľ spoločnosti Hydrobeton Tibor Roth nám odmietol vysvetliť zmenu názoru. Podľa neoficiálnych informácií sa však firmy dohodli na postupnom splácaní dlhu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:03