StoryEditor

Štát by sa nemal montovať ľuďom do života

10.04.2014, 23:58
Autor:
(red)(red)
Rozhovor

Neúspešný kandidát na prezidenta a zakladateľ novej politickej strany Radoslav Procházka odpovedal na portáli hnonline. sk na otázky čitateľov. Prečítajte si najzaujímavejšie z nich.

Čo považujete za možný zjednocujúci prvok pravice v budúcnosti a s akými politickými stranami si viete predstaviť spoluprácu?

Podstatné je premeniť politiku z nástroja pozičných hier a osobného prospechu na nástroj kvalifikovanej služby ľuďom. Preto si myslím, že tá os pravica – ľavica je dnes o čosi menej podstatná ako os biznispolitika – hodnotová politika. Mne sa napríklad s ideovými politikmi naľavo komunikuje jednoduchšie ako s biznismenmi, ktorí sú nominálne síce vpravo, ale sú tam najmä preto, aby zarobili. Ale k podstate: jednotiacim motívom, na ktorom záleží mne a našej sieti, je jednoduchý štát, ktorý funguje ako spoločenstvo, ale ktorý sa ľuďom nemontuje do životov tam, kde to nemá žiadnu pridanú hodnotu.

 

Ako bude vyzerať vaša ekonomická politika? Kedy a ako by Slovensko mohlo konečne prestať žiť na dlh? Máte už konkrétnu predstavu o osobnostiach, ktoré budú ekonomický program tvoriť a presadzovať?

Záleží mi na postupnom prechode k bezdlhovému hospodáreniu, a na zásadnom sprehľadnení a zjednodušení finančných tokov v štáte. Len keď sa im dá rozumieť, sa dajú aj kontrolovať. Samozrejme, že o tvorcoch ekonomického programu už svoju predstavu mám a už sa aj začína napĺňať. Sú to mladí ľudia, so záujmom niečo dosiahnuť, nie sa niekde upratať.

 

Chystáte sa v rámci Národnej rady spolupracovať aj s inými ľuďmi ako je Beblavý? Údajne sa vám dobre spolupracovalo s OĽaNO, s ľuďmi ako Mikuláš Huba, Miroslav Kadúc, Ján Mičovský, oslovili ste ich na spoluprácu?

Spolupracujem s pánmi Hubom, Kadúcom a Mičovským pravidelne a rád. Prechovávam k nim úctu, sú to dobrí a užitoční poslanci. A verím, že tak budeme spolupracovať aj naďalej. Všetko ostatné ukáže čas, v tejto fáze cítim potrebu dať priestor novým ľuďom so silným životným príbehom a odbornou skúsenosťou.

 

Kto financoval vaše štúdia na Yale low school, ktorá patrí k najdrahším v USA?

Magisterské štúdium financovala z väčšej časti škola, a to formou odpustenia celého školného 16-tisíc USD a poskytnutím pôžičky vo výške 8-tisíc USD na zvyšné náklady. Yale má záujem o výrazných ľudí z celého sveta, lebo to zvyšuje kredit školy a umožňuje pýtať vysoké školné od tých, ktorí na to majú. Keď ma následne prijali aj na doktorandské štúdium, pôžička sa zmenila na grant, čiže som ju nemusel vracať a dostal som tiež doktorandské štipendium 1200 USD mesačne, z ktorého som žil.

 

Kto by mal podľa vás vymenovať troch nových ústavných sudcov, Ivan Gašparovič alebo Andrej Kiska?

Podľa môjho názoru pán Kiska. Iste, pán prezident Gašparovič môže svoje kompetencie vykonávať až do 14. júna, lenže trom ústavným sudcom sa končí mandát až v júli a neexistuje rozumný dôvod, pre ktorý by tých nových mal vymenovať odchádzajúci prezident. Mandát od verejnosti na vykonávanie prezidentských kompetencií má dnes pán Kiska. A dvojnásobne to platí v prípade ústavných sudcov, ktorí sa vymenúvajú na dvanásť rokov a až od júla.

 

Neobávate sa scenára, že aj keď uspejete, tak sa dáke 2 – 3 pravicové strany nedostanú do parlamentu s výsledkami okolo 4% a Smer aj keď dosiahne 38%, bude mať väčšinu?

Ďaleko je ešte do roku 2016, ale veľa napovedia už komunálne voľby. Som úprimne presvedčený, že Smer pôjde s číslami dole. A my sa budeme uchádzať o také poverenie, ktoré nám umožní túto vládu vymeniť a urobiť všetko to, o čom sme presvedčení, že urobiť potrebujeme. Nemáme dnes v štáte poriadok v základných vzťahoch, tam treba začať.

Celý rozhovor Radoslava Procházku nájdete na www. hnonline. sk

01 - Modified: 2006-04-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Európa potrebuje koordinovanejšiu energetickú politiku
01 - Modified: 2022-04-06 14:16:38 - Feat.: - Title: Dokumentaristka Lacková: Rómovia boli obeťami vojny, ale vôbec sa nevie, že boli aj partizáni 02 - Modified: 2022-03-27 16:33:19 - Feat.: - Title: Ochráňme si náš blahobyt 03 - Modified: 2022-03-24 14:56:58 - Feat.: - Title: Analýza FT: Nečakajte, že sa vojna na Ukrajine rýchlo skončí 04 - Modified: 2022-03-24 14:40:42 - Feat.: - Title: Sú čínske akcie naozaj také lacné? 05 - Modified: 2022-03-24 10:16:45 - Feat.: - Title: Ruský pretekár dostal padáka a bolo jasné, že ceny hnojív vyletia. Naša najväčšia agrofirma hlási státisícové manko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 16:03