StoryEditor

Projekt 3nity chce nájsť nového investora do zimy

26.08.2013, 00:00
Po tom, čo sa zrútila päťpodlažná budova parkoviska, hlási banka, že o komplex má záujem viacero developerov.

Ani po viac ako roku od pádu päťpodlažnej budovy bratislavského developerského projektu 3nity nie je známe, čo bude s nedokončenou stavbou ďalej. Zvrátiť to chce správca konkurznej podstaty skrachovaného investora Vara7 a jeho veritelia. Chystá sa dražba pozemkov, na ktorých sa zatiaľ nachádza iba kráter po zrúcanine.

„Vlastník projektu sa v konkurze nachádza už pár mesiacov, banka bola za toto obdobie oslovená s indikáciou záujmu zo strany viacerých serióznych a bonitných spoločností,“ potvrdzuje snahy hovorkyňa Sberbank Ľubomíra Chmelová. Banka projekt spolufinancovala. Na pozemky 3nity má záložné právo. Nového investora chce nájsť ešte do zimy.

Obvinený statik
Budova, v ktorej sa mali nachádzať garáže a wellness centrum, sa zrútila prvého júla minulého roka. Hoci najprv polícia vyšetrovala Metrostav, napokon obvinila statika, ktorý budovu navrhol. „Obvinený 58-ročný Ján z Bratislavy čelí obvineniu z prečinu všeobecného ohrozenia, za čo mu v prípade preukázania viny hrozí trest odňatia slobody v trvaní dva až päť rokov,“ konštatuje hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave, Karin Považanová.

Zaujímavosťou je, že statik navrhoval aj projekty Apollo Biznis Centrum II. a na Mlynských Nivách. Metrostav sa tak z podozrení vyvliekol. „Z vyšetrovania polície vyplynulo, že Metrostav nijako nepochybil, a preto nebude sankcionovaný,“ vysvetľuje hovorca Metrostavu František Polák. Metrostav má voči projektu pohľadávkou, ktorú má ako veriteľ voči developerovi Vara 7, ktorý 3nity zastrešoval.

Konkurz v poslednej fáze
Konkurz projektu je dnes v poslednej fáze. Veritelia – poisťovňa Uniqa, Metrostav a najmä spoluinvestor Sberbank, sa pri tom spoliehajú na predaj nehnuteľností. „Z konkurzu vzíde nový majiteľ budovy. Potom rozhodne, ako naloží so zrútenou časťou budovy, rovnako ako s ostatnými dosiaľ nedokončenými časťami budovy,“ pokračuje František Polák. Prvé kolo draženia projektových pozemkov sa konalo už v máji. Záujemca o dostavbu 3nity sa nenašiel. Ako nás informoval pôvodne určená správkyňa konkurznej podstaty Milena Nosková, medzičasom došlo aj k zmene správcu. Veronika Kubríková priebeh konkurzu nekomentovala. Podľa verejných obchodných registrov však prebieha ponukové konanie na pozemky pod nedokončenou stavbou.

Je stále životaschopný
Podľa odhadov je majetok skrachovaného developera vo výške 40 miliónov eur. Na uspokojenie pohľadávok veriteľov by to stačiť malo. Z dražby sa však podľa neoficiálnych informácií získa iba polovica hodnoty majetku. „Očakávame, že speňaženie bude úspešné a veľmi radi by sme to stihli ešte pred zimou, aby potenciálny investor mohol začať s prípravou dokončenia projektu ešte tento rok,“ približuje predpokladaný termín, kedy by mal byť známy nový investor Ľubomíra Chmelová, hovorkyňa Sberbank.

Mená spoločností, ktoré sa o dostavbu zaujímajú, neprezradila. Odborníci však Trinity považujú za stále životaschopný projekt. „Nebyť nehody, že sa strecha prepadla pod tonami hliny, bola by to úspešná stavba. Verím, že sa projekt obnoví a dostavia. Pokazené meno však budú musieť premietnuť do cien bytov,“ zdôraznil Ľubomír Kardoš, predseda Dozornej rady Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:05