StoryEditor

Títo Česi stoja za gigantom, ktorý chce naše elektrárne

26.08.2014, 00:00
Český koncern ČEZ je prvým reálnym uchádzačom o taliansky podiel podniku.

Prvýkrát chcel Slovenské elektrárne získať pred desiatimi rokmi. Vtedy však jeho ponuku tromfol taliansky Enel. A boj o podiel v našom podniku tak prehral. Teraz sa však vracia späť do hry. Od toho istého Enelu chce kúpiť ich 66 percent akcií. Prvým oficiálnym záujemcom o taliansky podiel v Slovenských elektrárňach je český energetický gigant ČEZ. Dokonca sa už chystá predložiť svoju ponuku. „Teraz sa pripravujeme na začatie oficiálnej diskusie o predaji,“ potvrdila hovorkyňa ČEZ-u Barbora Půlpánová s tým, že komentovať akékoľvek podrobnosti je nateraz predčasné.

Jeho záujem je logický – tvrdia odborníci. Vychádzajú pritom najmä z geografickej blízkosti oboch krajín. Práve z nej by dokázal ČEZ v budúcnosti profitovať. Ako vysvetľuje energetický analytik J&T Banky Michal Šnobr, spojili by sa dve energetické sústavy, teda zariadenia na rozvod a spotrebu energie, ktoré sú už ideálne prepojené. Z toho by následne mohlo profitovať aj Slovensko. S Čechmi by sme totiž mohli výhodne predávať elektrinu do iných štátov, čo by prinieslo ďalšie zisky pre Slovenské elektrárne.

Do akej miery by sa obchod ČEZ-u oplatil, bude závisieť aj od toho, koľko si budú Taliani za podiel pýtať. Peniaze totiž potrebujú na zníženie svojho dlhu.

Okrem nich však do biznisu zasiahne aj štát, ktorý je stále 34-percentným akcionárom firmy. Rezort hospodárstva tvrdí, že ponuku zatiaľ nedostal. Ako však povedal premiér Robert Fico, ČEZ je solídna firma, a ak sa s Talianmi dohodne, vláda do toho nemá dôvod zasahovať. Pripomenul, že v prípade predaja chce jeho kabinet robiť všetko pre to, aby si v elektrárňach posilnil svoje postavenie.


Čítajte aj: Do elektrární by mohol prísť tlak na náklady


Akým spôsobom by mal štát posilniť svoju pozíciu, zatiaľ nie je jasné. Do hry by, ako krajná možnosť, mohlo vstúpiť aj potenciálne odkúpenie akcií samotným Slovenskom. To by sa však stalo len v tom prípade, ak by to bolo pre štát výhodné.

Výhody aj pre Čechov

Informáciu o tom, že Česi už Enelu predložili svoje zámery, priniesol milánsky ekonomický denník Sole 24 Ore. Možná kúpa 66 percent akcií v Slovenských elektrárňach by priniesla výhody aj pre samotný ČEZ. Aktuálne sa na Slovensku dokončuje výstavba Jadrovej elektrárne Mochovce, ktorá by sa mohla dokončiť v najbližších rokoch. V prípade jej dokončenia by to podľa energetického analytika J&T Banky Michala Šnobra mohlo na trh priniesť 940 megawattov výkonu. „Pre Českú republiku by to znamenalo, že v Česku nemusia vzniknúť jadrové bloky tak skoro, ako to bolo ešte donedávna nevyhnutné,“ konštatoval. Česi totiž v najbližších rokoch budú musieť odstaviť Jadrovú elektráreň v Dukovanoch.

Viacerí kupci

Dnes je Enel zadlženým podnikom. Záväzky koncernu sa pohybujú na úrovni 40 miliárd eur, čo ho radí k najzadlženejším podnikom v Európe. Predaj podielov energetických podnikov na Slovensku a v Rumunsku by mu mohli znížiť dlh približne o 4,4 miliardy eur. V minulosti analytici odhadli cenu 66-percentného balíka akcií Slovenských elektrární na tri miliardy eur.

Problémy na Slovensku robí Talianom najmä dostavba Mochoviec. Dokončenie projektu za miliardy eur sa už niekoľkokrát posunulo, a tak sa celý predražuje. Dodnes nemá konečný rozpočet a firma si naň musela brať pôžičky. V prípade predaja by sa tak zbavila aj úverových záväzkov.

Český ČEZ však nemusí byť jediný, kto sa môže uchádzať o podiely v Slovenských elektrárňach. „O tieto aktíva pravdepodobne zvedú súboj s Energetickým a průmyslovým holdingom a čínskymi investormi,“ povedal analytik spoločnosti Cyrrus Jiří Šimara. EPH svoj možný záujem nekomentoval.

ČEZ investoval aj na Balkáne. A potom mal problémy

Nielen Slovensko bolo pre ČEZ v minulosti perspektívnym trhom. Naopak, prenikol aj na Balkán. A tam narážal najmä vlani na nemalé problémy. V prvých mesiacoch roka totiž prebehli v Bulharsku masové protesty aj proti vysokým účtom za elektrinu. Bulhari dokonca hrozili firme odobratím licencie. Vtedajší bulharský premiér Bojko Borisov to odôvodňoval tým, že ČEZ údajne „systematicky porušoval“ pravidlá. O aké konkrétne išlo, však neuviedol. ČEZ to však odmietal. „Spoločnosť ČEZ v Bulharsku v plnom rozsahu plní všetky povinnosti, ktoré jej ukladá regulačný rámec, stanovený tamojším regulačným úradom, ako aj všetky ďalšie právne záväzky,“ odkázala vtedy firma. Kríza si dokonca vyžiadala pád tamojšej vlády. Problémy mal podnik aj v Albánsku, kde sa dostal do konfliktu s úradmi a tie sa rozhodli odobrať firme licenciu na distribúciu elektriny. ČEZ robil kroky k začatiu arbitráže s albánskym štátom. Podnik dokonca robil kroky k arbitráži s Albánskom o náhrade škody. Okrem iného totiž tamojšie úrady do čela CEZ Shpërndarje vymenovali svojho administrátora, čím ČEZ vlastne prišiel o kontrolu nad podnikom.

01 - Modified: 2006-09-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Meníte zamestnanie? Čaká vás prehliadka
01 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 02 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 03 - Modified: 2024-03-25 14:22:33 - Feat.: - Title: Ideológia nemá nič spoločné s dodávkami energií, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v Rusku 04 - Modified: 2024-03-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Je biely vodík palivom budúcnosti? Svätý grál klímy nás môže zbaviť energetických problémov 05 - Modified: 2024-03-21 13:24:16 - Feat.: - Title: Viac ako dve tretiny emisií pochádzali v roku 2022 z priemyslu a energetiky, najviac zo zemného plynu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 13:33