StoryEditor

Náhly zvrat. Legendárne kúpele končia

15.10.2014, 00:00
Zistenie HN. Už tento piatok začnú o osude Kúpeľov Brusno so 150 zamestnancami rozhodovať súdy.

Legendárne Kúpele Brusno so 180-ročnou tradíciou definitívne krachujú. Aj napriek tomu, že ešte na konci minulého týždňa vyzeral plán záchrany viac ako pozitívne, opak je pravdou. Podnik so 150 zamestnancami nakoniec nedokázal presvedčiť súd o svojom ozdravení. „Okresný súd Banská Bystrica (...) vyhlasuje konkurz na majetok dlžníka Kúpele Brusno,“ uviedla pre HN aktuálne rozhodnutie hovorkyňa banskobystrického súdu Nina Spurná. Rozhodnutie bude právoplatné po tom, čo vyjde v Obchodnom vestníku – teda už koncom tohto týždňa.

Náhly zvrat

Iba pred pár dňami veritelia schválili reštrukturalizačný plán. V pondelok však bolo všetko inak. „Úkony, ktoré schvaľoval správca počas reštrukturalizácie, nepovažoval súd za úkony smerujúce k úspešnému uspokojeniu pohľadávok,“ odôvodňuje rozhodnutie súdu Spurná. Správkyňa reštrukturalizácie Veronika Škodová namieta a argumentuje tým, že schválila dve transakcie zadlžených kúpeľov. „Obe smerovali k zvýšeniu hodnoty majetku a tržieb kúpeľov. Ich schválenie bolo potrebné na dobudovanie wellnessového komplexu a v konečnom dôsledku zabezpečilo i to, aby plán mohol byť reálny a udržateľný,“ tvrdí Škodová.

Osud otázny

Šéf Kúpeľov Brusno Štefan Hrčka tvrdí, že rozhodnutím o konkurze budú poškodení najmä veritelia, ktorým takto z dlhu nebude vyplatených až 20 miliónov eur z celkového 31-miliónového dlhu. Utrpí nielen cestovný ruch v regióne, ale aj obchod vývozom minerálok do Ruska, ktorý je od kúpeľov priamo závislý.

Kúpele teraz čaká rozpredaj majetku, alebo hľadanie nového investora. Ak toho nenájdu, všetkých 150 zamestnancov zostane bez práce.


Čítajte aj: Ako sa vyvíjali udalosti v Kúpeľoch Brusno


Verdikt súdu zatiaľ nenadobudol účinnosť, v Obchodnom vestníku bude zverejnený v najbližších dňoch. Konkurz sa začne deň po jeho oznámení. „Keďže ešte nie je zverejnené oznámenie o vyhlásení konkurzu, považujeme vyjadrenie k možnému konkurzu za predčasné,“ odkázala Veronika Holešová z odboru prevádzkových služieb Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Súd svojím rozhodnutím reagoval práve na podnet banky z 25. augusta. Prebiehajúca reštrukturalizácia Kúpeľov Brusno sa tak zastavila.

Zasiahnuť kedykoľvek

Správca a advokát Jaroslav Jakubčo vysvetľuje, že súd môže v ktorejkoľvek fáze reštrukturalizácie, a to až do potvrdenia plánu súdom, rozhodnúť o vyhlásení konkurzu:„Je pravidlom, že reštrukturalizácii najviac oponujú práve tí veritelia, ktorých práva sú prebiehajúcim procesom dotknuté alebo sú vylúčení z rozhodovania o reštrukturalizačnom pláne.“ Najčastejším prostriedkom obrany sú podania adresované súdu, ktorý má zo zákona danú možnosť zmeniť reštrukturalizáciu na konkurz. „Možnosti sú rôzne, pričom všetky majú spoločného menovateľa v podobe nemožnosti dosiahnuť účel reštrukturalizácie, resp. v podobe ochrany práv veriteľov,“ dôvodí Jakubčo.

Boj o kúpele nevzdávajú

Generálny riaditeľ Kúpeľov Brusno Štefan Hrčka nevie, ako bude chod kúpeľov prebiehať ďalej. „V prípade konkurzu by kúpele nemohli ďalej pokračovať vo svojej prevádzke. Nemali by z čoho splácať záväzky veriteľov. Majetok kúpeľov nie je zďaleka taký, aby pokryl aspoň pohľadávku banky.“

Prvé kroky manažmentu kúpeľov sa budú snažiť zachovať prevádzkyschopnosť, ktorá by bola v prípade likvidácie neudržateľná. „Väčšina zariadenia kúpeľov nie je v ich vlastníctve a tie ho len užívajú. Budeme sa snažiť použiť všetky dostupné právne prostriedky, aby sme zamedzili likvidačnému konkurzu,“ uzatvára Hrčka. V Brusne pritom v krajnom prípade zvažujú i žalobu na štát o náhradu škody, ktorá by vznikla kúpeľom, ich veriteľom a ďalším subjektom previazaným s kúpeľníctvom na Horehroní.

Korytnica stále čaká

Pred trinástimi rokmi skrachovali aj Kúpele Korytnica pri Ružomberku. Aj tam na firmu vyhlásili konkurz, v ktorom ho kúpil nový majiteľ – firma Euro-minerál. Tá mala záujem iba o plničku minerálnej vody Korytnica. Do modernizácie naliala milióny, zvyšok areálu chcela predať. To sa jej roky nedarilo a prázdne budovy medzitým pustli. Dnes sú v dezolátnom stave. Spodnú časť bývalých Kúpeľov Korytnica vrátane plniarne minerálnej vody kúpila minulý rok Amos-Services. V kúpeľoch plánuje investovať.

01 - Modified: 2006-11-20 10:35:00 - Feat.: 0 - Title: Najvyšší súd vyrieši spor časopisov OK! a Hello!
01 - Modified: 2024-04-12 14:19:49 - Feat.: - Title: Nemci prišli za lacnou silou a obsadili slovenskú ikonu socializmu. Teraz sa sami posielajú do konkurzu 02 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 03 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí 04 - Modified: 2024-02-23 14:15:21 - Feat.: - Title: Mali konečne opraviť hlavnú stanicu, no skončili v dlhoch 05 - Modified: 2024-01-19 13:56:06 - Feat.: - Title: Trenčianska strojárska spoločnosť podala návrh na vyhlásenie konkurzu, má hromadne prepúšťať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:46