StoryEditor

Pre Ukrajinu máme riešenie. Plyn môžeme otočiť v novembri

13.04.2014, 14:49
Autor:
tasr, stltasr, stl

Slovensko má v súvislosti so situáciou na Ukrajine pripravené také riešenie, na základe ktorého by malo byť možné dodávať plyn reverzným spôsobom v novembri. Minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD) to dnes povedal v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

"My dnes máme pripravené riešenie. Pre Eustream by som v pondelok mal podpísať licenciu na také technické riešenie, ktoré v novembri je schopné dodávať plyn reverzným spôsobom v určitom objeme. Tento objem sa dá v ďalších mesiacoch ešte navýšiť a to je pripravené a prediskutované aj s ruskou stranou, že tento druh by si vedeli predstaviť," uviedol Malatinský.

Náklady na vybudovanie prepojenia vo výške asi 20 miliónov eur je podľa ministra ochotná znášať spoločnosť Eustream. "Ale potrebuje na druhej strane prihlásenie sa niekoho k záväzku, že bude odoberať plyn, toto sa neudialo, lebo ani memorandum nebolo podpísané, a aby ukrajinská strana akceptovala formu, akou to bude. To bolo obsiahnuté v memorande," dodal. Samotná investícia podľa neho nie je problém. "Problém je, kto garantuje dodávky a využívanie. Eustream sa s investíciou vysporiada," doplnil.

Malatinský sa má v utorok (15.4.) stretnúť to svojím rezortným kolegom z Ukrajiny. V Bratislave sa v tento deň uskutoční trojstranné rokovanie slovenskej, ukrajinskej strany a predstaviteľov EÚ. Slovensko podľa šéfa rezortu chce, aby sa na rokovaní zúčastnila aj ruská strana, zatiaľ je však podľa neho potvrdené len trojstranné rokovanie. "My chceme, aby rokovanie bolo štvorstranné, ale musia to chcieť všetky štyri strany," podotkol.

Slovensko musí podľa Malatinského postupovať tak, aby mohlo pomôcť Ukrajine, no zároveň, aby sa nepoškodili slovenské ani európske záujmy.

Predseda parlamentného výboru pre hospodárske záležitosti Ján Hudacký (KDH) hovorí, že Slovensko by sa malo pri rokovaniach správať sebavedomejšie a snažiť sa vyrokovať čo najlepšie podmienky aj pre seba. "Odrazu tu hovoríme o reverznom toku plynu. Myslím, že prioritou Slovenska musí byť, aby v rámci multilaterálnych rokovaní sme sa vrátili k alternatíve toku plynu z Ruska cez Ukrajinu na západ. Pre Slovensko je to ďaleko výhodnejšie ako opačným reverzným spôsobom," podčiarkol. KDH je podľa Hudackého ochotné iniciovať v súvislosti so situáciou na Ukrajine mimoriadnu schôdzu parlamentu. Vláda by podľa neho mala presvedčiť, že Slovensko je v súvislosti s udalosťami na Ukrajine dostatočne pripravené.

 

01 - Modified: 2006-04-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dane z nehnuteľností už vyberá magistrát
01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:49